Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan er kjøtt miljøskadelig?

Det hevdes ofte at kjøtt er mer skadelig for miljøet enn vegetarmat. Stemmer det? Hvorfor er det slik, og hvor mye mer belastende er kjøtt, melk osv enn plantemat?


Hei! Hvordan har det seg at produksjon av kjøtt forurenser så mye? Trenger ingen superutfyllende utgreininger, bare kort, konsist svar.

Hei. Tilnærmet all forurensning knyttet til matproduksjon mangedobles i kjøttproduksjon i forhold til produksjon av vegetabilsk mat.

Årsaken ligger i hvordan dyr er lenger opp i næringskjeden enn planter. For å "fremstille" et kilo kjøtt (noe som alltid innebærer at et dyr drepes) trengs altså et mye høyere antall kilo dyrefor. Det samme gjelder annen animalsk mat, slik som oppdrettsfisk, melk, egg osv.

Noe av det mest ressurskrevende er oksekjøtt (og meieriprodukter). For å fremstille et kilo oksekjøtt, kreves rundt ti kilo dyrefor. Dette inkluderer gjerne mais, soya osv importert fra utviklingsland.

Alle former for landbruksproduksjon er miljøbelastende: ethvert ledd i produksjonen legger krav på ressurser, og jo flere ledd i produksjonen, jo mer forurensning. Animalsk mat krever langt flere slike ledd enn vegetabilsk mat.

Disse faktorene inkluderer bruk av sprøytemidler, arealbruk (som gjerne er noe høyere ved økologisk produksjon enn konvensjonell produksjon - ellers kommer økomat gjerne langt bedre ut), transport (av dyrefor, av det ferdige produktet, av plantemidler/gjødsel/avfall), og så videre. Andre faktorer inkluderer avføring/annen forurensning fra intens husdyrproduksjon, og uttæring av regnskog og annet land for bruk til beiteområder eller produksjon av dyrefor.

Når man sammenlikner fremstilling av spesielt kjøtt, men også egg og melk, kan man dermed ta fram gangetabellen. Trenger et dyr tre, fem, syv, ti eller flere ganger så mye for som det "gir" (altså blir fratatt) i form av kjøtt osv, så er miljøregnskapet minst like ikke.

Når jeg skriver minst like ille, så er det pga den ekstra forurensningen ved husdyrhold utover selve dyreforet: forurensning av drikkevann, avføringshåndtering, bruk av medisiner (i enkelte land, inkl land Norge importerer kjøtt fra, går dyr feks tilnærmet konstant på antibiotika), og så videre.

Jeg begynte å presisere at alt dette gjelder "tilnærmet" alt husdyrhold. De ytterst få tilfellene der feks sauer går på beite hele året, jakt, høner som spankulerer fritt på tunet (inntil reven eller bonden tar dem) osv vil gi et gunstigere miljøregnskap. Her kommer selvsagt andre etiske og helsemessige faktorer inn, men det faller utenom spørsmålet ditt.

Noen vegetarianere liker ikke å snakke om, eller kjenner ikke til, slike unntak. Dette er helt unødvendig. Det er summen av miljøbelastning ved et kosthold som er avgjørende, og her vil vegetarisk kosthold nærmest alltid komme svært gunstig ut. Dagens høner går nesten aldri fritt ute ("frittgående" betyr at de ikke står i små bur, men flere sammen i større bur), og melkekyr står på bås, ikke på beite, tilnærmet hele tiden.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 13.10.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Grenser? fisk, gelatin og løpe (01. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er proteintilskudd nødvendig? (25. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

Leder Rajendra Pachauri i FNs klimapanel har beregnet at en person som går over til å spise en vegetarrett i uka, reduserer sine CO2-utslipp med 170 kilo i året. Hvis alle nordmenn gjør dette, tilsvarer det utslippene til 360.000 biler! Finnes forresten mange enkle vegetarretter på KJØTTFRI MANDAG – den norske versjonen av den internasjonale kampanjen Meat Free Monday.

Hvordan regna du deg fram til de tallene?

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.