Dine spørsmål (vegetarisme): Befruktede økoegg, ubefruktede buregg, eller ingen av delene?

Sjansen for at egg fra frittgående høns skal være befruktet, er høyere enn for andre slags egg. Så hva bør man velge?


Har et spørsmål ang vegetarianere og egg. Høner som ikke er frittgående blir jo ikke befruktet - altså kan det ikke bli en kylling. Der i mot er det større sjanse for at det kan være kylling i egget om høna er frittgående.  Det mest etiske er jo å spise egg fra frittgående høner, men er ikke det samtidig litt uetisk i og med at det kan skje at det ligger et kyllingfoster i egget?

Hei! Det kan være mange svar på dette spørsmålet.

Et at dem - det enkleste, om enn kanskje ikke når det kommer til gjennomførbarhet, er å utelukke egg fullt og helt. 5-10.000 norske veganere og antakelig dobbelt så mange andre veggiser gjør det, og når man først blir vant til å styre unna egg og mat med egg, er det også ganske enkelt.

Et annet alternativ er å nesten kutte ut egg helt, og så bare en sjelden gang spise mat med egg som man er komfortabel med. Altså ikke spise 1 egg om dagen, men kanskje ett i måneden eller halvåret via kake på bursdagsfest.

Spørsmålet ditt belyser at ulike former for dyrehold stiller ulike etiske spørsmål. Felles for alt dyrehold er det faktum at det har problematiske sider ved seg. Det springende punktet blir hvor problematisk man vurderer det ene versus det andre.

For oss som forening er det viktig å understreke at vi ikke har noe endelig svar på spørsmålet ditt. Vi fremmer mange former for vegetarianisme, inkludert veganisme samtidig, noe vi har gjort i mange år.

Dette ligger litt på siden av spørsmålet ditt, men er tett knyttet opp til det: På samme måte som vi ikke fremmer en form for argumentasjon for vegetarisme som viktigst (miljø viktigere enn dyrehensyn eller omvendt) - eller en form for vegetarisme som best (lakto-vegetarisme fordi det mer utbredt og kanskje er enklere, eller omvendt veganisme fordi det er mer dyrevennlig og konsekvent), vil vi heller ikke rangere forskjellige former for ikke-vegetarisk mat. Vi er opptatt av å fremme vegetarisme på en positiv måte. og ikke vurdere en form for kjøttmat som bedre, mer dyrevennlig eller mer miljøvennlig enn en annen.

Vi vil derfor aldri fremme økokjøtt som bedre enn annet kjøtt, for eksempel. Nettopp fordi alle slike spørsmål ligger utenfor hele arbeidsområdet vårt. Slike valg og vurderinger ligger utenfor det vi er opptatt av: vegetarisk livsstil og etikk.

Så får de som vil spise dyr, selv vurdere hva slags dyr de vil spise. Det blir deres anliggende, og noe del selv må vurdere - slik vi vegetarianere velger akkurat hva slags vegetarmat som passer for hver og en av oss.

Dette er med andre ord et valg du selv må gjøre ut fra de vurderingene du selv finner best. Det finnes ikke noe svar om "hva vegetarianere mener" om dette, og følgelig ikke noe svar om hva vi som forening mener heller. 

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 21.12.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er det meste godteri ikke vegetarisk? (05. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er skjell vegetarisk? (12. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

De frittgående som ikke er økologiske er nok neppe befruktet uansett. Hanene plukkes ut tidlig og holdes ikke sammen med hønene.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.