Dine spørsmål (vegetarisme): Hva med å spise vilt/dyr fra jakt?

Hva svarer en vegetarianer til denne påstanden: "Jeg elsker elg, hjort, rådyr og annet villt. Og de blir jo ikke avlet opp under ekstreme forhold."


Jeg spiser kjøtt og fisk. Jeg elsker elg, hjort, rådyr og annet villt. Og de blir jo ikke avlet opp under ekstreme forhold.

Jeg er klar over at mange husdyr knapt får se natur og at de avles opp kun for å bli mat. At vi er så mange folk som vi er i dag gjør vel kjøttindustrien litt ekstrem. Men fra vi ble til har vi jaktet og spist kjøtt, fisk og fugl og det skjems jeg ikke av. Men det er jo klart at levevilkårene til mange av dyrene er helt forferdelige.

Jeg elsker også hjort, rådyr og annet vilt. Eller for å spesifisere: jeg elsker at dyrene finnes der utenfor vindet, og det gir meg en opplevelse å møte på dem på skogstur (det skjedde senest et titalls ganger denne helgen - fem-seks tiur, tre elger, et rådyr - og igår morges, på vei til byen, så jeg en hareunge).

Det du henviser til er, for å sette ting på spissen, og for å bruke et vegetarisk perspektiv, kanskje å elske smaken av kjøttet til viltet. Personlig foretrekker jeg å elske dyr på alle de andre måtene enn akkurat det, og jeg opplever også det som smakfullt, givende og opplevelsesrikt.

Samtidig ser jeg poenget ditt. Av de godt over 60.000.000 dyrene nordmenn setter til livs i året, får den overveiende delen tilnærmet ikke noen form for frihet eller naturlig utfoldelse, i motsetning til vilt. Ironisk nok er et av de dyrene som antakelig har mest frihet - kyr - også de som i snitt gir den mest miljøbelastende maten.

De aller fleste er enige i at vilt har det bedre enn husdyr. Jeg vil allikevel komme med en påstand, og et spørsmål: For det første er enhver kjøttmiddag i mine øyne en historie, om enn aldri så lykkelig, naturlig og opplevelsesrik underveis, allikevel fortsatt en historie med en trist slutt, så lenge det finnes smaksrike, sunne, miljøvennlige alternativer som ikke forutsetter at et dyreliv tas. Historien om elgen som ender livet på en tallerken er i mine øyne alltid en historie med en trist slutt.

For det andre: Er det noe bedre å ta et dyreliv fordi dyret har levet det man må gå ut fra er et rikt liv i naturen? Logikken i dette resonnementet er at en handling (det å ta et liv når det ikke er nødvendig, men fordi man trakter etter smaken av dyrets kropp - altså lystjakt) blir mindre dårlig fordi den man begår en urett mot har hatt et så godt liv.

Jeg tror alle vil være enige i at dette resonnementet ville ført helt feil avsted om det ble overført på mennesker. Er det bedre å drepe, mishandle eller forgripe seg på noen som har hatt et godt liv? Er det noe mer forsvarlig enn å utsette dyr med et mindre godt liv for den samme behandlingen? Kan man ikke heller påstå at det er minst like ille, kanskje til og med verre, å drepe noen - et menneske, et dyr - som lever et rikt liv?

Jeg skjems heller ikke av våre forfedre i tider preget av virkelig ressursknapphet, armod, sult og fattigdom har jaktet på, og spist dyr. For ikke mer enn rundt 200 år siden døde folk av sult i Norge, og følelsen av å være virkelig utsultet var med deler av befolkningen inntil moderne tid.

I dag er situasjonen på mange måter diametralt motsatt: vi mennesker lever under bedre vilkår enn noensinne, mens situasjonen paradoksalt nok er motsatt for de stadig flere husdyrene vi setter til livs. Dette er et paradoks, og all den tid det finnes så gode vegetariske alternativer, er dette er paradoks vi alle tar stilling til med våre handlinger, enten vi er oss bevisst hvordan behandling vi utsetter dyrene for eller ei.

Det å trekke frem det å spise vilt som noe man personlig kan godta etisk er ganske vanlig. Allikevel har jeg tilgode å møte noen som kun spiser vilt, og aldri annet kjøtt. Med "aldri" mener jeg aldri i den betydningen vegetarianere 365 dager i året unngår kjøtt, fugl og fisk helt, og i den betydning veganere ved hvert eneste måltid hver eneste dag unngår samtlige animalske produkter.

Jeg har tilgode å møte noen som spiser utelukkende spiser vilt, og ikke annet kjøtt. Til gjengjeld har jeg møtt bokstavelig talt tusenvis av vegetarianere. Vegetarisme er en konkret måte å ta stilling til dyreetiske problemstillinger, og inntil jeg møter noen som kun spiser vilt, forblir dette en hypotetisk heller enn en konkret måte å forholde seg til den kjensgjerningen av dyr må drepes for å spises.

"Jeg spiser kjøtt og fisk. ...  Men det er jo klart at levevilkårene til mange av dyrene er helt forferdelige," skriver du. Min utfordring til deg vil da være å vurdere å kutte ned på, eller også kutte ut, det kjøttet som kommer fra levevilkår du ser på som helt forferdelige.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 06.07.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva om alle sluttet å spise kjøtt? (09. Jul)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Kjøtt eller vegetabilsk: hva er best? (29. Jun)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.