Dine spørsmål (vegetarisme): Hva med økologiske eller "frittgående" egg?

Hva tenker Norsk Vegetarforening om egg fra gårder som ikke inngår i en storproduksjon, altså egg fra andre gårder/økologiske/frittgående høner?


Hva tenker dere om egg fra gårder som ikke inngår i en storproduksjon, altså egg fra andre gårder/økologiske/frittgående høner?

Svaret på dette blir ganske likt det om fiskeoppdrett, i den forstand at Norsk Vegetarforenings oppgave ikke er å fremme en form for husdyrhold foran en annen.

De fleste vegetarianere spiser noe egg og/eller melk. Hovedunntaket er veganere (men også feks. store grupper av hinduer), som er et stadig voksende segment innen vegetarverdenen. Norsk Vegetarforening forsøker ikke å diktere for vegetarianere hvordan de skal leve livene sine, eller å definere hva som er Det Eneste Rette Kostholdet. Disse premissene er så viktige for oss at de er innfelt i våre vedtekter.

I praksis er vårt informasjonsmateriell lagt opp på en slik måte at egg f.eks. kun inngår i noen svært få av våre eldre oppskrifter. På Vegansiden har vi dessuten en egen faktaside om uheldige sider ved hønsehold og egg. I heftet Mer av det beste anbefaler vi å redusere inntaket av egg for alle ikke-veganere som en metode for å gjøre kostholdet mer dyrevennlig.

Blant vegetarianere som spiser egg synes det å være mange som kun, eller i hovedsak, spiser økologiske egg. Dette vil være et naturlig valg for de som vil spise mest mulig dyrevennlig. Samtidig er det mange som velger vegetarisme av miljøhensyn. Blant denne gruppen synes det å være vanlig å akseptere økologisk hønsehold. Norsk Vegetarforening vil gjøre det bedre og mer meningsfullt for alle vegetarianere å spise vegetarisk, men altså uten å fremme f.eks. økologisk eggproduksjon.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 25.03.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Starthjelp til en fersk vegetarianer (08. Apr)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er fiskeoppdrett verre enn annet husdyrhold? (22. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.