Dine spørsmål (vegetarisme): Hva er pescetarianere og pescetarisme?

Hva er definisjonen av pescetarianisme? Og er det en form for vegetarisme? Her er fakta og informasjon om dette kostholdet.


Fins det noe som kalles "pescetarianere"?
Hvis det er noe som kalles det så lurer jeg på hva de spiser og ikke spiser? :)


Hei. Jeg skal komme med litt utfyllende informasjon. Men først en oppsummering fra vår Oversikt over vanlige spørsmål:

Betegnelsen pescetarianer brukes om dem som konsekvent ikke spiser kjøtt, men som spiser fisk. Vegetarianere flest er selvsagt svært glade for at flest mulig ikke spiser kjøtt, selv om det å spise fisk faller utenfor betegnelsen vegetarianer. "Pescetarianisme" er altså ikke en av formene for vegetarisme, noe som fremgår av definisjoner i ordbøker og oppslagsverk. En slik definisjon er både Norsk Vegetarforening, The International Vegetarian Union og andre linkende organisasjoner enige om.

Pescetarisme er altså ikke en form for vegetarisme, siden vegetarianere ikke spiser fisk. Det å ikke spise kjøtt, men fisk, ligger tett opp til vegetarisme, men altså på siden av vegetarisk kosthold og etikk. Punktum. Dette er ikke snakk om hva man måtte syns, eller ønske, men om klare definisjoner, selv om mange kanskje ikke er klar over, eller sikre på disse.

Jeg vil gjerne legge til noe som er viktig: Dette med definisjoner av hva som faller utenfor vegetarisme, og hva som er innenfor, dreier seg ikke om man er et bra menneske eller ei.

Både vegetarianere og ikke-vegetarianere kan ha godt av å minne seg selv om dette. For vegetarianere kan det være irriterende, og skape problemer, når noen tror vi spiser tunfisk og blåskjell. Derfor mener jeg det er naturlig at vegetarianere har behov for å være tydelige på dette. Det betyr ikke at vi bør være ufine mot andre når slike temaer dukker opp.

Jeg har flere ganger opplevd at mennesker som er pesketarianere blir nedstemte eller ubekvemme når det påpekes at de ikke er vegetarianere. Også i tilfeller når dette sies på en veldig forsiktig, og virkelig ikke uhøflig eller nedlatende måte.

Jeg tenker at dette paradoksalt nok handler om noe veldig positivt: Mange som ikke selv er vegetarianere, ønsker allikevel å være assosiert med vegetarisme. Vegetarisme oppfattes som noe positivt, noe man selv vil være en del av, selv om man kanskje spiser både litt fisk og kylling.

Alle kan bli vegetarianere fullt og helt, og å utforske dette vil være min oppfordring til alle de som har kuttet kjøttet, men ikke fisk. Allikevel bør nok vi vegetarianere lære oss å leve med at mange vil ha en del av den kaka vi spiser. Så får vi heller oppfordre dem til å spise enda mer av den, og tydelig sette pris på at de liker matvanene våre.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 02.10.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva tenker vegetarianere om (genmodifisert) soya og mais? (11. Okt)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Galt å la kjæreldyr leve vegetarisk? (15. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

Ein som et fisk og litt kylling vil altså ofte bli tolka som å vere ein vegetarianer, sjølv om dietten etter denne betydninga er frå ein pesketarianer. Men, kva dersom der er spor av kjøt? Er det like strengt som med veganisme; å undersøkje om der finst spor av animalske produkt? Og finst det eit namn for (veganismen) på, der etikken er: "eg er vegetarianer. Men eg et kjøt av og til. Eg ser ikkje på produktinnholds-beskriving, men om det er synleg kjøt unngår eg maten.". Kan det vere 'fleksibel vegetarianer?' "

Det gir god mening! Ordet "flekistarianer" som finnes både på nynorsk og bokmål er nettopp ment å dekke alle som spiser mye eller hovedsakelig vegetarisk(:

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.