Dine spørsmål (vegetarisme): Hva bør jeg spesielt være obs på som ny vegetarianer?

Hvilke matvarer bør ferske vegetarianere være obs på for å styre unna ikke-vegetarisk mat enklest mulig?


Hei. Jeg har lenge tenkt på det å bli vegetarianer, og nå har jeg endelig bestemt meg for at det er noe jeg vil bli. Jeg har lest veldig mye rundt på nettet for å finne ut hva jeg ikke kan spise som man normalt. Så fant jeg siden deres og tenkte at jeg kunne spørre. Er det noen ting vegetarianere ikke kan spise som man normalt ikke er klar over? Sånn som at det er dyrefett i sjokolade, er dette sant? Etter jeg hørte det har jeg ikke spist sjokolade. Er det noen andre sånne ting, godteri, meieriprodukter som inneholder noe i det hele tatt som har gjort at det dyr må dø? For da vil ikke jeg spise det.

Hei! En rekke ferdigprodukter inneholder ting som kan virke helt unødvendig, som f.eks kjøttekstrakt i potetgullet og fiskefett i brød. Dette står det som oftest opplyst på innholdsfortegnelsen. Vær derfor litt skeptisk når ord som f.eks "matfett" og "naturlig aroma" blir brukt uten å angi hvor det kommer fra.

Når det gjelder ditt spørsmål om sjokolade brukes det i dag så å si utelukkende fett fra kakao og melk. Melk inneholder jo forsåvidt animalsk fett siden den kommer fra kua, men jeg har i hvert fall aldri hørt om at fett fra slaktedyr blir brukt.

Godteri og meieriprodukter er ikke alltid safe for vegetarianere. Mye godteri inneholder gelatin som blir laget av malte ben og såkallt "slakteavfall". Enkelte melkeprodukter inneholder faktisk også gelatin (eks 0.1% fett yoghurt). En del oster er desssuten tilsatt løpe som er et enzym som hentes ut fra kalvemager og kan derfor ikke regnes som vegetarisk. Løpe tilsettes primært i faste oster som f.eks norvegia.

Du kan finne mer info om vegetariske oster på vegetarforumet. Jeg anbefaler dessuten at du tar en titt på artikkelen "Vanlige fallgruver for vegetarianere på handletur" fra bladet Vegetarnytt, som tar for seg de fleste matvarer en bør være oppmerksom på.

Hilsen Vilje Bech

(Ps. Dette svaret ble publisert 17.03.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er fiskeoppdrett verre enn annet husdyrhold? (22. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Kan man lage myse uten animalsk løpe? (08. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.