Dine spørsmål (vegetarisme): Greit å avlive dyr om det skjer smertefritt?

Husdyr lever i fangenskap før de slaktes. Er det etisk bedre å drepe elg og annet vilt dersom det skjer smertefritt?


Heihei! Jeg bestemte meg for å bli vegetarianer for rundt 4 mnd siden. Jeg valgte å bli det pga industrien, og i begynnelsen mente jeg  at om dyr blir drept på en human og etisk måte, eller at de ikke ble pint så var det greit. Så om noen var på elgjakt og skøyt en elg, mente jeg at det var ok. Ikke for meg personlig altså, men for andre. Hva tenker dere om det? Er det greit så lenge vilt blir avlivet på en måte så de ikke lider?

Hei. Det er korrekt at det er en forskjell på hvordan vilt og husdyr lever. Mange mener derfor at det er bedre å drepe ville dyr enn husdyr. Noen mener til og med at det er helt uproblematisk.

Jeg mener det er to grunnleggende problemer med denne måten å tenke på. For det første så er både en umiddelbar felling av et bytte, og en langdryg felling begge fortsatt et drap på et dyr.

Før vi går videre så er det viktig å være oppmerksom på at ingen jegere kan garantere at et dyr drepes monentant. Selv den mest erfarne jeger kan gjøre et streifskudd som påfører dyr smerter i minutter, timer, dager, uker, måneder eller år. Det finnes nærmest ingen sikker, umiddelbar avliving i jaktsituasjoner. Det kan alltid gå fryktelig galt.

For det andre: Når man dreper et dyr for å spise det, så kan det i dagens Norge alltid unngås. Ingen spiser dyr fordi det ikke finnes annen mat, altså fordi sultedøden er alternativet. Vi velger å drepe dyr, men vi kunne valgt annerledes.

Både juridisk og i dagligtale snakker man om skillet mellom drap og det som før kaltes mord. Slike nyanser finnes oss mennesker imellom. De finnes også mellom oss og dyr.

I alle tilfeller dreier det seg uansett om å ta et annet liv. Og når det gjelder dyr vi vil spise, så kan man i praksis alltid la være.

Så ja, det finnes fryktelig ille, og mindre ille behandling av et dyr før det drepes. I alle tilfeller er drapet unødvendig. For meg personlig kan det hele oppsummeres så enkelt som dette:

Uavhengig av hvor "etisk" en avliving er, så er det snakk om drap på et levende, følende vesen. Uansett hvor "humant" den utføres, så handler det alltid om ta livet av et dyr for å spise det, mens man kunne valgt annerledes. Og av og til ender selv det som var ment som et sikker skudd med enorme ekstra lidelser. Målet er uansett det samme: Ønsket om å drepe for å spise.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 28.11.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Feil å bruke oppskrifter med salt, sukker, soya og hvete? (20. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Tips til vegetarianer med allergier? (22. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

For d første man dreper ikke dyr for å spise,dyr slaktes.man kan ikke gi dyr samme følelser som mennesker har.jo dyr kan føle smerte ja,men dyr har uansett ikke menneskelig følelsesliv.
Så undre jeg meg på om dere vegetar folk er for eller mot organdonasjon og prøverørs mennesker. Ved organdonasjon drepes ett menneske for å gi liv til ett annet.og i den forbindelse undrer jeg meg om det er greit for en vegetarisk å drepe mennesker. Prøverørs er miksing med mennesker på laboratoriet er dere for det? I så fall undrer jeg meg.

Slakting og avliving er vel bare glorifiserte ord for henrettelse og drap?
Å sammenligne organdonasjon og prøverør med å slakte dyr er vel egentlig bare litt rart.
Organdonasjon skjer riktignok ved at et annet menneske dør, med unntak av nyrer, men det er også et valg vedkommende donor selv har bestemt at hvis det skjer en ulykke som gjør at de dør så kan organer brukes til å redde et annet menneske, så her snakker man jo om å redde et liv med et liv som ikke ble tatt ved drap, men ved ulykke eller sykdom.

Når det gjelder prøverør så er jo det også for å skape liv. Man tar sperm fra en mann og egg fra en dame og egget befruktes i en petriskål før det settes inn i livmoren for å bli til et menneske. Dette skjer fordi noen menneskepar av en eller annen grunn ikke alltid kan få barn sammen, enten det er pga av at de har samme kjønn eller at den ene i paret ikke har egg/sæd som er brukendes. At man har utviklet en slik metode for å likevel kunne få barn som likner en av foreldrene er fantastisk, selv om det jo helt klart er mange barn som allerede har kommet til verden og av en eller annen grunn trenger nye foreldre, men det er ganske strenge kriterier for å adoptere eller bli fosterforeldre, og noen vil ganske enkelt ha et barn som er deres biologiske. Dette er jo muligens uetisk fordi man tukler litt med naturen, men det er likevel ingen som lider av det, og man får et nytt liv.

Å drepe dyr for å få mat er jo bare helt insane når det finnes gode alternativer. Selv om man hadde levd langt inni bushen så ville man kunne levd vegetarisk, eller tilogmed vegansk, så og si at må spise kjøtt faller på sin egen urimelighet.
At man må spise kjøtt for å få næringstoffer man trenger er også bare tullball, da skulle vel alle veganere og vegetarianere avgått med døden for lenge siden. Jeg er vegetarianer på 23. året, og selv om jeg er syk så er det ikke fordi jeg er vegetarianer, men tiltross for at jeg er det. Legene mener jeg ville vært dårligere om jeg spiste kjøtt, men et par leger har ment at jeg burde spise fisk. Jeg spiste jo ikke fisk før jeg ble vegetarianer heller da, spiste vel fisk sist engang på 80-tallet. Har altså ikke spist kjøtt, fisk eller fugl siden 90-tallet og alle blodprøver og blodtrykket er veldig bra, noe som får leger til å klø seg i hodet når de ser at jeg er syk likevel. Har en sjelden nevrologisk hodepinelidelse som er kjent for å ramme overvektige, kjøtthungrige og alkoholiserte menn i 50 årene, ikke damer i 30-40 åra som ikke drikker eller spiser kjøtt, så derfor skjønner de ingenting, der røyk alle teoriene om at det hadde med kostholdet og kjønn å gjøre. Det har kommet frem i forskning nå at det sannsynligvis har med hormoner å gjøre.
Det å kalle oss "dere vegetariske" vitner om din uvitenhet, og du burde nok kanskje ta et kurs i ernæring før du uttaler deg noe mer og skjærer alle over en kam som om man var en gruppe raringer med grønne horn i panna.

Ser det er noen år siden du skrev dette, og håper du har blitt litt mer oppdatert på hva en vegetarianer egentlig er siden den gang.

Visste du f.eks at vegetarianere og veganere lager mindre karbonavtrykk enn kjøttetere? Dvs. at man slipper ut mindre CO2.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.