Dine spørsmål (vegetarisme): Greit å avlive dyr om det skjer smertefritt?

Husdyr lever i fangenskap før de slaktes. Er det etisk bedre å drepe elg og annet vilt dersom det skjer smertefritt?


Heihei! Jeg bestemte meg for å bli vegetarianer for rundt 4 mnd siden. Jeg valgte å bli det pga industrien, og i begynnelsen mente jeg  at om dyr blir drept på en human og etisk måte, eller at de ikke ble pint så var det greit. Så om noen var på elgjakt og skøyt en elg, mente jeg at det var ok. Ikke for meg personlig altså, men for andre. Hva tenker dere om det? Er det greit så lenge vilt blir avlivet på en måte så de ikke lider?

Hei. Det er korrekt at det er en forskjell på hvordan vilt og husdyr lever. Mange mener derfor at det er bedre å drepe ville dyr enn husdyr. Noen mener til og med at det er helt uproblematisk.

Jeg mener det er to grunnleggende problemer med denne måten å tenke på. For det første så er både en umiddelbar felling av et bytte, og en langdryg felling begge fortsatt et drap på et dyr.

Før vi går videre så er det viktig å være oppmerksom på at ingen jegere kan garantere at et dyr drepes monentant. Selv den mest erfarne jeger kan gjøre et streifskudd som påfører dyr smerter i minutter, timer, dager, uker, måneder eller år. Det finnes nærmest ingen sikker, umiddelbar avliving i jaktsituasjoner. Det kan alltid gå fryktelig galt.

For det andre: Når man dreper et dyr for å spise det, så kan det i dagens Norge alltid unngås. Ingen spiser dyr fordi det ikke finnes annen mat, altså fordi sultedøden er alternativet. Vi velger å drepe dyr, men vi kunne valgt annerledes.

Både juridisk og i dagligtale snakker man om skillet mellom drap og det som før kaltes mord. Slike nyanser finnes oss mennesker imellom. De finnes også mellom oss og dyr.

I alle tilfeller dreier det seg uansett om å ta et annet liv. Og når det gjelder dyr vi vil spise, så kan man i praksis alltid la være.

Så ja, det finnes fryktelig ille, og mindre ille behandling av et dyr før det drepes. I alle tilfeller er drapet unødvendig. For meg personlig kan det hele oppsummeres så enkelt som dette:

Uavhengig av hvor "etisk" en avliving er, så er det snakk om drap på et levende, følende vesen. Uansett hvor "humant" den utføres, så handler det alltid om ta livet av et dyr for å spise det, mens man kunne valgt annerledes. Og av og til ender selv det som var ment som et sikker skudd med enorme ekstra lidelser. Målet er uansett det samme: Ønsket om å drepe for å spise.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 28.11.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Feil å bruke oppskrifter med salt, sukker, soya og hvete? (20. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Tips til vegetarianer med allergier? (22. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

For d første man dreper ikke dyr for å spise,dyr slaktes.man kan ikke gi dyr samme følelser som mennesker har.jo dyr kan føle smerte ja,men dyr har uansett ikke menneskelig følelsesliv.
Så undre jeg meg på om dere vegetar folk er for eller mot organdonasjon og prøverørs mennesker. Ved organdonasjon drepes ett menneske for å gi liv til ett annet.og i den forbindelse undrer jeg meg om det er greit for en vegetarisk å drepe mennesker. Prøverørs er miksing med mennesker på laboratoriet er dere for det? I så fall undrer jeg meg.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.