Dine spørsmål (vegetarisme): Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?

Må du spise kjøtt for å unngå problemer med synet og hodet?


Hei! Jeg har lenge tenk til å bli vegetarianer, og muligens veganer. Men det er enda en del ting som jeg lurer på: Jeg har en venn som var vegetarianer, som måtte begynne og spise kjøtt igjen fordi hun hadde ofte vondt i hodet og problemer med synet, noen tanker på hvilke proteiner hun manglet? :)

Så hyggelig at du vurderer å bli vegetarianer, eller til og med veganer! Jeg får inntrykk av at du ønsker å sette deg ordentlig inn i de helsemessige sidene ved plantebaserte kosthold, inkludert mulige utfordringer. Dette vil du ha utbytte av uansett hva slags kosthold du går for.

Du forteller om en bekjent som både skal ha hatt problemer med syn og hodesmerter samtidig som vedkommende var vegetarianer, og om hvilke proteiner vedkommende kan ha manglet.

Et kort svar kunne vært som dette: De essensielle aminosyrene som fullverdig protein består av, finnes i vegetar- og vegankost. Ikke de fleste - alle. Ikke er det vanskelig å få i seg nok protein, eller fullverdig protein, heller. Om disse problemene oppstod på grunn av feil proteininntak, kunne vedkommende altså ganske enkelt ordnet dette via et bedre sammensatt vegetarisk kosthold. Det er altså rent faktisk feil å si at man må spise kjøtt for å unngå problemer med synet eller hodepine. Punktum.

Jeg vil benytte spørsmålet ditt til å formidle noe mer generelt, og gi et bredere og mer nyttig svar. For det første behøver det ikke være noen årsakssammenheng mellom din bekjentes kosthold og disse problemene. Det kan være tilfelle, men det kan også være helt andre årsaker. Leger og eksperter kan diagnostisere dette - vi andre synser, mener og tror.

Det finnes både mange vandrehistorier om vegetarisme, og synsing om helsen til de som spiser vegetarisk. Ganske ofte er slik synsing basert på ubegrunnet redsel, og ikke-faktabaserte konklusjoner.

Jeg mener ikke å betvile at din bekjente rent faktisk opplevde hodepine og problemer med synet da vedkommende var vegetarianer. Heller ikke at dette kan handle om et dårlig kosthold - eller at vedkommende opplevde at disse problemene forsvant da vedkommende gikk over til et konvensjonelt, kjøttbasert kosthold.

Årsakene til dette kan allikevel være mange. De kan være psykososiale: vedkommende kan ha følt at det var praktiske vanskeligheter rundt det å spise annerledes, og at disse igjen skapte sosiale utfordringer. Dette kan være medvirkende til fysiske problemer, som kan ha opphørt da vedkommende gikk over til sitt gamle kosthold. Derimot blir det helt feil å si at mangel på proteiner i vegetarkost er årsaken - og ferdig med det.

Å ta med nyanser som dette er helt avgjørende for å si noe om vegetarisme og helse. Selvsagt kan man få helseproblemer ved et dårlig kosthold - ingen som arbeider seriøst med vegetarisme og veganisme bestrider dette. Samtidig er ikke-vegetarianere ofte for raskt ute med å legge skylda på selve vegetar- eller vegan-kostholdet, heller enn å se at det er flere mulige årsaker.

Jo bedre kunnskap man har når man går over til et nytt kosthold, jo færre utfordringer underveis. Flere av disse utfordringene kan løses ved å spise mer konvensjonelt - men de kan også løses som vegetarianerer. Begge deler stemmer, noe både glødende tilhengere og skeptikere gjerne glemmer.

Mitt råd til deg vil være å se på våre helsesider, og vurdere å skaffe boken Plantebasert ernæring. Denne går i detalj gjennom alle essensielle næringsstoffer, pluss gode veganske kilder til disse. Den kan kjøpes i vår butikk, og du får den til kun en hundrelapp ved innmelding i Norsk Vegetarforening.

 

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


Pål er forfatter av Vegetar & Vegan ABC. Her finner du bl.a. en helseguide, svar på over 100 vanlige spørsmål pluss råd om argumentasjonsteknikk.


(Ps. Dette svaret ble publisert 23.05.16. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant? (08. Jun)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Mat nok til alle uten kjøtt? (15. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.