Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan kombinere glutenfri og vegetarisk mat?

Det er fullt mulig å ha et både glutenfritt og vegetariansk kosthold. Vår ernæringsfysiolog gir her konkrete tips om hvordan.


Jeg skriver til deg angående hvordan man kan kombinere cøliaki/en glutenfri diett med å spise vegetarisk. Med glutenfri mener jeg mat helt fri for hvete, rug, bygg og "vanlig" havre samt produkter som er lagd på disse. Det er en del vegetariske ferdigprodukter og restaurantmat som inneholder gluten. Jeg reiser litt i jobb og er usikker på om det er realistisk å bestille mat på hoteller etc. som er både glutenfri og vegetar.

Hei. Å spise både glutenfritt og vegetarisk kan by på noen ekstra utfordringer, men med litt ekstra innsats i starten det er fullt mulig å kombinere de to. Det finnes i tillegg til spesielle glutenfrie produkter også matvarer som er naturlige fri for gluten.

Kornprodukter som hirse, quinoa og bokhvete kan alle brukes ulike formål. Hirseflak og quinoa kan med fordel brukes som morgengrøt. Kokte hirsekorn, bokhvete og quinoa kan godt brukes i salater eller til middagsmaten. Mat som linser, bønner og erter er i de aller fleste tilfeller glutenfrie også i ferdigversjon.

Det finnes mange sauser og annen ferdigmat som er glutenfritt, inkludert glutenfrie soyasauser. Jeg vil anbefale deg å ta en titt på den glutenfrie seksjonen i vår produktguide.

I forbindelse med restaurantbesøk vil det beste være å skrive en mail eller ringe til hotellet noen dager i forveien for å høre hva de har å tilby deg. De aller fleste restauranter pleier å ha noen alternativer for allergikere, og bør ellers være behjelpelige med å kunne lage noe tilpasset dine behov.

Gir du de noen konkrete forslag på retter og matvarer du kan spise, vil det og være større sjanse for at får noe du er fornøyd med. Her er rene matvarer som potet, grønnsaker og egg enkle alternativer som de fleste restauranter har tilgjengelig. 

Det kan også lønne seg å spesifisere at man vil ha en proteinkilde, som ost, egg eller belgvekster, i måltidet. Det ofte er dette kokker sliter med dersom de ikke har nok erfaring med vegetarmat. 


Vennlig hilsen Marte Bergseng

Marte er ernæringsfysiolog og forfatter av boken Plantebasert ernæring.


(Ps. Dette svaret ble publisert 16.01.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er litt gelatin, E120 og animalsk løpe vegetarisk? (23. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Feil å bruke oppskrifter med salt, sukker, soya og hvete? (20. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.