Dine spørsmål (vegetarisme): Galt å la kjæreldyr leve vegetarisk?

Er det nærmest dyremishandling å la katter og hunder leve på vegetarkost? Og hvorfor er dette et kontroversielt tema?


Hei. Jeg leste spørsmålet Vegansk hundemat? Vegetarisk kattemat?

Å la katten din ble vegetarianer eller veganer er dyremishandling!!! Det er greit at vi mennesker ikke bør basere oss på en kjøtt diett, men disse dyrene er rene carnivores. De dør uten kjøtt, katter på hundemat får taurinmangel. Det beste for katten er mat uten korn, de klarer heller ikke å fordøye stivelse på samme måte som mennesker. Kokte grønnsaker går til nød, men det er ikke bra i lengden. Å gi katter mat fra dagligvare med en animalsk prosent på under 20% er som å gi katten din Grandiosa hver dag.. Men selv ikke de på dyrebutiken har et høyere animalsk innhold enn 45%.

Det er greit å tenke rent iforhold til sin egen diett, men ikke tving det på noen som trenger kjøtt i sin biologiske diett. Da er du ikke noe bedre en (tort)nortura!!


Hei. Jeg forstår at hele denne problemstillingen kan virke overveldende, provoserende, virkelighetsfjern eller til og med latterlig - alt avhengig av hva slags forhold man har til vegetarisme og veganisme.

Fakta på bordet
For å ha nevnt det først, så er det ingen vegetarianere som vil nekte ville hunder og katter å jakte, og spise byttet de feller. Det dette handler om, er dyr mennesker holder som kjæledyr.

Jeg får inntrykk av at du kan en hel del om dette temaet. Teknisk er vel både hunder og katter omnivorer, siden den naturlige dietten deres, og maten mennesker har matet dem med i årtusener, både består av animalsk og vegetabilsk mat.

Du har rett i at katter trenger taurin for å overleve. Dette finnes i animalsk mat, men ikke i plantemat, unntatt dersom det er tilsatt. For hunder er det om jeg forstår rett annerledes: De skal kunne leve på en rent vegetabilsk diett, så lenge den er satt sammen på en god måte. Vilje Bech anbefaler en bok om dette i teksten du henviser til.

Taurin kan fremstilles syntetisk. Altså kan dette stoffet, i likhet med andre næringsstoffer kjæledyr trenger for å leve glade og sunne liv, skaffes på en måte som ikke går ut over husdyr som lever i fangenskap, for så å slaktes.

Ekstremt, unaturlig eller tullete?
Jeg tror ingen vil være uenige i at det er fryktelig feil å ikke gi kjæledyr den maten de trenger for å overleve. I all hovedsak vil dette være dårlig sammensatt dyrefôr med masse salt og slakteriavfall. Dårlig "vanlig" dyremat både kan, og gir rent faktisk dyr sykdommer og redusert livskvalitet.

Dårlig, vegetabilsk dyrefôr er like elendig som dårlig animalsk dyrefôr. Men her kan vi sette på pause-knappen. For hvor mange veganere og andre vegetarianere gir dyrene sine rent vegetabilsk fôr? Og hvor mange av disse igjen sluntrer med nok taurin, proteiner, fett og alt hva katter og hunder trenger? Det tror jeg er fryktelig få.

Etikk enten man vil eller ei

Vegetarisme og veganisme dreier seg nesten alltid om å stille spørsmål ved hvordan dyr må lide og dø for at vi skal spise dem. Det kan være en ny og overveldende tanke for mange, men de samme spørsmålene gjelder også i forhold til hva vi mater våre kjæledyr med.

Det er faktisk et dilemma for vegetarianere når man lar sitt elskede kjæledyr mates med slintrer, slakteavfall, melk og fisk. Hva er det som objektivt gjør det mer rett å slakte en kylling eller et lam enn en hund og katt?

Om man først har tatt valget om å avstå fra å spise kjøtt osv, kan det oppleves som pussig enten man har en katt som spiser 50 gram fisk, eller en stor hund som spiser 500 gram kjøttmat om dagen. Ikke fordi dette er naturlig mat for kjæledyret - det er ingen uenige i - men fordi kjæledyr er noe man selv velger å skaffe seg.

Om man skal være veldig streng og kategorisk, er man med på å opprettholde kjøttindustrien ved å skaffe seg et kjæledyr som man så gir titalls kilo kjøtt i året. Som Vilje skriver i teksten du har lest, så er det allikevel veldig få veggiser som overfører vegetar-vanene sine på katten eller hunden sin. Men er det galt når noen få gjør det?

Kjæledyr flest lever mye inne, og jakter ekstremt lite etter egen mat. Så lenge det finnes sunne og gode nok kjøttfri, dyrevennlige matvarer, kan jeg ikke se at det kan kalles dyremishandling når enkelte vegetarianere bare gir kjæledyrene sine slike gode alternativer. Er det ikke heller dypest sett tvert imot?

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 15.09.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hva er pescetarianere og pescetarisme? (02. Okt)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Avlives små hannkyllinger fordi de ikke kan gi egg? (31. Mai)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
5 Comments

Jeg sendte vel egentlig ikke et spørsmål inn til dere, bare en kommentar på et allerede eksisterende spørsmål. Så hvorfor ble det en helt eget spørsmål ut av det? Ja, jeg hoppet litt i taket da jeg så det svaret og da tenkte jeg egentlig bare på kattene og ikke hunder. Da de er ganske alt etende. Så må jeg da si at jeg er vegetarianer på mitt 8 år nå, hvor av 2 år med veganisme, hvor av 6 mnd gikk på raw food. Mitt forhold til det er vel at kostholdet mitt er utifra hva som passer meg og min mage og jeg bryr meg fint lite om hva andre spiser... Meeeen det jeg har problemer med er når folk prøver å få katter til å bli vegetarianere/veganere. Å bruke formuleringer som "teknisk sett" blir for meg litt høll i huet, fordi det er faktisk ikke faktaene på bordet slik du fremstiller det. Teknisk sett kan du og spise kjøtt, men det er ikke den riktige dietten for deg, så derfor lar du vær. Ja, vi mennesker har tvunget katter på en diett som ikke nødvendigvis er bra for dem, men det er jo ikke en gyldig grunn til å fortsette. Jeg sa vel heller aldri at vegetarianere/veganere nekter dyra sine å jakte. Men fra kattens opprinnelse er den en carnivore og tarmsystemet har ikke forandret seg vesentlig siden de ble husholdt. Så jeg står fortsatt på at det å gi katten kornbasert mat vil skade dyret.

Ja, jeg har litt peil på ernæringsdelen, men jeg vil ikke si jeg kan alt. Jeg har 2 katter og har utdannet meg innen for hva som er bra for de, både rasediett og generell diett. Og for tiden jobber jeg med utvikling av kattefôr (du vil kanskje ikke like dette) av hele vommer, ikke fra komersielle slakterier (komersielle slakterier gir dårligere avfall gjerne med svulster), men et mobiltslakteri som bruker nå 80% av dyret. Resten som er "avfall" (hjerte, nyrer, lever, bein, slintrer og fett) blir hittils brent av Norsk Protein. Hvor jeg vil bruke det, slik at man kan bruke hele dyret isteden for å bare ta det man har lyst på. Jeg spiser ikke kjøtt, men om andre skal, synes jeg det er bedre at de bruker hele dyret enn bare det mest tiltalende. Så over til taurin; Jeg er imot syntetisk taurin av den enkle grunn at jeg prøver mest mulig å ikke putter i meg syntetiske ting, så hvorfor skal jeg la dyret mitt spise det? Jeg er for ren diett, med rene råvarer. Så den delen av dietten min overfører jeg, jeg spiser 90% ren mat og da får kattene det og :)

Ja, jeg vil si at det er galt å å la katten spise vegetabilsk. Skal man først ta på seg ansvaret med et dyr, så ville jeg vel tro at man vil dyrets beste. Og er man imot å gi dyret animalsk fôr burde man heller skaffe seg en hamster/kanin/hund/fugl, enn en katt. Det er bare for at da kan du gi dyret akkurat hva du vil av grøntfôr uten å ha dårlig samvittighet for at dyret lider (katt skal heller ikke ha melk, da de blir allergiske mot det etter diestadiet. Og drikker man ikke kumelk selv burde man iaf. ikke tvinge det på katten sin). Men jeg føler jeg må understreke at dette gjelder katter. Feilernæring hos katter er vanskelig å oppdage før det har gått for sent, derfor er det veldig viktig å gi dem et godt og balansert kosthold. Slik jeg ser det er det å gi katten sin vegetabilsk mat med syntetisk taurin det samme som å gi en veganer kjøttsuppe med grønnsaksbuljong, satt på spissen. Jeg tviler ikke et sekund på at de som velger vegetabilsk diett til katten sin (strickte veggiser og veganere) ikke vil dyrets beste, men hvordan kan det være beste når kroppen deres ikke fordøyer stivelse eller har godt av vegetabilsk kosthold over lengre tid? Kosttilskudd går bare så lenge... Så må det og sies at bare fordi man har gitt ut en bok på emnet betyr ikke det at det er den absolutte sannhet. Hvem som helst kan gi ut en bok om hva som helst. Men jeg har lånt boken, så jeg skal pløye meg igjennom den, selv om jeg ikke nødvendigvis er enig.

I en perfekt verden skulle jeg ønske ingen mennesker spiste kjøtt og at dyr vandret fritt, men slik er det desverre ikke. Så som dyreeier tar jeg mitt ansvar ved å gi dyra mine den beste dietten for dem, slik jeg velger den beste dietten for meg. For når alt kommer til alt, så er det dyrenes vel og ve vi vil, ikke sant?

Men uansett takk for svar på kommentaren!

Hei. Ang vegetarisk mat til dyr:

Jeg er vegetarianer selv, vært dette i nærmere 3 år nå, med bevissthet på hva man kan spise og ikke spise. MEN: Katten min får alltid "vanlig" kattemat som inneholder kjøtt/fisk, fordi jeg mener det er det beste for ham. De er født kjøttetere, og vil alltid forbli det. Hovedkosten til kattene er trossalt kjøtt/fisk, og bruker gjerne gress for spalting av maten eller for å få opp dårlig mat (eller annet dårlig)...

Katter skal ikke ha fisk Hege Beate. Google it!

Hva i alle dager er galt med dere?

Vel, vi er ikke sinte personer ihvertfall (:

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.