Dine spørsmål (vegetarisme): Galt for vegetarianere å spise egg?

Egg er, i likhet med melk, en vegetarisk matvare. Men betyr det at veggiser bør spise egg - eller bør de la vær?


Jeg lurer på om det er galt å spise egg om du er vegetarianer? Spiser du på en måte et dyr da? Jeg er vegetarianer selv, men jeg spiser egg..

Dette er et spørsmål det kan sies veldig mye viktig om. Etiske hensyn og vurderinger er antakelig det du først og fremst sikter til, og det er det vi skal fokusere på her. For å ta det faktamessige først, så er både egg og melk vegetariske matvarer. Dette er det i praksis universell enighet om, selv om noen vil at ordet vegetarisk kun skal sikte til vegetabilsk mat.

Eggproduksjon inngår i den enorme fjørfeindustrien, som har vokst kraftig i Norge på noen tiår. Det slaktes i Norge rundt 60 millioner fjørfe hvert år (kilde: SSB), og det finnes til enhver tid hundretusener av verpehøns (det eksakte tallet har jeg ikke innhentet, men tallet er antakelig millioner heller enn hundretusener).

Et egg = Vel et døgn i fangenskap for en høne
Før de inngikk i eggproduksjon, altså da de levde i det fri, produserte en høne et par titalls egg i året. Via avl gjennom årtusener har dette tallet økt til nesten et egg i døgnet, noe som er sterkt skadelig for verpehønenes helse. De lever da heller ikke lenger enn den perioden de gir godt med egg. Hannkyllinger, som jo ikke vil kunne gi egg, drepes normalt kort tid etter at de er født siden det ikke er bruk for dem. På faktasiden vår om egg og høns kan du lese mer om dette.

Faktum er altså at for hvert frokostegg, hvert egg i en kake, en omelett eller hva det skal være, så har en høne sittet innestengt i over ett helt døgn.

Spiser man et egg nesten hver dag, holdes det altså en høne i livslangt fangenskap for at akkurat du skal få spise akkurat det egget. Spiser du to egg om dagen, holdes to høner i drift for å mette behovet ditt for egg skal dekkes. Og så videre.

Så enkelt kan faktisk regnestykket gjøres. Bortsett fra at det er enda mer graverende.

I tillegg til de eggene som kjøpes, er det også egg som må kastes fordi de utgår på dato - enten av butikkpersonalet, eller av dem som har kjøpt flere egg en de spiser. Egg som ikke kommer for salg på grunn av misfarving, ulykker osv kommer på toppen av det igjen. At en høne gir et egg om dagen er derfor heller en underdrivelse enn en overdrivelse.

Økologisk eller ei
De gammeldagse, små norske burene der tre verpehøns levet sammen i knøttsmå bur der hver av dem hadde litt over et A4-ark hver å boltre seg på avvikles nå, til fordel både for større bur, systemer der hønene er frittgående - og økologisk drift. Økologisk drift er det eneste som sikrer hønene tilgang til uteanlegg. Selv der slaktes hønene når tiden er inne, og selv der er hønene del av et økonomisk system, og knapt kjæledyr eller individuelle husdyr på små gårder slik det var før i tiden.

Da bør vel alle boikotte egg da?
Etikk er viktig, og en sentral begrunnelse for de fleste veganere og andre vegetarianeres matvalg. Noen er heldigvis ekstremt opptatt av dyreetikk - det er med å drive dyrenes sak videre på en helt avgjørende måte.

Veldig få av de som ikke spiser egg er i stand til å være opptatt av etisk livsførsel i bredere forstand i like stor grad som de er opptatt av dyreetikk. Man sier at man ikke spiser egg, eller kun økologiske egg, men samtidig kjøper man kanskje sjokolade (som normalt kommer fra etisk problematisk produksjon) og andre produkter som skader dyr, mennesker og miljø direkte. For ikke å snakke om de mange andre etiske problemstillingene der man ikke strekker til i så stor grad som man skulle ønske.

Å gjøre egg til alfa og omega
Noen vegetarianere som ikke spiser egg går i harnisk over vegetarianere som spiser egg. Faktagrunnlaget for en slik irritasjon er det ikke noe i veien med. Samtidig bør man da også kunne stille seg selv spørsmål om man er like prinsippfast til å unngå uetiske varer som medfører smerte og lidelse for dyr og mennesker på alle områder. Å glemme dette bredere perspektivet innebærer å ha et saksfokus som kan stå i veien for et bredere prinsippfokus.

Ikke nødvendigvis enten-eller
Selv har jeg ikke laget mat med egg mer enn noen få ganger i hele mitt liv, og ikke overhodet på godt over 15 år. Jeg kjøper normalt ingen produkter med egg. En sjelden gang spiser jeg matvarer jeg får med egg i, men normalt ikke. Gjennom et år blir det kanskje en sekspakning egg. Lever jeg slik femti år til, må en høne verpe egg for meg i et år.

For andre er tallet det femtidobbelte eller hundredobbelte. Inkludert mange som har en toårsperiode som eggfri veggis/veganer, men som så igjen spiser masse egg etterpå. Slike størrelsesforhold er viktige å huske, så lenge poenget er å redusere eller unngå lidelse for dyr.

Jeg er ikke alene om å velge slik. Mange av oss vegetarianere spiser bittelitt mat med egg i visse helt spesielle situasjoner. De av oss som spiser slik gjør det gjerne år etter år. Vi vet at vi ikke er perfekte konsumenter, perfekte etiske vesener - men vi vet også at det å ikke spise egg kun er en del av det å leve et godt liv rent etisk sett.

Et foreningsspørsmål

For oss som forening er det viktig å huske at flertallet av vegetarianere - altså de vi representerer og arbeider for  - spiser egg. Noen av dem sikkert ganske så mye egg, til og med. Det er helt naturlig for oss å fokusere på det positive ved at en vare er eggfri, og det problematiske ved at en vare eventuelt inneholder egg. Dette gjenspeiles i hver eneste omtale i produktguiden. I oppskriftsbasen er det noen helt få oppskrifter med egg - samtlige er over ti år gamle. Flere kommer neppe til. I kokebøkene vi lager er det ikke et eneste egg å spore.

Noen vegetarianere er rystet over at andre veggiser spiser mat med sukker, eller at de ikke tenker på miljømat overhodet. Etiske spørsmål er selvsagt annerledes - de handler om å påføre dyr smerte, eller i det minste frarøve dem frihet. Det  å spise egg er et slikt etisk ladet spørsmål.

Vi skal være en forening for vegetarisme og veganisme som sådan, (og ikke kun veggiser som digger vegansk junkfood eller vegetarisk nærmat). Denne balansen finner vi gjennom å informere om for eksempel egg på en nyansert måte.

Helt andre perspektiver
Hva man bør og ikke bør gjøre handler også om hverdagssituasjoner - og om helse. Egg er bl.a. relativt rikt på B12 og D-vitamin, som ikke finnes i naturlige vegetabilske matvarer, kun i berikede produkter.

De helt spesielt interesserte eggemotstanderne (gjerne bosatt i Oslo med likesinnede rundt seg, eller med et eksepsjonelt høyt antall timer på nettsider for likesinnede per uke) glemmer at det kan være strevsomt å være nyinnflyttet vegetarianer i Porsanger, og at det å spise den kaken med egg man egentlig ikke har så lyst på, er måten å holde fred på besøk hos bestemor. Eller at en veganer på 17 i Ulefoss som har hatt et særdeles dårlig kosthold i åresvis, faktisk trenger stoffer som finnes i egg og melk - og at argumenter fra foreldre, helsesøstre og venner om at egg og melk faktisk kan være en løsning der og da blir tungtveiende, uansett hvor mange og gode eggfrie alternativer som finnes.

Hvor enkelt det er å velge annerledes er hele tiden i forandring. Hva som er viktigst der og da likeså. Detaljene er viktige, men også de store føringene.

Både det at du velger eggfritt denne lunsjen og hele denne måneden, men også hvordan du legger opp kostholdet ditt år etter år, tiår etter tiår er viktig. Både for deg selv som menneske, for burhønene, og for hvordan andre vil vurdere et eggfritt kosthold.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 06.09.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvilke husholdningsprodukter er dyrevennlige? (19. Sep)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er vegetarisk mat med soya miljøskadelig? (22. Aug)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
4 Comments

Jeg er også en av dem som har spist egg så lite som mulig av etiske grunner i mange år. Når jeg derimot kom over eggene fra en lokal økologisk gård følte jeg det var greit å spise det i ny og ne. Her har jeg skrevet om besøket mitt på gården, se så fint bl.a hønene har det der! http://siljesreise.com/%C3%B8kologisk-bondegard/

Jeg spiser vegetarmat og egg fra frittgående høner som bor hos meg og det ser jeg som etisk problemfritt! Jeg syns at du mener at ditt syn er det eneste som er riktig, er det bra?

Jeg spiser vegetarmat og egg fra frittgående høner som bor hos meg og det ser jeg som etisk problemfritt! Jeg syns at du mener at ditt syn er det eneste som er riktig, er det bra?

Hei. Jeg spiser egg, har høner selv og ingen hane så ingen befruktning heller så da er det intet liv. Mine høner går fritt og får masse deilig økologisk mat og får leve til de blir så gamle at de må få slippe eller sovner inn fredelig. Så ønsker du egg i kostholdet så gå egne høner.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.