Dine spørsmål (vegetarisme): Grenser? fisk, gelatin og løpe

Vegetarianere unngår kjøtt. Men hva med folk som unngår fisk i årevis? Og er det noe krav å unngå gelatin fullt og helt?


Jeg har ikke spist kjøtt eller fugl på 7 år, og har selv ansett meg selv som vegetarianer. De to første årene spiste jeg heller ikke fisk, men ettersom flere uttrykte bekymring i forhold til min unge alder, ( jeg var 10 år da jeg bestemte meg for å kutte kjøttkosten totalt, spiste fram til da svært lite og sjeldent kjøtt) startet jeg å spise noe fisk i blandt, ca 1-2. pr mnd. Den dag i dag har jeg aldri hatt noen form for "glipp" da det faller meg veldig naturlig å unngå kjøtt i kosten, utenom fiskespisingen. Men jeg ser at jeg ikke passer innenfor deres betegnelse av vegetarianer, men er en såkalt pescetarianer. Det jeg da lurere på, er hvorvidt dere stiller krav til å unngå løpe og gelatin, som er å finne i vanlig norsk ost og godteri, eller er det greit for de "godkjente" vegetarienerene, så lenge de unngår fisk?

Hei, og takk for en god belysning av flere spørsmålsstillinger som de fleste med interesse for vegetarisme kan stusse på.

Jeg tror det er lurt å ta tak i det du omtaler som "deres betegnelse av vegetarianer", altså den vi har i Norsk Vegetarforening. Det er svært viktig å få fram at dette med at vegetarianere ikke spiser kjøtt- og fiskeprodukter ikke er vår betegnelse, men en definisjon det er bred og allmen enighet om, både i oppslagsverk, blant folk som arbeider med vegetarmat, og ellers.

Det finnes noen som vil snevre inn definisjonen, og motsatt blir den også i praksis ofte uttynnet. Men dette er altså den faktiske, alment godtatte definisjonen.

Så er det tre viktige ting å si: dette er en beskrivende definisjon, ikke en bedømmende. Jeg selv, for eksempel, har spist, og også levd overveiende vegant i 15 år, men ikke helt. Jeg er altså allikevel ikke en veganer. I noen sammenhenger kan det virke bedømmende, for eksempel for den det blir snakket om, å få høre at fisk eller kylling, ikke er vegetarisk. Men rent faktisk er dette kun deskriptivt, ikke normativt, selv om det i noen situasjoner dessverre kan oppfattes ekskluderende, nedlatende eller liknende.

For det andre, så er definisjoner viktige. Om du som nøtteallergiker bestiller noe uten nøtter, er det viktig for deg at du får noe helt uten nøtter, og uten alle slags nøtter. Om du kjører hjem etter det du trodde var alkoholfri drinker, er det alvorlig om de ikke var alkoholfri allikevel.

Ord kan være uklare, og som vist over er det viktig at man vet hva de betyr, i noen situasjoner svært viktig. Og her er vi ved det tredje poenget, som tar opp det du berører:

Ja, gelatin og de mange liknende tilsetningsstoffene er uegnet for vegetarianere. En del vegetarianere er ekstremt restriktive og forsiktige med dette, og noen er veldig slepphendte. Mitt inntrykk er at de fleste av oss er et sted midt imellom, med avklarte grenser som vi opererer med hele tiden.

Og så er det unntak. Og her er det viktig å si noe sentralt: unntak er noe man selv gjør, uten at det forandrer på begrep. Enkelte melkeallergikere kan for eksempel velge å spise en liten melkesjokoladebit, fordi hun vet hun tåler det. En avholdsmann kan ta en liten slurk av rødvinsglasset når det skåles på en fest, og la det være med det. Og en vegetarianer kan spise pizza med ost med løpe på den ene bursdagen, eller en veganer ta en bit av bestemors kake med egg den ene gangen.

Oppsummert: mat med nøtter er ikke nøttefritt. Det at noen nøtteallergikere godtar ørlitt nøtter av og til, endrer ikke på definisjonen av nøttefritt, og må aldri bli noen grunn til at produsenter kan gå ut fra et sånt slingringsmonn.

All vegetar- og veganlitteratur jeg har lest poengterer at det finnes tvilstilfeller. Og situasjoner man selv må gjøre egne avveiinger. Poenget mitt er at dette ikke rører ved selve definisjonene - men at det viser at det levde livet kan gå over slike grenser av og til.

Til sist vil jeg si til deg: gratulerer! Du har funnet fram til matvalg som fungerer for deg, som jeg går ut fra at er givende for deg, og holdt fast ved dem lenge. Det står det respekt av - spesielt om du har opplevd en slags utfrysning fra hellige eller bedrevitende veggiser. Som alle andre kan vi være ganske uspiselige av og til, og det er bare å beklage.

Mitt råd til deg vil være å si "jeg spiser hovedsakelig vegetarisk", eller "jeg spiser fisk og vegetarmat, men aldri kjøtt".

Du har sikkert selv opplevd at andre stusser over grensene dine, og hvordan de er viktige for deg. Det er slik vegetarianere og veganere også har det.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
Informasjonsansvarlig, Norsk Vegetarforening

(Ps. Dette svaret ble publisert 01.12.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvorfor ikke spise fisk? (03. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvordan er kjøtt miljøskadelig? (13. Okt)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

Hei
Hva heter du som vegetarianer om du spiser fugl?

Hei! Folk som spiser fugl men ikke kjøtt og fisk er "strengt" tatt ikke vegetarianere, siden vegetarianere verken spiser kjøtt, fisk, fugl eller sjømat. Et fint ord her er "fleksitarianer" som innebærer mennesker som spiser mye men ikke kun vegetarisk. Dette ordet har blitt mer og mer vanlig de siste årene. Håper dette svaret er til nytte(:

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.