Dine spørsmål (vegetarisme): Finnes det vegetarianere som ikke spiser fisk?

Her forsøker vi å gi et definitivt svar på dette spørsmålet, og vise forskjellen på et fiskebasert og et vegetarisk kosthold.


Jeg er vegetarianer selv trodde jeg) for jeg spiser jo fisk. fins det vegetarianere som ikke spiser kjøtt og som spiser fisk? jeg har alltid trodd at det å være vegetarianer betydde å ikke spise kjøtt... jeg pleier å spise fisk i stedet for kjøtt. hva skal jeg spise da? jeg pleier å spise egg av å til, men jeg vil ikke gjøre det hver dag. og de vegetarianske burgerne og pølsene på butikken er bare ekle!

Siden dette er et spørsmål som stadig dukker opp, skal jeg forsøke å gi et svar som er nyttig for flest mulig.

Det påstås av og til at vegetarianere spiser fisk. Dette er en utbredt misforståelse, men rent faktisk er det feil. Vegetarianere spiser ikke kjøtt, fugl, fisk eller forskjellige produkter fra slaktedyr.

For å si noe selvsagt: Det at man spiser fisk betyr ikke at man er et dårlig menneske. Det eneste det betyr i denne sammenhengen, er at man ikke er vegetarianer. Man spiser fisk og vegetarmat. Det er et kjøttfritt koshold, men det er ikke vegetarisk.

Jeg tillater meg å poengtere at spørsmålet om hva du skal spise hvis du skulle slutte å spise fisk, faktisk tydelig viser at det er forskjell på vegetarisk kost og et kosthold der fisk antakelig spiller en sentral rolle. Dette er to ganske forskjellige kosthold.

For noen virker kanskje enkelte vegetariske ferdigprodukter ekle. Det er selvsagt ikke sånn at alle vegetarianere liker all vegetarmat heller. Og på samme måte virker for mange, meg selv inkludert, en del ferdigprodukter med kjøtt og fisk ekle. Dette er en smakssak, og en smak som utvikles over tid.

Selvlaget mat er gjerne både sunnere og mer smakfull enn ferdigmat. Hva med å prøve en av de rundt 200 oppskriftene i matbasen vår? Mange av dem er svært populære, lettlagde og veldig sunne. De aller fleste er også helt uten melk og egg, for å ha nevnt det.

Men finnes det noen vegetarianere som spiser fisk?
Svaret på dette spørsmålet er nei. Akkurat som det ikke fins ikke-røykere som røyker, eller avholdsfolk som drikker. Det finnes festrøykere, men de er ikke ikke-røykere. Det finnes de som tar et glass ved spesielle anledninger, men de er ikke avholdsfolk.

Et kosthold der fisk inngår, men ikke kjøtt, er ikke vegetarisk. Spiller dette noen rolle? Er det bare pirk fra noen som er vrange og vil være utelukkende? Svaret er at det er viktig både for vegetarianere og alle som omgås vegetarianere enten som venner, familiemedlemmer, eller profesjonelt (kokker, butikkansatte, kolleger osv). Jeg tar med et sitat fra spørsmålet Spiser vegetarianere fisk?:

Det at mange ikke er sikre på hva som er egnet for vegetarianere og hva som ikke er vegetarisk skaper problemer både for oss vegetarianere og de som omgås oss. Dersom vi bestiller vegetarmat på restaurant, men får noe med fisk, stiller det oss i en uønsket situasjon. Og motsatt: om noen tror de kan servere fisk til vegetarianere, og derfor lager slik mat til oss, kan de føle seg forlegne og dumme. Det er derfor viktig at man er tydelig på hva som er vegetarisk.

Flere ulike veier - og NV's syn
Det finnes mange slags kosthold, med ulike fordeler og ulemper, styrker og svakheter. Vegetarisme behøver ikke per definisjon være Det Rette Svaret på alle spørsmål om mat. Men det er et positivt eksempel på et kosthold som kan være smakfullt, sunt, miljøvennlig og dyrevennlig på samme tid. Andre typer kosthold kan selvsagt også innfri på en eller flere av disse områdene.

Norsk Vegetarforening er en forening som arbeider for å gjøre vegetarnat mer attraktivt. Vi er en forening som ønsker å skape et tilbud for alle som liker vegetarmat, uavhengig om man er vegetarianer ennå eller ei. Vi vil ikke utvanne definisjonen på hva som er vegetarisk eller ei, men vi vil heller ikke virke eksluderende på alle de titusenene som spiser mye vegetarmat, men som ikke er vegetarianere. Vår erfaring er at det går an å unngå begge disse ytterpunktene. Dette er vår målsetning.

Videre lesning
Disse tre spørsmålene utdyper ulike sider ved fisk og vegetarmat. De vil gi et kortfattet, men utfyllende bilde av det som tas opp i den teksten du leser nå:

Dine spørsmål (vegetarisme): Spiser vegetarianere fisk?

Dine spørsmål (vegetarisme): Hvorfor ikke spise fisk?

Dine spørsmål (vegetarisme): Grenser? fisk, gelatin og løpe

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 15.12.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: vegetarisk og ikke-vegetarisk sukker? (28. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvorfor ikke spise fisk? (03. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Hva skal vi som ikke spiser kjøtt, men fisk, egg og melk. Jeg har vært "lurevegeterianer i 20 år... Slitsomt å alltid forklare!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.