Dine spørsmål (vegetarisme): Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?

Om drømmen er et spisested med vegetar- og veganmat, finnes det da støtte eller finansiering?


Hei! Eg har bod ein par år i Bergen, og matutvalet til vegetarianerar er veldig dårleg her. Eg hadde lyst til å starte opp nokon slags cafe. Har de kanskje ideer eller kjenner de til korleis ein kan få økonomisk støtte til det? 

 

Hei. Så spennende at du vurderer å starte en kafe med vegetarmat! Vi har faktisk allerede lagt ut en del generelle tips rundt dette, som antakelig kan være nyttige. Her skal vi se spesifikt på dette med finansiering og oppstartsfasen.

  

Det finnes ingen spesielle støttetiltak for å grunnlegge eller drive verken for vegetariske, veganske eller helse-orienterte spisesteder. Det som derimot finnes, er mer generell støtte til oppstart av bedrifter fra Innovasjon Norge. Dette inkluderer etablerertilskudd og flere andre ordninger.

 
Det kan også være andre måter å hente inn finansiering. Man kan for eksempel starte opp i samarbeid med eksisterende spisesteder, eller søke om disse vil gå inn som deleiere. Om dere er heldige finnes det kanskje også ildsjeler med økonomiske ressurser i ditt lokalområde.

Uansett er dette kanskje det viktigste: det er aldri gratis å starte et spisested. Det koster mye økonomisk enten man tar opp lån eller får inn noen som vil finansiere. Det koster også mye rent motivasjonsmessig. Enten dere er to eller ti involverte, så må man være forberedt på å skrelle veldig mange gulerøtter og rengjøre veldig mange bord og tallerkener dag etter dag, uke etter uke, år etter år.

Det kan være utrolig gøy og givende å arbeide med mat - spesielt så lenge man har medgang og motivasjon. Allikevel: Det sies gjerne at restaurantnæringen er den vanskeligste i verden å bli rik av. Det er gjerne små økonomiske marginer og høye løpende utgifter. Dette handler ikke om å være negativ, eller om at man ikke gjør dette for å bli rik, men om å være klare til å brette opp ermene, og å være klar til å takle utfordringer.

Mitt råd vil være å kombinere realisme og idealism fra første øyeblikk. Da unngår man å bli skuffet, og å bruke tid og krefter på en unødvendig måte. Har du eller de du vil arbeide med, kjøkkenerfaring fra før av? Har dere erfaring med promotering, drift og økonomi?

Man trenger ikke å være verdensmester i noe av dette før man går igang. Derimot er det avgjørende at man henter inn, og bygger opp slik kompetanse underveis. Man kan spørre folk som arbeider i, eller driver restauranter, eller enda bedre: man kan hente inn kompetanse selv ved å arbeide som servitør, kjøkkenhjelper eller liknende for å se om dette er noe man liker over tid. Det er når drømmer kombineres med realisme at gode vegetar- og vegan-spisesteder oppstår, og fortsetter å blomstre.

Masse lykke til!

 

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


Pål er forfatter av Vegetar & Vegan ABC. Her finner du bl.a. en helseguide, svar på over 100 vanlige spørsmål pluss råd om argumentasjonsteknikk.


(Ps. Dette svaret ble publisert 08.06.16. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor? (23. Mai)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.