Dine spørsmål (vegetarisme): Feil å bruke oppskrifter med salt, sukker, soya og hvete?

Bør veggiser, og Norsk Vegetarforening, holde seg for gode til å presentere mat som en del vegetarianere ikke oppfatter som sunt?


Ser på oppskriften deres på vegansk eplekake. Hvetemel?? Sukker?? Salt?? Soyamelk?? Himmel og hav, alt som er usunt er samlet her.

Takk for at du deler ønskene dine om hva slags mat du selv vil ha oppskrifter på. Jeg tror vi alle har ønsker av denne typen, og jeg skal forsøke å sette dette i perspektiv.

Nesten alle vegetarianere og veganere har ganske klare meninger om mat, og en sterk, personlig begrunnelse bak valget om å spise annerledes. Uten slike sterke oppfatninger hadde vel mange av oss ikke blitt vegetarianere i det hele tatt.

Her er det ikke snakk om to-tre, men titalls ulike oppfatninger. Økologisk versus konvensjonelt. Lokaldyrket versus mest mulig variert. Fornuftig versus fancy. Melk som unaturlig og giftig, eller livgivende og kjernesunt. Lettvint versus slow food. Hensynene er utallige.

For oss som interesseorganisasjon og informasjonsleverandør er dette et komplett umulig landskap å orientere oss i, dersom vi skal ta hensyn til alles ønsker på en og samme tid. Mange gleder seg over at en eplekake er vegansk, altså fri for egg og melk osv. For andre er det forargende at den inneholder soya og hvete.

Norsk Vegetarforening er en interesseorganisasjon for vegetarianere og veganere. Vi er ikke foreningen for alt som er rett, eller foreningen mot alt som er galt. Ikke har vi noe svar på hva som er rett og galt når det kommer til hvete, sukker, salt og soya heller. For noen kan pizza med hvetebunn, tomatsaus med salt og sukker, og soyabiter som topping være noe av det beste de vet, og en livbøye i overgangen fra konvensjonelt kosthold til en kjøttfri livsstil. Skal vi da si at det er galt?

Jeg tror at alle vi som liker vegetarmat bør ha et par ting veldig klart for oss: 
Det at noe er vegetarisk betyr ikke at det er perfekt. 
Det at noe er vegetarisk, betyr ikke at at det er for alle veggiser.

Norsk Vegetarforening forsøker å ha informasjon både om ferdigmat og rawfood. Vegansk og ikke-vegansk mat. Oppskrifter som er glutenfri, men også de med masse seitan, altså rent gluten.

Når vi har med begge deler, så er det nettopp fordi vi vet at forskjellige mennesker som liker vegetarmat, har ulike ønsker. Den eneste fellesnevneren for oss, eller det eneste kravet, om du vil, er at maten vi inkluderer i oppskriftsbasen, lokalguidene og produktsidene våre er utelukkende vegetarisk eller vegansk.

Ut over det er svaret for oss enkelt og greit: Dette må alle vegetarianere finne ut av selv. Vi forsøker å løfte fram flere ulike alternativer, så folk selv kan velge. Med din tilbamelding er du med på å vise denne bredden fra et av mange perspektiver.

Det er ikke vår oppgave å presentere kun en type vegetarisme, men så mange som mulig, så folk selv kan finne frem til det som passer for akkurat dem, akkurat nå.

Derfor er det både hvete og soya i VeganMisjonens kokebok, mens Den norske vegankokeboken til og med har en guide til hvordan man bruker gluten. RAW, derimot, er helt hvete- og soyafri. 

Alt vi presenterer vegetarisk. Det er også den eneste fellesnevneren. Og det er derfor vi er Norsk Vegetarforening - en forening som forsøker å representere og inspirere flest mulige slags vegetarianere.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 20.12.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan kombinere glutenfri og vegetarisk mat? (16. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Greit å avlive dyr om det skjer smertefritt? (28. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.