Dine spørsmål (vegetarisme): Er vegetarisme forenlig med kortreist mat?

Er det mulig å utelukkende spise lokalprodusert mat og være vegetarianer samtidig?


Er det mulig å være vegetarianer (helst uten egg og melk) på egenprodusert mat produsert i skandinavia, dvs ikke import? Har problemer med mat som har forurenset atmosfæren med flytransport.

Det er så absolutt, absolutt mulig. Et ekstremt håndfast bevis er at det har vært vegetarianere i Norge i rundt 150 år. Om man ser bort fra te, sukker, kaffe og noen helt få andre varer, var det kun norsk mat produsert i Norge hundrevis og tusenvis av vegetarianere spiste godt over hundre år.

Som du antakelig vet er kortreist mat gjerne svært variert, og spesielt smaksrik. Akkurat nå regnes restautanten Noma i København av mange som verdens aller beste - og de spesialiserer seg nettopp på sesongbaserte, lokale, og nordiske råvarer.

Å leve som miljøbevisst, kortreist vegetarianer er altså fullt mulig - både ernæringsmessig, smaksmessig og rent praktisk. Mange vegetarianere gjør det i stor grad allerede, noen spiser også praktisk talt utelukkende slik mat med veldig lave klimautslipp, kanske supplementert med utenlandske krydre og noen få andre utenlandske matvarer.

Et faktum mange ikke kjenner til er at skandinavisk jordsmonn er spesielt fattig på det viktige stoffet selen, noe man bør være obs om man spiser mye eller hovedsakelig lokalt produserte matvarer, vegetarianer eller ei.

Vegetarmat nesten alltid mer lokal enn kjøttmat
Et veldig viktig poeng rundt kortreist mat, er at kjøtt, og for den saks skyld alle animalske produkter fra norske gårder stort sett er langt fra kortreist, om de så stammer fra dyrene i nabofylket, eller til og med nabogården.

Årsaken til at kjøtt fra norsk husdyrhold knapt blir kortreist eller "rent norsk", er at husdyr i stor grad mates med mais og soya. Dette importeres fra land i Afrika, Sør-Amerika og andre kontinenter. Så selv om en kylling, gris eller okse har levet hele livet et sted i Telemark, for eksempel, vil disse dyrene nesten alltid være fôret med matvarer fra helt andre kontinenter. Hvor lokale og kortreiste blir da disse dyrene når alt kommer til alt?

En nederlandsk tomat eller tysk riesling-vin er derfor ikke nødvendigvis mindre kortreist enn kjøtt, melk og egg fra en gård nær deg. Dette er definitivt et viktig poeng å ta med når man snakker om lokalprodusert mat.

Lykke til med å gjøre matvalg som er gode for deg, dyrene og miljøet!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 11.01.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er myse alltid vegetarisk? (31. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er det meste godteri ikke vegetarisk? (05. Jan)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.