Dine spørsmål (vegetarisme): Er vegetarmat dyrere enn annen mat?

Koster det mer om en i familien går over til å spise vegetarisk? Og krever det mye ekstra tid og krefter?


Hei. Har en datter på 8 som vil bli vegetarianer så jeg lurer på hva vegetarmaten koster, altså er det mye dyrere enn vanlig mat? Er det mye ekstra arbeid med å tilberede en egen vegetarmiddag i tillegg til vanlig middag? Må man spise vitaminer i tillegg eller får man det man trenger gjennom maten? Er det mye å sette seg inn i eller er det en enkel sak?

Hei. Hurra for en modig datter som vil gjøre egne valg, og som antakelig bryr seg ekstra mye om verden rundt seg, og kanskje spesielt dyr av alle slag, inkludert de vi kaller husdyr.

Ekstra vitaminer?
Kosttilskudd er kun nødvendig for mennesker med mangler og sykdommer, men brukes av en del vegetarianere som et supplement til et balansert kosthold for sikkerhets skyld. Det kan også føles betryggende for deg som forelder, og spesielt i en innkjøringsfase. Dette kan du lese om i Helseguiden for vegetarianere, som også tar for seg andre generelle spørsmål. Vi selger også både litteratur og vitaminer rimelig i Vegetarbutikken.

Vegetar = dyrt?
Vegetarisk mat er normalt mindre dyrt enn annen mat. Av mange som vil spise mer rimelig trekkes dette frem som en viktig grunn til å velge vegetarisk.

Dette gjelder spesielt den sunneste vegetarmaten: linser, korn, grønnsaker, frukt, planteoljer, krydre - alt dette er spesielt rimelig mat. Spesielt sunt og lite miljøskadelig er det også. Jo mer ubehandlede råvarer du velger, jo rimeligere. Om man går inn for det, kan virkelig næringsrike måltider for en stor familie lages for noen tikroner.

Det finnes unntak, og da spesielt ferdigprodukter som pølser, farse, burgere og halvfabrikata. Disse kan ofte være noe dyrere enn tilsvarende kjøttprodukter, da det selges mindre av dem, og de ikke er basert på subsidiert landbruk, i motsetning til mange tilsvarende kjøttprodukter.

Om dere går ut og spiser vil dere antakelig oppleve det motsatte igjen: Vegetarrettene er nesten alltid blant de rimeligste på menyen, og kun helt unntaksvis dyrere enn annen mat.

Tar det mye ekstra tid?
Det å lage mer enn ett standardmåltid for alle tar noe ekstra tid, det er det ikke til å komme forbi. Men med litt erfaring behøver det ikke å være snakk om mer enn noen få minutter. Noen konkrete tips finner du i et annet svar til en vegetarbarn-forelder. Rådene mine dreier seg om å tenke måltider som passer for flere, og å involvere barnet. Her er et par til:

* Når det gjelder frokost og lunsj så trengs lite til ingen ekstra innsats. I Den norske vegankokeboken finner du 50 lunsj- og frokostforslag.

* Ha alltid noe ferdigmat liggende til anledninger der dere har lite tid. Dette kan veldig gjerne være nedfryste ekstra porsjoner fra store middager.

* Unngå å bare fjerne kjøtt- og fiskedelen av måltider uten å tilsette noe annet. Dette gir mindre nærings- og smaksrike måltider.

* Skryt, eller vær i det minste positiv til datteren din sitt prosjekt. Det er nyttig for alle involverte, selv om det bare skulle vare noen uker eller måneder. "Se på den fine maten hun spiser da dere", "du er jammen tøff som spiser det du vil", og så videre.

* Lytt, og spør aktivt underveis i tilvendigsperioden. Likte barnet egentlig vegetarpizzaen? Eller liker hun den så godt at det fort blir fem (les: i overkant mange) pizzamåltider i uka?

* Ta en titt på Den norske vegankokeboken, den ledende i sitt slag, med håndfaste råd nettopp til foreldre med barn som legger om til helt eller hovedsakelig vegetarisk og vegansk diett.

Det er alltid oppløftende å høre fra foreldre med barn som er, eller vil bli vegetarianere. Vi vet med sikkerhet at det er hundrevis, og med all sannsynlighet flere tusen barn som deler datteren din sitt kosthold. Takk for at du forteller, og minner oss om de minste vegetarianerne!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 19.04.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Avlives små hannkyllinger fordi de ikke kan gi egg? (31. Mai)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Bør alle oppskrifter inneholde mye protein? (11. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.