Dine spørsmål (vegetarisme): Er soyaprodukter skadelig for helsa?

Man hører både mye negativt om positivt om soya og helse. Hva er sant?


Er det bra for kroppen å spise "prosesserte" soya produkter? Jeg tenker på f.eks. tofu, soyayoghurt, soya-rømme, soyais, soyamelk, osv.

Takk for et interessant spørsmål. Dette er et tema som dukker opp fra tid til annen i vegetar- og veganmiljøer, inkludert vårt eget forum

Soya er en av et knippe matvarer som det kan være ganske delte meninger om. Andre slike matvarer er kumelk, hvete og poteter. Et fellestrekk for disse produktene er at de både har svært ivrige tilhengere - men også arge motstandere - når det gjelder deres helsemessige effekt. (De etiske sidene ved kumelk er en litt annen debatt, som faller utenfor spørsmålet ditt, så den kan vi la ligge her.)

Et fellestrekk for debatten rundt slike produkters helseeffekt er at debattantene ofte presenterer et helsesyn som ligger utenom det allmene, eller i det minste et syn på det aktuelle produktet som kun deles av et mindretall. Det er selvsagt ikke noe galt i dette, men det er allikevel et viktig poeng å få med seg: advarsler mot poteter, soya osv. representerer nye, mindre vanlige eller i visse tilfeller kontroversielle synspunkter.

Et viktig poeng å ta med seg når man personlig tar stilling til disse produktene, slik som soya, er at de av enkelte beskyldes for å stå bak en rekke svært alvorlige helseskader. Av og til fremstilles det som å bruke (eller ikke bruke) slike produkter er helt avgjørende for ens helsetilstand. Dersom denne problemstillingen er helt sentral er det et verdt å spørre seg hvorfor de ikke får større oppmerksomhet fra forskere.

Norsk Vegetarforening har ingen spesielle standpunkter om at soyaprodukter er ugunstig for helsa. Det finnes forskning som både fremhever soyas gunstige virkninger, men også forskning som belyser potensielt mindre gunstige virkninger, da ved et svært høyt inntak.

For en del vegetarianere, og da spesielt veganere, brukes soya som alternativ til nesten alle tradisjonelle melkeprodukter. For mange er soyaprodukter nærmest uunnværlige i overgangen fra et konvensjonelt kosthold.

Dersom du ønsker å unngå et høyt inntak av soyaprodukter kan det være verdt å utforske det brede utvalget av liknende produkter man finner i helsekosten og større dagligvarebutikker. Solsikkemargarin i stedet for soyamargarin, havremelk i stedet for soyamelk, ris-iskrem i stedet for soyais osv. Det er langt fra slik at man må velge mellom soya eller produkter av kumelk, med andre ord!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 17.02.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Leve vegetarisk når man har dårlig tid? (22. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvordan takle motstand fra sine nærmeste? (12. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
4 Comments

Jeg venter på at Norsk Vegetarforening skal nyansere soya-bildet ved å snakke om soyaens innhold av "østrogenhermere, også kalt planteøstrogener eller fytoøstrogener.

Jeg har hatt østrogenfølsom brystkreft, noe jeg ikke er direkte alene om i dette landet, og kroppen min skal IKKE ha noe som er i nærheten av østrogen.

Når jeg sier dette, f.eks. til folka i den lokale Life-butikken, har de ikke hørt hverken om østrogenfølsom brystkreft eller om alternativer til soya - f.eks. Quorn.

Ta en sjekk på hvor mange som har eller har hatt brystkreft i Norge og kanskje finner dere også ut hvor mange av disse som er østrogenfølsomme (innebærer at svulstene faktisk lever av østrogen og vokser på det). Det vil fremkomme at vi er mange, og det er vel på grensen til uetisk å "pushe" soya til disse?

Denne artikkelen fra Norsk Helseinformatikk går igjennom forskning på helseeffekter ved bruk av soyaprodukter. Den ser også på sammenhengen mellom soyaprodukter og brystkreft:

http://nhi.no/livsstil/kosthold/diverse/soya-veien-til-et-sunnere-liv-20525.html?page=all

Hei, vet du om det finnes noe vegansk til å erstatte silketofu?

Hei Anna. Bare i tilfelle det er noen tvil, så er silketofu vegansk slik som all annen tofu. Når det er sagt: Hva man vil bruke for å erstatte silketofu med vil variere veldig fra rett til rett. Silketofu brukes for å få veldig ulikt resultat i middags- og dessertretter, for å ta et eksempel. Polenta eller kikertmel kan kanskje fungere i enkelte middagsretter, mens pektin, agar agar og mer av de andre ingrediensene kan fungere i desserter. Om du benytter oppskrifter fra en blogg, kan du eventuelt spørre bloggeren. Ellers blir det å forsøke seg frem :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.