Dine spørsmål (vegetarisme): Galt å omtale 'usunne' vegetarprodukter?

Er det feil av Norsk Vegetarforening å omtale matvarer som et fåtall mener ikke er sunne nok?


Mange av produktene dere anbefaler i Produktguiden er sannsynligvis varmebehandlet (Jfr. lang holdbarhetsdato). Dette er ikke sunne produkter.

Hei. Jeg tar fakta om Produktguiden til sist, og starter med påstanden din om at produkter vi omtaler - og som 99 av 100 vegetarianere og veganere spiser hver dag - ikke er sunne.

Om jeg forstår deg rett så mener du at mat automatisk er usunn så lenge den ikke består utelukkende av råkost / rawfood. Det er et par viktige ting å si om dette.

Rawfood det eneste sunne?
Det er selvsagt sant at det er mange, og store, fordeler ved å spise mye mat som ikke er varmebehandlet. Gjerne som en overveiende del av kostholdet, eller også utelukkende om man er motivert og trygg på det. Det er en bred enighet om at det kan være gunstig.

Det er allikevel langt mellom det å si at rawfood er sunt, til å si at all mat som ikke er rawfood er usunn. Det blir en ganske kategorisk og bastant påstand. Selvsagt kan det argumenteres for de mange fordelene ved å velge levende mat, og jeg bestrider dem ikke på noen måte, men jeg mener at man knapt argumenterer for rawfood på en god måte om man omtaler all annen mat som per definisjon usunn.

Hva er sunt?
Vi som arbeider med mat på en eller annen måte støter ofte på adjektivet og kvalitetsstempelet "sunt", brukt både på treffende og veldig dumme måter. Jeg mener det er viktig å huske at dette ordet alltid er relativt:

Rødvin er sunnere enn drinker. Kaffe antakelig sunnere enn rødvin. Te sunnere enn kaffe igjen. Grønn te sunnere enn svart te.

Saft er mer usunt enn fruktjuice fra konsentrat. Fruktjuice fra konsentrat er mer usunt enn ferskpresset fruktjuice. Fruktjuice er gjerne mer usunt enn grønnsaksjuice. Juice fra konvensjonelle råvarer mer usunt enn juice fra økologiske råvarer.

Så hva er sunt, og hva er usunt? Det som kan sies å være usunt for en idrettsutøver på høyt nivå, er ikke nødvendigvis like usunt for en person som helt nylig har blitt opptatt av å leve litt sunnere enn før.

Bredde versus eksklusivitet

Norsk Vegetarforening er opptatt av å spre informasjon som er motiverende og nyttig for flest mulig. Derfor kan vi både lage oppskrifter på rawfood og oppskrifter på burgere. Vi har utgitt Norges første publikasjon om rawfood på flere tiår, men også en oversikt over vegetariske pizzaer i dagligvarehandelen.

Det er fullt mulig både å promotere rawfood og veganburgere og vegetarpizza samtidig. Det tilsier all vår erfaring gjennom mange år.

Når vi er opptatt av bredde, vet vi også at en del av infoarbeidet vårt ikke er like aktuelt for alle. Sånn vil det alltid være: noen uttrykker stor glede over at vi informerer om vegansk godteri. Andre mener godteri bør unngås. Og så videre.

Det vil alltid - alltid - være slik at deler av informasjonsarbeidet vårt kan virke mindre relevant for enkelte. Merk at dette også kommer an på hvor lenge man har vært veggis: når man er i utforskningsfasen kan fakta om vegansk hurtigmat være veldig velkomment. Noen år senere er det kanskje informasjon om en etisk, simple living-orientert veganisme som er mer aktuelt.

Vi har, og forsøker å skape mer informasjonsmateriell om så mange sider ved, og innfallsvinkler til det å spise mer vegetarisk som overhodet mulig. Dette er så viktig for oss at det er nedfelt i grunndokumentene våre.

Anbefaler Norsk Vegetarforening spesielle produkter?
Utvalget i Produktguiden er foreløpig begrenset, og er ment å vise bredden og utvalget som faktisk finnes innen vegan- og vegetarprodukter her i Norge.

Det står ikke noe sted at vi spesifikt anbefaler disse produktene, kun setninger av denne typen - som vel vanskelig kan kalles en anbefaling:

Dette produktet ble gjennomgått og vurdert som egnet for veganere og alle slags vegetarianere av Norsk Vegetarforening i juni, 2011.

Når du skriver at mange av produktene i guiden antakelig er varmebehandlet, altså fremstilt ved temperaturer på over 42 grader, så er det selvsagt helt rett, og ikke noe du bør tvile på. 90% av ferdigprodukter du finner både i dagligvarehandelen, helsekosten og innvandrerbutikker er jo det. Minst.

Vegetarianere er forskjellige. Veldig forskjellige, faktisk. Jeg mener det er en stor fordel. Vi er ikke en homogen, ensartet gruppe. Vi vil aldri være enige om alt, og det er ikke noe mål i seg selv.

Derimot er det et mål av vi gjør vegetarisme appellerende for flest mulig. Det gjør vi i mine øyne ikke ved å være kategorisk negative mot vegetarianere og veganere som foretrekker annerledes vegetarmat enn oss selv.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 02.08.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er vegetarisk mat med soya miljøskadelig? (22. Aug)
Forrige spørsmål om vegetarisme: OK å drepe glade, gamle dyr? (24. Mai)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Jeg kan ikke påstå at jeg er supersunn bare fordi jeg er vegetarianer, så fint om dere skriver om all mat vi kan spise:)

Som vanlige mennesker hender det at jeg må slenge sammen noe ferdigmat etter jobb for at jeg skal rekke å få i meg noe før jeg f.eks stikker på trening eller ut for å møte venner. Og mange av disse produktene smaker godt i tillegg.

Jeg er veldig fornøyd med siden deres, så tusen takk for et oversiktlig og informativt nettsted!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.