Dine spørsmål (vegetarisme): Er myse alltid vegetarisk?

Myse lages av melk. Allikevel er det ikke nødvendigvis egnet for vegetarianere. Hva er hva, og hvordan finner du fram?


Jeg har sett flere produkter som inneholder mysepulver, men på noen av disse produktene står det "mysepulver(melk)", så da lurer jeg på hva dette egentlig betyr? Jeg har hørt at "mysepulver" kan man få ved å blande melk og en slags yougurt også. Stemmer det? Er det det "mysepulver(melk)" er, vegetariansk?

Du har tydeligvis gjort god research! Ja, det stemmer at myse dannes fra melk. Normalt ved osteproduksjon, da ostemassen skilles ut og man sitter igjen med myse.

For å gå rett i kjernen på det du spør om, så angir antakelig 'mysepulver(melk)' kun at mysen kommer fra melk. Det er altså ikke noen indikasjon i seg selv på at mysen er vegetarvennlig, eller det motsatte for den saks skyld.

Det er nettopp middelet som brukes for å skille ut ostemassen som gjør at noe myse er vegetarisk, mens andre former for myse ikke er det. Benyttes løpe / løype fra slaktedyr, er produktet ikke vegetarisk. Dette gjøres i en del storproduksjon i Norge, men er ikke nødvendig verken for å lage ost eller myse. Sitronsyre som middel er et godt eksempel. Slik jeg forstår bruker Tine ikke-vegetarisk løpe i nesten alle tilfeller, mens Synnøve Finden utelukkende bruker vegetarisk løpe.

Hvorfor og hvordan brukes myse?
Myse tilsettes i en rekke matvarer, først og fremst for å gi ønsket konsistens, men også for å gi smak. Smaken skal være sterk og nærmest bittersøt, og definitivt noe man må vende seg til. I Storbritannia skal myse ha blitt servert som drikk på serveringssteder enkelte steder frem mot moderne tid.

Hvordan finne ut om et produkt med myse er vegetariansk?
Produsenter opplyser, og har plikt til å opplyse om hvilke ingredienser som finnes i matvarene deres. Derimot plikter de ikke å oppgi kilden til hver ingrediens. De kan altså skrive 'aroma', uten å oppgi om det er kjøttaroma eller vegetabilske smaksstoffer.

Dette er problemet med myse for oss vegetarianere. Så lenge produsentene skriver 'myse' på ingredienslista, så har de også gjort sitt. Og da må du gjøre ditt: nemlig spørre produsenten selv.

Dette er viktig ikke bare for deg. Om en produsent får det samme spørsmålet igjen og igjen, øker nemlig sjansen for at de enten skriver tydeligere at produktet er egnet/ikke egnet for vegetarianere. Og mer enn som så, at de vurderer å endre ingrediensene de bruker om de ser at det ønskes av publikum.

Jeg nevner ofte at det å spørre produsenten er en mye mindre jobb enn mange forestiller seg. De færreste spiser mer enn ett eller to-tre produkter med myse ofte. Å sende mail til produsentene om disse tar deg veldig kort tid.

Kunnskapen du får ved å gjør slik research kan du gjerne dele med andre - via vegetarforumet, for eksempel. Vår produktguide inneholder kun produkter uten ikke-vegetarisk myse, men den er langt fra komplett.

Spørsmålet ditt viser at du er en person som bryr deg, og som vil finne ut av ting. Det er egenskaper som er viktige for alle som er engasjert i å få et godt kosthold, og gode forbruksvaner. Jeg vil gjerne legge til at de av oss som bryr oss og snuser i detaljer også må huske å finne en balanse som er god for oss som mennesker mellom det å være engasjert, og å være bekymret. Den balansen finner de aller fleste vegetarianere veldig lett ut av, men jeg tror vi har godt av å minne hverandre på det allikevel.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 31.01.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er rogn vegetarisk? Og hvor kommer det fra? (14. Feb)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er vegetarisme forenlig med kortreist mat? (11. Jan)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

OM MYSE OG LØPE
For noen måneder siden tok jeg kontakt med Tine for å spørre om deres ost og løpe, her er svaret jeg fikk:
Ved produksjon av ostetypene Norbo (Halal-godkjent),Snøfrisk Hvitost og Norsk Chevre benyttes mikrobiell løpe. Den mikrobielleløpen utvinnes av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei. Disse produkteneer merket med mikrobiell løpe.
Noen få av våre ostetyper produseres utenbruk av løpe. Dette gjelder: TINE Kremost, Snøfrisk, TINE Gamalost og TINEPultost.
De øvrige ostene produseres med løpe utvunnetfra storfemager (ikke svin), og inneholder enzymene chymosin ogbovinpepsin.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.