Dine spørsmål (vegetarisme): Er gelatin alltid ikke-vegetarisk?

Gelatin regnes som et stort nei-nei blant vegetarianere. Men er det en absolutt sannhet? Her får du definitivt svar.


Hei! Jeg har vært vegetarianer i snart 1 år nå, og lurer på noe. Jeg har hørt at noe av gelatinen lages av frukt eller sukker, mens annen gelatin lages av dyreknokler/dyrebein. Er dette sant, eller lages absolutt all gelatin av dyreknokler/dyrebein? Takk på forhånd!

Hei! Her skal du få et svar som både er dobbelt, og tydelig, på en gang:

Gelatin er alltid uegnet for vegetarianere, i den betydning at det aldri er vegetarisk. Gelatin kommer nemlig fra finmalte knokler fra slaktedyr.

Derimot ligger det i ordet gelatin at gelatin smelter og binder sammen. Denne geleringsfunksjonen deler gelatin med andre stoffer, slik som for eksempel pektin og agar-agar.

Det er her problemet du tar opp oppstår. For i en del engelske innholdsfortegnelser kan det stå at en vare inneholder 'vegetable gelatin'. Det som da menes er at det brukes et vegetabilsk geleringsmiddel - eller en vegetarisk ingrediens som er seig og sammenbindende, slik vanlig gelatin er det.

Det her kan kanskje høres komplisert ut. Men heldigvis er det veldig enkelt: om et firma bruker et vegetabilsk alternativ til gelatin er de alltid tydelige på at de bruker nettopp et vegetarisk geleringsmiddel. Om det bare står gelatin, og ikke vegetable gelatin, på en innholdsfortegnelse, er produktet alså alltid og per definisjon ikke vegetariansk.

Eller med andre ord: Det er kun når det helt spesfikt angis at det brukes 'vegetable gelatin' / vegetarisk gelatin at varen er vegetarisk. Ikke fordi det finnes vegetarisk gelatin - for det gjør det ikke - men fordi det finnes vegetariske ingredienser som kan brukes i stedet for gelatin.

Dette er altså ørlitt komplisert, men så fort man forstår denne ordforviklingen så er det hele forhåpentligvis klart og tydelig.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 01.03.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Kan mennesker i villmark leve vegetarisk? (08. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Bør vegetarianere unngå økomat av miljøhensyn? (28. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
4 Comments

Hei angående gelatin:

Jeg synes ikke agar agar er noe tess (har aldri fått til noe med det), men det finnes noe som heter GELESUKKER, og det er veldig fint. Jeg bor i Sverige, men det er jo et kjent merke, nemlig Dan Sukker, og finner man det ikke i butikkhyllene må man begynne å spørre etter det. Står også norsk på ingrediensene, som er: sukker, fortykningsmidler (karragenan og johannesbrødkjernemel. VEGETABILSK GELESUKKER, brukes til å lage gele, til dekorasjon av kake. Navn på distributør i Norge er Danisco sugar, Postboks 64 Smestad, 0309 Oslo.

Norsk Vegetarforening før sjekke ut dette produktet, synes jeg ...

mvh
Tove

Nesten all gele producter bruker gelatin fra dyr men kan skjøpes uten hvis du finner det da.

Hei
Har hørt noen mene at freia sin pulvergelé er vegansk, men det står bare "gelatin" i innholdsfortegnelsen. Kan denne fortsatt være vegansk eller er det da bare tull?

Gelatin er normalt alltid ikke-vegetarisk ja. Det ene hypotetiske unntaket måtte være vegetariske geleringsmidler, men dette er strengt tatt ikke "gelatin." Med andre ord, styr unna så lenge det ikke står eksplisitt at det brukes et vegetarisk alternativ.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.