Dine spørsmål (vegetarisme): Er det meste godteri ikke vegetarisk?

Er det slik at de fleste typer søtsaker, godis og så videre egentlig ikke er egnet for vegetarianere? Og hvordan finner man sikkert svar på hva som er trygt og ikke?


Hei! Jeg har lurt på noe lenge. Dere har jo her inne på siden skrevet hva du kan spise av goteri og slikt vist du er vegeterianer eller veganer. Og da lurer jeg på om man kan spise fks: Vanlig skjokolade, annet goteri. Er det slik at det meste av goteri inneholder dyrebein og slikt? Jeg selv er vegeterianer og er litt beskymret for om jeg spiser noe goteri jeg egentlig ikke burde fått i meg. Hvilke tilsetningstoffer er fra dyr og hvilke ikke?

Hei! Svaret er heldigvis at mye godteri er egnet for vegetarianere. Hvor sunt det er er at annet spørsmål, bare for å ha nevnt det. Vi liker nemlig å nevne etiske hensyn når det egentlig bare er snakk om helse, men også helse når det kun er snakk om andre temaer :-)

Om du spiser melk og egg er utvalget selvsagt noe bredere enn om du ikke gjør det, siden mye sjokolade osv inneholder nettopp dette. I alle tilfeller finnes det veldig mye å velge mellom - et utvalg finner du her i Produktguiden over vegan- og vegetarmat.

De vanligste tilsetningsstoffene som gjør godteri til ikke egnet for vegetarianere er antakelig gelatin og E120(cochinell/knuste røde lus - helt sant). For veganere kommer feks lecitin (fra kumelk) og bivoks som ekstra utfordringer. Men det er langt derfra å tro at dette finnes i det meste av godteri. Heldigvis!

Det finnes en del misforståelser og myter om at det er ikke-vegetariske ingredienser i det aller meste av matvarer. Det er feil. Norsk Vegetarforening har en oversikter over "problemområder" både for vegetarianere flest, og veganere spesielt. Denne viser deg hva du bør passe spesielt på.

Problemet for oss som ikke vil spise animalske produkter er at mange matvarer inneholder tilsetningsstoffer som er "skjult" bak estoffnumre og rare ord. Vi har heldigvis omfattende lister både over ikke-vegetariske og ikke-veganske estoffer som gjør det rimelig enkelt å unngå slike produkter.

Jeg pleier å si at dette er enklere enn man kanskje tenker seg. Hvor mange slags godis spiser du egentlig i løpet av en uke eller måned? La oss si 3, 5 eller 10 forskjellige typer. Å undersøke ingredienslisten på så få varer er overkommelig. Antakelig er dette varer du spiser igjen og igjen, så da trenger man egentlig heller ikke lese ingredienslister så ofte.

Av og til kommer man over varer man er usikker på hva inneholder, og som man derfor nøler med å spise. Da vil rådet mitt være at man spiser de typene søtsaker som man er sikker på at passer med de kravene akkurat du har til maten. Så undersøker du de andre produktene til neste gang - eller du tar med listen over ikke-vegetariske/veganske estoffer som du finner, og kan skrive ut selv. Med denne bittelille oversikten i lommebok tar du de fleste utfordringer på sparket!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 05.01.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er vegetarisme forenlig med kortreist mat? (11. Jan)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Befruktede økoegg, ubefruktede buregg, eller ingen av delene? (21. Des)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
Kan vegetarmat være enkel og billig?
Er brus vegetarisk?
Er soya kreftfremkallende?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
Er kumelk bra eller dårlig?
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




1 Comment

Gelatin betyr som oftest ikke at det er animalsk. Det betyr bare at det er noe i maten de har tilsatt som gelerer. Oftere enn ikke bruker de agar-agar som gelatin siden det er billigere enn animalsk gelatin. Eneste måten man kan vite sikkert hva slags gelatin de bruker er å ringe produsenten og spørre, men jeg vil vel estimere at rundt 90% av all gelatin er ikke-animalsk.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.