Dine spørsmål (vegetarisme): OK å drepe glade, gamle dyr?

Er det ikke i det minste forsvarlig å avlive og spise dyr som er på vei inn i alderdommen?


Hvorfor kan de ikke la dyr leve lenge og fint å bli behandlet godt å heller slakte dem når de nesten ikke har mere tid igjen å leve? Kanskje et dumt spørsmål men det hadde jo vært bedre?

Bedre enn hva, er vel kanskje det sentrale spørsmålet her.

Dagens kjøttkonsum - altså forbruk av dyr - er mer enn fordoblet i forhold til for noen tiår siden. For hver kotelett man spiste for 30 år siden, er det altså to koteletter nå, for å forenkle.

Den enorme veksten i husdyrholdet, som skjer samtidig med at antall gårsbruk og årsverk i landbruket går nedover, innebærer dessverre at stadig mindre av kjøttet nordmenn spiser kommer fra gårder der dyr blir behandet fint og får leve lenge.

Virkeligheten er at dyr slaktes når det er sesong/etterspørsel etter det, og gjerne etter svært korte liv. Kyllinger, som det slaktes titalls millioner av årlig, får sjelden leve en hel årstid engang. Og når kyr er så gamle at melkemengden reduseres, eller opphører helt, så slaktes de.

Det kan stilles mange hypotetiske spørsmål rundt husdyrhold. Vegetarisme og veganisme dreier seg om konkrete svar på konkrete dyreetiske problemer mer enn hypotetiske, tenkte situasjoner.

Alle slike spørsmål tar det også for gitt at mennesker har et ønske om å spise kjøtt, bare kilden det kom fra var god nok. For min egen del og mange andres vil jeg si at selv tanken om kjøttet fra det gladeste rådyr som tenkes kan, ikke er noe jeg lyster etter.

For de som ønsker det, finnes det kjøtt fra dyr som har levd på økologiske gårder. Dyr som har levet i økologisk fangenskap, som slaktes og selges som økologiske. Svært få velger det alternativet, selv av de som snakker om at de gjerne ville spist mer dyrevennlig mat.

Til slutt: ja. La oss tenke oss gårder med noen få dyr, en snill bondefamilie, masse godt stell, og et langt dyreliv. For å være smakløs og pragmatisk, så kan jeg nevne at kjøtt fra gamle dyr går for å ha dårligere smak, tekstur og så videre. Men ja: til slutt er det tid for slakt. Når da: noen måneder, eller noen uker før døden ville ha inntruffet? Når er tiden inne for å drepe noen man har stelt for og er glad i?

Selv da sitter man igjen med en kropp som må flås for skinn, renses for blod, hakkes, og parteres. Og selv da sitter man igjen med et produkt som er usunt selv i ganske små porsjoner.

Det å drepe noen fordi de har hatt et godt liv, er det egentlig noe bedre enn å drepe noen etter at de har levet et mindre godt liv? Spesielt så lenge det finnes tallrike og stadig flere matvarer som ikke forutsetter at noe dyr må bøte med livet eller leve i bur, bås og binge overhodet?

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 24.05.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Galt å omtale 'usunne' vegetarprodukter? (02. Aug)
Forrige spørsmål om vegetarisme: "veggiser får mangelsykdommer?" - hva svarer man? (29. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.