Dine spørsmål (vegetarisme): Hvilke husholdningsprodukter er dyrevennlige?

Hvordan kan man vite om et hudpleie, vaskemidler og så videre ikke er testet på dyr - og hvor finner man disse produktene?


Hei!  Jeg har lest pa dyrevern sin nettside at alle produkter fra lilleborg tester på dyr. Nå er det ikke sånn at det er et kjempe utvalg av produkter her i Norge så jeg lurer på hva og hvor får man tak i dyrevennlige produkter for å vaske hus, klær, etc.

Hei. Jeg antar at informasjonen du tenker på er listen over produkter som ikke er testet på dyr på dyrevern.no, drevet av Dyrevernalliansen. Noah har en liknende liste - de to utfyller hverandre i stor grad, men ikke helt.

På Dyrevernalliansens side er det spesifisert at Lilleborg "[b]ekrefter skriftlig til Dyrevernalliansen at ingen egenproduserte produkter er testet på dyr, men vedgår at ingrediensene i disse er/kan være testet på dyr". Produktene Dyrevernalliansen lister opp, som altså kan inneholde ingredienser testet på dyr, er følgende:

Lilleborg: Lano, Define, Dr. Greve, Explore, Lypsyl, Sterilan, Vaseline Intensive Care, Kløver Vaselin, Solidox, Milo, Omo, Blenda, Zalo, Sunlight, Salmi, Klorin, Comfort, Krystal, Svint, Glycinello, Domestos, Finesse, Jif, LdB, Sun, Naturelle (kilde)

Begge de to listene over norske produkter testet på dyr fokuserer på kosmetikk og hudpleie, men nøye lesning viser altså også husholdningsprodukter som er dyrevennlige - eller omvendt, altså testet på dyr.

Mitt tips til deg er todelt:

1. Bruk disse listene, som er fremstilt av profesjonelle fagfolk i de to organisasjonene, nøye.

2. Besøk helsekostforhandlere og se på utvalget de har innen vaskemidler, kroppspleie og så videre. De har i all hovedsak produkter som ikke er testet på dyr, og ofte er det flere gode alternativer å velge mellom.

Produsentene bak varene du finner i helsekostforhandlere rundt om i Norge er flinke til å angi det tydelig på vareemballansjen når produktene deres verken er testet på dyr eller inneholder animalske ingredienser. Slik blir det lett for deg som kunde å finne frem til de varene du ønsker.

Ecover - ikke testet på dyr, men ikke sertifisert vegansk
Det største av merkene i helsekosthyllene er Ecover. Ecover bruker ikke animalske ingredienser i sine produkter, noe som gjøres i produkter fra f.eks. Sonett, som du også finner hos enkelte helsekostforhandlere.

Tidligere var Ecover registrert som et rent vegansk selskap, men The Vegan Society og Ecover kom i 2007 til enighet om at Ecover ikke lenger skulle bruke Vegan-merket, siden produktene deres er testet på ørsmå vannlopper, noe som vanligvis ikke regnes som dyretesting, men som er uforenlig med merking av et produkt som sertifisert vegansk.

Lykke til på handleturen! Et sted mellom listene til Noah og Dyrevernalliansen, dine egne etiske kriterier og vareutvalget i en god butikk nær deg oppstår det fort grønn husholdningsmagi!

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 19.09.11. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvorfor ikke spise sau som beiter i det fri? (18. Okt)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Galt for vegetarianere å spise egg? (06. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
4 Comments

Finnes det lister delt inn i produktkategori? Det hadde vært mye enklere for meg som forbruker å kunne sett f.eks: Vaskemidler; (gitt merk) ok. Eller noe sånt.
Når listene kun er etter produsent blir det kronglete & tidkrevende.

Trodde Sonett var vegansk jeg? Med få unntak, les f.eks. her: http://www.etgronnerehjem.no/faq.php. Jeg vil forresten også tipse om siden dyrevennlig.org. Her står det også en del om kosmetikk og sånt. De skriver at rema 1000 sitt merke landlord ikke er testet på dyr og er fri for animalske ingredienser.

Det må du ta opp med de som har laget listene :)

Takk for informasjonen.

Nå er det juni 2020.
V.h.Ola Grindal. -er

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.