Dine spørsmål (vegetarisme): Det store fiske-spørsmålet

Hva svarer man når folk lurer på hvorfor man ikke spiser fisk som er selvfanget, ikke direkte utrydningstruet og så videre? Eller hva med små samfunn der man har fisket i uminnelige tider?


Hei! Jeg bestemte meg for å ta steget fullt ut og bli vegetarianer for noen måneder siden, altså da å heller ikke spise fisk selv om jeg hadde mest problem med kjøtt og kylling. Det er også hovedproblemet når jeg blir stilt "til veggs" av venner som skal høre hvorfor jeg har valgt å bli vegetarianer.

Selv har jeg ingen problem med å ikke spise fisk, men likevel syns jeg det er vanskelig å argumentere for hvorfor man skal kutte ut også sjømaten. Utenom at nyere studier viser at fisk føler smerte og at havets ressurser blir tømt for fort, er dette argumenter som på en måte ikke "holder" når man bor langs kystnorge der folk drar ut i båt og henter sin egen sjømat!

Personlig syns jeg også selv det er lettere å forsvare at jeg ikke vil støtte opp under slik kjøtt/fugleindustrien er blitt idag med dyremishandling osv enn det er å forsvare fisking som ikke kan sammenlignes når det gjelder f.eks oppdretterers behandling av kyr,griser osv, og ikke minst er det lettere å forsvare et kosthold uten kjøtt og fugl som har vist seg å være kreftfremkallende. Så hvorfor også fisk? Hva svarer jeg når jeg får som motargument at kroppen helsemessig taper mer på å IKKE spise fisk enn den gjør på å SPISE fisk (omega 3 osv)?


Når jeg leser spørsmålet ditt ser jeg at du egentlig allerede har besvart det.
At fisk føler smerte og at overfiske er et meget alvorlig problem synes jeg burde holde lenge når man begrunner sitt valg med å ikke spise fisk. Hvis folk da fortsatt ikke forstår hvorfor du har tatt dette valget skal det nok mye til. Det er sant som du sier at lidelsene til dyrene i landbruket er mer kjent for folk flest, men det er et veldig dårlig argument å bruke dette som forsvar for å spise fisk som også lider.

Vi har tidligere svart på et spørsmål angående omega 3. Fisk er bare en av mange kilder for omega 3, og det finnes mange vegetabilske kilder.

Lykke til videre!
Hilsen Thomas Hamre
(Ps. Dette svaret ble publisert 23.04.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan "booste" opp jernlagrene? (27. Apr)
Forrige spørsmål om vegetarisme: "Farlig" å gå over til vegetarkost? Vil man mangle mange næringsstoffer? (16. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.