Dine spørsmål (vegetarisme): Bør vegetarianere unngå økomat av miljøhensyn?

Økomat kan sies å være mer ressurskrevende enn konvensjonell, ikke-økologisk mat. Hvordan henger dette sammen, og stemmer det?


Hei! Dette er ikke egentlig et spørsmål om vegetarisme direkte, men jeg tenkte kanskje dette kunne være stedet å spørre allikevel.

Jeg har vært vegetarianer en stund nå, og har lagt merke til at produkter beregnet på vegetarianere og veganere (diverse pålegg, ris- og soyamelk osv) VELDIG ofte er økologiske. Denne sammenhengen mellom vegetarisme og økologisk landbruk klarer jeg ikke helt å se. Jeg har bittelitt erfaring med økologisk landbruk (har hatt jobb på en forsøksgård og har blant annet luket ugress) så har sett jorder med økologisk drift ved siden av jorder med "vanlig" drift. Og det er ikke vanskelig å se forskjell, på de økologiske kan det rett og slett være vanskelig å se om det blir dyrket korn eller tistler! Altså får man mye mindre ut av jordene, og man trenger mer areal for å få samme mengde korn som på et jorde hvor det blir ugressprøytet. Dette henger ikke akkurat sammen med miljøargumentet for vegetarisme: at man får utnyttet jordens landbruksareal bedre!

Nesten enda mer selvmotsigende syns jeg det er at på et økologisk jorde blir det gjødslet med husdyrmøkk istedenfor kunstgjødsel. Andre alternativer til gjødsling, som biorest, blir av norske økologisk-tilhengere ikke akseptert (på lik linje med kunstgjødsel), såvidt jeg har skjønt.  Med andre ord er det ikke mulig å drive økologisk uten dyr!

Dette ble vel mer en kommentar enn et spørsmål, men hadde blitt kjempeglad hvis noen hadde et svar/motargument på hvorfor det er slik at det er vanskelig å unngå økologiske varer for en vegetarianer/veganer. Dette irriterer meg nemlig litt, men det er kanskje noe jeg har misforstått? Jeg er åpen for det også!


Hei. Ja, du har rett i at økologiske produkter som er produsert i Norge nesten alltid er dyrket med gjødsel som inneholder fra gjødsel fra husdyrhold. Kravene til Debio, som kontrollerer og godkjenner norsk økologisk produksjon, sier at den grunnleggende næringstilførselen i gjødslingen skjer via aktiv bruk av belgvekster og at husdyrgjødsel fra økologisk husdyrhold kommer i tillegg. Også ikke-økologisk gjødsel kan benyttes dersom man ikke oppnår tilstrekkelig næringstilførsel gjennom vekstskifte, bruk av belgvekster og tilførsel av økologisk gjødsel, dette må det i så fall søkes tillatelse til først.

Det er mulig å ikke benytte husdyrgjødsel i både økologisk og konvesjonellt landbruk, men det er svært få produsenter som dyrker frem sin produkter på denne måten. Planter ser ut til å ha en preferanse med hensyn på hvilken kilde næringsstoffene de trenger kommer fra. Bio-tilgjengeligheten betyr mye for hvor stor avlingenen blir.

Hvis man ser på avlingene over en lengre periode, for eksempel åtte år, viser det seg at avlingene ved konvensjonelt drift faktisk er mindre eller like store som økologiske (Forskning ved Sustainable Agriculture Farming Systems project (SFAS) ved University of California, Davis). Det vil alltid være en viss uenighet rundt dette, men den peker ikke entydig i disfavør av økologisk mat, slik noen fremstiller det.

Hilsen Thomas Hamre

(Ps. Dette svaret ble publisert 28.02.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Er gelatin alltid ikke-vegetarisk? (01. Mar)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvordan overbevise om vegetarisme når fakta ikke holder? (23. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Et viktig poeng i forhold til økologisk mat og vegetarisme er jo at i de tilfeller maten stammer fra dyr, så har dyrene det mye bedre i økologisk drift. Økologiske egg er jo et godt eksempel, og jeg vil alltid oppfordre ikke-vegetarianere til å kjøpe økologiske egg og kjøtt.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.