Dine spørsmål (vegetarisme): Avlives små hannkyllinger fordi de ikke kan gi egg?

Kan det virkelig stemme at nyfødte kyllinger sorteres, og drepes om de er av hannkjønn - også i Norge?


Jeg har hørt rykter om at Norge er en av de få landene som fremdeles tillater bruk av såkalte 'gestation crates' (båser som gravide griser må ligge i). Har dere noe informasjon om dette? Lurer også på om eggprodusenter i Norge bruker samme metode for nyfødte hannkyllinger som de gjør i f.eks USA; at de dreper dem med en gang?

Hei. Vi kjenner ikke til om dette er vanlig, eller tillatt, i norsk grisehold, men kanskje Dyrebeskyttelsen, Dyrevernalliansen eller Noah kan hjelpe deg med dette?

Smertefull død for kyllinger
Derimot stemmer det, som du skriver, at i egg-industrien avlives hannkyllinger kort tid etter fødselen. De vil jo aldri kunne gi egg, og er derfor uten verdi. Selve avlivingen skjer ved en av to metoder: Enten ved at kyllingene avlives med gass, eller ved at de helt enkelt blir revet opp gjennom en kværn.

Det er altså daglig praksis at bittesmå hannkyllinger, de som barnehagebarn vil se på som de søteste av de søte, avlives på måter som minner om rene skrekkfilmer - man kværnes, eller gasses, til døde.

Massegasskamkre finnes også
Da det var frykt for fugleinfluensa i Norge i 2006, ønsket myndighetene effektive metoder for å kunne drepe større fuglebestander svært hurtig. Det ble da, som vi har meldt, kjøpt inn tre massegasskamre som skulle kunne ta livet av 5000 kyllinger om gangen.

Senere ble disse testet ut, og media fikk først inntrykk av at de fungerte "tilfredsstillende," altså at gasskamrene var gode til å drepe flere tusen fugler samtidig. I ettertid viste det seg at dette ikke var tilfellet: en av tre kyllinger overlevde gassingen, og ble deretter avlivet for hånd ved at ansatte ved Prior vred halsen rundt på en og en kylling.

Det slaktes rundt 60 millioner fjørfe i Norge årlig. En høne må stå i bur i over et døgn for å fremstille et egg. Mer info om dette finner du på Norsk Vegetarforenings Faktaside om egg og verpehøner.

Den enkleste måten man kan ta avstand fra denne formen for behandling av dyr, er å ikke kjøpe egg og produkter som inneholder egg

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 31.05.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Galt å la kjæreldyr leve vegetarisk? (15. Sep)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Er vegetarmat dyrere enn annen mat? (19. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.