Dine spørsmål (vegetarisme): Er det uansvarlig å oppdra barn vegetarisk?

Er det ikke kritikkverdig å oppdra barn vegetarisk så lenge det finnes feilskjær man kan begå som vegetar-forelder?


Hei! Jeg har prøvd å lese meg opp på vegetarisme og barn og jeg må si jeg sitter igjen en smule forvirret. På deres sider står det at dette er uproblematisk så lenge man er nøye med kosten, men helsestasjonen og ernæringsfysiologer jeg har lest fraråder dette. Hvorfor står det ikke noe om dette på hjemmesiden deres, disse menneskene som har uttalt seg er jo ernæringsfysiologer så de må vel vite hva de snakker om?
 
På forhånd takk for svar!

 
Det er dessverre erfaringen til mange vegetarianere (både i Norge og andre steder) at helsepersonell av og til dekker over egen manglende kunnskap om hvordan man kan leve sunt som vegetarianer ved å advare mot vegetarisme. I den grad det er tilfelle, er det en beklagelig opptreden som enten skyldes uvitenhet eller upassende motvilje. Vegetarianske barn og foreldre bør ha samme krav på god behandling og tilrettelegging fra helsevesenet som alle andre grupper med et annerledes kosthold.

Selvsagt vil det være enkelte ernæringsfysiologer som er mer positivt innstilt til vegetarisme enn andre. Og det å advare mot et dårlig tilrettelagt vegetarkosthold for barn er selvsagt på plass, akkurat som det bør advares mot ensidig eller mangelfult konvensjonelt kosthold også.

Det er korrekt at det er egne utfordringer ift barns kostholds enn voksnes, og slike forskjeller gjelder både om barnet et vegetarisk eller ikke. Det er slike poenger vi ønsker å ta opp på våre temasider om vegetarisme og barn.

Det har levet generasjoner av vegetarianere i Norge i godt over hundre år, og jeg har selv vært i kontakt med familier med fire generasjoner vegetarianere. Jeg kjenner også til ernæringsfysiologer som selv har vokst opp som vegetarianere, og som lever vegetarisk her i landet. Verdens største organisasjon for ernæringsfysiologer, American Dietetic Association, undestreker offisielt at både vegetarisme og veganisme er fullt foreninglig med et godt kosthold for barn. Fortusetningen er at kosten settes sammen på en god måte, akkurat som for konvensjonell barnemat.

Norsk Vegetarforening forsøker ikke å dekke over at det kan være visse utfordringer for vegetarianere (utfordringer vi deler med hele eller store deler av befolkningen ellers). Derimot forsøker vi å spre informasjon om hvordan disse kan løses, og å skape en atmosfære der vegetarianere kan dele erfaringer i en konstruktiv ramme. Et eksempel på hvordan dette arbeidet videreføres, er at vi har hatt omtale og anmeldelser av bøker om vegetarkost for barn i bladet vårt, og at vi også selv fører slik litteratur.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen
(Selv født og oppvokst som vegetarianer)

(Ps. Dette svaret ble publisert 11.12.09. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Hvordan ta vitamin- og mineralanalyse? (20. Des)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hvordan få butikker til å ta inn vegetarprodukter? (27. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Og bare tenk på alle de millioner av f.eks. indere som er vokst opp som vegetarianere! Jeg kjenner selv mange indiske legefamilier, hvor de ikke har spist kjøtt på mange generasjoner, og det er overhodet ikke et issue.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.