Dine spørsmål (vegetarisme): Hva tenker vegetarianere om (genmodifisert) soya og mais?

Er det ikke et paradoks om vegetarianere er mot genmanipulert mat, samtidig som de spiser soya?


Hva tenker dere om at det meste av verdens soya og maisproduksjon er genmodifisert? Soya produkter er såvidt jeg har forstått en viktig del av vegetarianer kostholdet.

Hei. Jeg vil gjerne gi gi flere korte svar på spørsmålet ditt:

1. De fleste vegetarianere er nok, i enda større grad enn nordmenn flest, skeptiske til genmodifisert mat, inkludert soya og mais. Vi er altså mer, ikke mindre negative, til dette.

2. Dette er grunnen til at produsenter av tofu, soyamelk osv er veldig nøye med å kun selge ikke-genmodifiserte varianter. Mange slike selskaper, spesielt de med økologisk soya, vet at store deler av businessen deres ville falt som et korthus om de solgte genmodifisert soya.

3. Mange vegetarianere styrer helt eller i stor grad unna soya, og evt også mais. Spesielt de som er opptatte av å lage mat fra bunnen av, og å ikke bruke halvfabrikata er skeptiske til hvordan mais brukes i mange produkter. Dette kan helt fint forenes med vegetarisme, og det gjøres av tusenvis av norske vegetarianere hver eneste dag.

Så vil jeg si noe viktig, siden spørsmålet ditt både kan være rettet til vegetarianere generelt, og til oss som forening:

Norsk Vegetarforening er ikke Foreningen For Alt Som Er Rett, og enda mindre Det Ene Rette. Ei heller er vi foreningen mot alt som måtte være galt. Både hva som er riktig og galt kan uansett være veldig mye forskjellig, i forskjellige vegetarianeres øyne. Vi er en forening som fremmer, og vil gjøre det lettere å velge vegetarisme og veganisme. Ikke alt mulig annet. Det holder lenge.

Til slutt vil jeg trekke frem det jeg mener er avgjørende. Den i særklasse største kilden til soya og mais, genmodifisert eller ei, i norsk kosthold, er soya og mais som dyr spiser som fôr. Om man vil unngå soya og mais, så unngå oksekjøtt, svinekjøtt, kyllingkjøtt, egg og melk. Dette - og ikke litt tofu og soyamelk, er de store kildene til soya i Norge. På samme måte er ferdigmat generelt, og ikke vegetarmat spesifikt, den største kilden til mais.

Satt på spissen: Vil du spise mindre soya, er kjøtt det du skal kutte ned på først. Vegetariske og veganske kilder til soya er de du skal kutte til slutt. Om du vil kutte mais, så er prosessen eksakt den samme enten du velger vegetarisk eller ikke.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 11.10.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om vegetarisme: Må veggiser angi hva de spiser og ikke? (07. Nov)
Forrige spørsmål om vegetarisme: Hva er pescetarianere og pescetarisme? (02. Okt)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Tusen takk for svaret om soya,har en bror som till stadighet forteller meg hviket svinery soya er. By the way,i USA selges organic soya. Kompaniet BRAGG.bruker ikke annet en organic,desverre tror jeg ikke at vi kan få deres produkter her.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.