E-stoffer (Vegansiden)

Hvilke e-stoffer bør veganere være obs på? Norsk Vegetarforenings omfattende liste gir deg oversikt.


Gelatinkapsler
"E-stoffer" er en fellesbetegnelse på ulike tilsetningstoffer som inngår i mat og drikke. Dette er et standarisert europeisk system, men finnes også i f.eks Australia og New Zealand (da merket med A). E-stoffer brukes primært for å bedre holdbarheten, endre smak, farge og konsistens i forskjellige produkter. Stoffene grupperes etter type og havner i et nummeret system.

I dag tilsettes utrolig mye mat og drikke "unødige" e-stoffer, det er ikke bare veganere og vegetarianere som lar seg irritere. Jøder og muslimer kan også ha det vanskelig med å finne "trygg" mat. Dette gjelder spesielt de e-stoffene som potensielt kan komme fra dyr.

Ja, for hvem hadde trodd at det kanskje kan være bittelitt gris i potetmospulveret eller tannkremen? De fleste stoffer kan nemlig fremstilles kunstig uten bruk av dyrerester og i de fleste tilfeller fins det uansett et alternativt stoff som har svært like egenskaper. Bare tenk på f.eks gelatin i godteri, de gelatinfrie produktene som fins på markedet bruker maisstivelse istedet. Konsistensen er ikke nevneverdig forskjellig av den grunn.

Mange som nylig har blitt veganere blir gjerne litt overveldet når det plutselig blir så mye å tenke på. Man ønsker gjerne å gjøre ting mest mulig "riktig" og mange nyfrelste har lett for å komme med pekefingeren i tide og utide. Faktum er at veganere flest setter ulike grenser. Dette er noe du selv må tenke over og gjøre det du syns er riktig for deg. Noen går i skinnsko, men spiser absolutt ingenting med animalsk opprinnelse. Andre verken bruker eller kjøper skinnsko og forsøker å konsumere minst mulig med animalsk opprinnelse på alle områder. Er det ene mer riktig enn det andre? Nei. Ingen kan ha total oversikt over hver minste detalj. Derfor er det utrolig viktig at du selv føler deg komfortabel med de valgene du tar -her eneste dag. Enten det innebærer å være utrolig strikt med seg selv eller å ikke vie fullt så mye oppmerksomhet til "kanskje-lista", så er det tross alt viktigst at du gjør det som motiverer deg til å fortsette.

Disse e-stoffene er alltid ikke-veganske:
 
E120 -Karmin. Rødt fargestoff fremstillt av innsekter.
E441 -Gelatin. 
E542 -Kalk/Fosfat. Fremstilles av dyreknokler.
E631 -Dinatriuminosinat. Syre som finnes naturlig i dyr. Fremstilles kommersielt fra kjøtt eller fisk.
E901 -Bivoks.
E904 -Shellakk. Utvinnes fra en spesiell type lus.

 "Kanskje-listen"
Stoffer som kan ha animalsk opprinnelse. Her er det i såfall bare produsenten som evt. kan svare deg på om de bruker e-stoffer med animalsk opprinnelse eller ikke. 
 
E100-199: Fargestoffer
 
E101 -Riboflavin. Gult fargestoff (Vitamin B2).
E101(a) -Riboflavin-5'-fosfat. Løser seg lettere opp i vann enn "vanlig" Riboflavin.
E104 -Kinolingult. Grønngult fargestoff. Vegetabilsk i seg selv, men blandes ofte med gelatin i flytene produkter.
E153 -Vegetabilsk karbon. Kull. Kan ha animalsk opprinnelse på tross av navnet.
E160a -Karoten. I seg selv vegetarisk, men blandes ofte med gelatin i flytende produkter.
E161b -Lutein. Fargestoff fra ringblomst. Samme stoff finnes også i egg.
E161g -Kantaxantin. Finnes i sopp og skalldyr. Kan også fremstilles syntetisk.
 
E200-299: Konserveringsmidler
 
E236 -Formiksyre. Kan utvinnes fra maur og honning.
E237 -Natriumformiat. Salt som lages av E236.
E238 -Kalsiumformiat. "Kalsiumsalt" lagd av E236.
E252 -Kaliumnitrat (salpetersyre). Konserveringsmiddel.
E270 -Melkesyre. Fremstilles vanligvis syntetisk men kan ha animalsk opprinnelse.
 
E300-399: Antioksidanter og syreregulerende midler
 
E304 -Askorbylpalmitat. Antioksidant. Kan ha animalsk opprinnelse.
E322 -Lecitin. Kan utvinnes både av soya og egg f.eks. Vær derfor skeptisk når det bare står lecitin.
E325 -Natriumiaktat. Salt av melkesyre, kan derfor ha animalsk opprinnelse.
E326 -Kaliumiaktat. Også salt av melkesyre.
E327 -Kalsiumiaktat. Nok et salt av melkesyre.
 
E400-499: Fortykningsmidler, stabilisatorer og emulgatorer
 
E422 -Glyserol/Glyserin. Konserveringsmiddel. Kan ha animalsk opprinnelse da det fins i alle celler.
E430 -Polyoxyethylene (8) stearate. Syntetisk, men kan ha animalsk opprinnelse.
E431 -Polyoksyetylen(40)stearat.
E432 -Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat
E433 -Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat
E434 -Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitrat
E435 -Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearat
E436 -Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat
attn. 430-36: Forskjellige utgaver av samme utgangspunkt. Alle kan fremstilles animalsk og syntetisk.
E442 -Ammoniumfosfatider. Glyserol kan inngå. Fremstilles også syntetisk.
E445 -Glyserolestere av trekolofonium. Fra glyserol.
E470a -Natrium, kalium og kalsium salter av fettsyrer. Kan ha animalsk opprinnelse.
E470b -Magnesiumsalter av fettsyrer.
E471 -Mono og diglyserider av fettsyrer. Lages av glyserin og fett. Kan derfor være animalsk.
E472a-f: Ulike typer fettsyrer. Kan derfor ha animalsk opprinnelse.
E473 - Sukroseestere av fettsyrer. Kan komme fra dyr og planter.
E474 -En blanding av E471 og E 473
E475 -Polyglyserolestere. Kan utvinnes fra talg og spekk.
E476 -Polyglyserolpolyrisinolat. Lakserolje.
E477 -Propylenglykolestere. Fra fettsyrer.
E478 -"Blandingsprodukt" av ulike fettstoffer. Kan derfor være vanskelig å spore tilbake. Vær obs.
E479b -"Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono og diglyserider av fettsyrer"
E481 -Natriumsterearoyllaktylat.
E482 -Kalsiumsterearoyllaktylat.
E483 -Stearyltartrat.
E491 -Sorbitanmonosterat. Inneholder en fettsyre som kan ha animalsk opprinnelse.
E492 -Sorbitantristererat
E493 -Sorbitanmonolaurat
E494 -Sorbitanmonooleat
E495 -Sorbitanmonopalmitat
Attn.491-95: Varianter av samme stoff. Kan derfor inneholde dyrefett.
 
E500-599: pH-regulerende og antiklumpmidler
 
E570 - Fettsyre. Alt av "spiselige" fettsyrer kan brukes, dermed også animalske.
E572 -Magnesiumstearat. Samme som E470b.
E585 -Jernlaktat. Fremstilles av melkesyre (E270)
 
E600-699: Smaksforsterkere. F.eks MSG
 
E626 -Guanylsyre. (Base for E627, samme opphav)
E627 -Dinatriumguanylat. Kan fremstilles fra RNA'et i celler. Kommersiellt enten fra gjærekstrakt eller fisk.
E635 -Dinatrium-5'-ribonukleotider. 
E640 -Glysin. Kan produseres av gelatin.
 
E700-799: Antibiotika
 
E900-999: Div. overflatebehandlingsmidler
 
E920 - L- cysteinhydroklorid. Utvinnes av proteiner som kan stamme fra dyr.
E966 - Laktitol. Kan lages av laktose (melkesukker).
 
1100-1599: Div kjemikalier som ikke faller inn under noen av de andre kategoriene
 
E1105 - Lysozym. Kan lages av eggehviter.
E1518 - Glyseryltriacetat. Fremstilles av glyserol som kan ha animalsk opprinnelse.
 
Denne listen ble sammenfattet i 1995, og er senest revidert i februar 2009. Vi har benyttet en rekke referanser for å utforme denne listen, med The Vegetarian Societys "E numbers Information Sheet" og The Vegan Societys "Criteria for Vegan food" som hovedkilder. Disse to er ikke alltid samsvarende, og vi har valgt å lage en liste som er mest mulig omfattende og trygg - eller "streng", om man vil.



NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.