Får veganere i seg nok protein da?


Forestillingen om at det er vanskelig å få i seg nok protein fra rent vegetabilsk mat kan i dag best beskrives som en gammel myte - som nesten bare de mest dedikerte (og minst opplyste) tilhengerne av kjøttmat trekker fram. Som en tommelregel trenger man opp mot ett gram protein per dag per kilos kroppsvekt - eller litt mer for personer som er svært fysisk aktive. Og for ordens skyld: den gamle antakelsen om at veganere må "kombinere" ulike vegetabilske proteinkilder i ett og samme måltid er for lengst gjendrevet av solid vitenskapelig forskning. Det viktigste er å innta protein fra flere ulike matvarer - uten at det må skje i samme måltid.

Havre og hvete inneholder ca. 15% protein per kalori, mens de fleste belgfrukter og enkelte grønnsaker kan inneholde over 25% per kalori. Stivelsesholdige matvarer slik som ris og poteter inneholder om lag 10% protein per kalori.

Både for veganere og andre er det svært sjelden at lavt proteininntak utgjør noe helsemessig problem. Det færre er klar over, er at også et for høyt inntak av protein kan være skadelig, siden det kan medføre tap av kalsium og belaste nyrene.
(Ps. Dette svaret ble publisert 07.09.06. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

VANLIGE SPØRSMÅL OM VEGANISME

Neste i serien: Må veganere ta kosttilskudd?

Full oversikt: Se alle




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.