La-ligge-guide: Disse produktene er ikke veganske (Vegansiden)

Her får du oversikt over produkter som feilaktig antas å være vegane, mavarer som ikke lenger er veganske, samt produkter enkelte ikke anser som vegan-vennlige.



Vi har her samlet en oversikt over noen produkter og produkttyper som mange veganere ønsker å unngå. Denne listen er ikke ment som en oppfordring fra Norsk Vegetarforening om å boikotte disse produktene, men som en informasjonstjeneste til de som ønsker å unngå animalske produkter i størst mulig grad.

Dessverre er det noen få produkter som før var vegane, og en del produkter mange tror er vegane, men som ikke er det. Her er en oversikt over noen slike varer. Har du forslag til andre tips som burde med på denne siden er det fint om du tar kontakt.


Siste (oppdatert 31/10 2012): Eldorado-nudler med kjøttsmak, som før var vegansk, skal nå være tilsatt myse, og er derfor ikke lenger egnet for vegetarianere som ikke bruker melkeprodukter, slik som veganere. Takk til en leser som gjorde oss oppmersom på dette.

Freia kokesjokolade 70% fantes før kun i helt vegan utgave, så i både vegan- og ikke-vegan utgave på markedet samtidig, men nå ikke lenger i vegan versjon overhodet. Takk for tips om dette fra våre lesere :-)

Forrige (oppdatert 28/03 2011): Nora Squeeze-syltetøy tilsettes nå E120/karmin, og er følgelig ikke egnet for veganere eller andre vegetarianere.

After Eight. Sjokolade, produsert av Nestlé. Denne var tidligere var vegansk, men tilsettes nå smørfett, som fremstilles fra kumelk.

Anton Berg Marsipanbrød var tidligere vegan, men er nå tilsatt smørfett. Enkelte mener å ha sett en variant uten smørfett på markedet, så det er mulig at dette varierer.

Dronningsjokolade (fra Freia) er nå tilsatt tørrmelk, som gjør den uegnet for veganere.

Freia Dronningsjokolade er nå tillsatt melk (registrert oktober 2010).

Mandelstang (fra Freia) - tilsettes nå smørfett, noe som ikke var tilfellet tidligere.

Oatly's havremelk - de variantene som er tilsatt D-vitamin, slik som Oatley Havre-sjokolademelk var før tilsatt animalsk D-vitamin fra saueull. Dette er ikke lenger tilfelelt - alle Oatly-produktene skal nå være helt veganske.

Demeter-merkede grønnsaker er dyrket i tråd med råd fra den omstridte Rudolf Steiner. Dette innebærer at jorda tilsettes delvis animalske preparater, for eksempel fra hjortedyr. En del strikte veganere unngår derfor slike produkter, for eksempel til fordel for vanlige økologiske produkter.




11 Comments

At Demeter-merkede grønnsaker skal være på la-ligge listen fordi "jorda tilsettes delvis animalske preparater, for eksempel fra hjortedyr" er etter min mening en meget usaklig begrunnelse all den tid det aller meste av "vanlig økologisk produksjon" foregår ved tilsetting av animalske produkter: husdyrgjødsel, animalske produkter fra slakteri og fiskeindustri som for eks blodmel, hovmel, hornmel, beinmel,fjærmel, ull, hår, pels. (Restriksjonsbelagt.)Noe annet er det at enkelte veganere velger produkter som er produsert vegan-økologisk. Denne driftsformen er vanligere i andre land. Da unngås alle animalske tilsetninger i produksjonen.
Vennlig hilsen Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk

Det jeg som veganer ønsker er produkter og matvarer helt fri for animalske tilsettninger i alle ledd av produksjonen. Derfor velger jeg ikke økologiske produkter da merkingen er for dårlig. Sprøytemiddler lar seg jo vaske/skrelle/koke bort og jeg får nesten dobbelt så mye for pengene.

sweetleaf, så som jag har förstått det där med sprøytemiddler, är att de inte kan vaskes bort.
Att på samma sätt som människan blir vad den äter, får energi och näring av maten, så innehåller inte den inte-ekologiska råvaran lika mycket näring och good stuff som en ekologisk, då sprøytemiddlerna bryter ned jorden de växer i och gör den näringsfattig.
Kanske har jag helt fel, hade gärna sett en kommentar av Kirsty här! :)

jeg spiser også "vegetabilsk", der jeg ikke for tak i halal(lovlig, ren) kjøtt. derfor virket denne siden interesserende for meg. jeg vil nevne, emulgator E471og-2 som en god del matvarer inneholder kan være greit å passe på. om det er vegetabilsk eller animalsk.. noen produsenter vil nevne "veg" i parantes, men i om det ikke er oppgitt, kan det være lurt å ta kontakt med dem for å spørre.

+ + + til dem som holder seg vekke fra kjøtt, men spiser ost,drikker melk..i noen typer ost finnes det noe animalsk i løpen. dette bør dere også undersøke litt..undersøker fortiden selv. takk

Veit ikke om det står her, men i noe som heter sweet and sour-mix, som brukes i maaange drinker, er det eggehvite. Greit å vite for veganere :)

Kjennes igjen med at drinken din får et slags skum på toppen.

Jeg skulle så gjerne ønske at all sunn , økologisk, dyrevennlig og miljøvennlig veganmat kunne blitt billigere, og at all usunn ikke-vegansk mat hadde fått prisene skrudd opp betraktelig mye mer i butikkhyllene, slik at det ville blitt lettere å velge den beste veganmaten, med hensyn til helse, miljøvern, og dyrevern for at vi bør/må ta best mulig vare på den kloden som Gud har skapt.

Eldorado-nudler med kjøttsmak inneholder i hvertfall ikke-vegetarisk kjøttaroma

Tror for resten alle oatly sine produkter er helt veganske nå

Hei!
Har ringt Freia og hørt om Dronningsjokolade er vegansk, og per definisjon så er den det. De putter nemlig ikke tørrmelk i sjokoladen med vilje. Det er imidlertid slik at maskinene som produserer Dronningsjokolade (Går utifra at det samme gjelder Selskapssjokolade) også produserer melkesjokolade, og at alle prøver de har tatt har inneholdt tørrmelk. Dette er av allergi-grunner heller enn av etiske grunner. Flere har snakket med dem om dette, og vi håper at de vil forandre pakken fra "Innhold: ... .... ... , tørrmelk", til "Inneholder spor av melk". Dette vil gjøre det mye klarere for "etikere" slik som veganere : )

Jeg sendte en epost til Oatly forrige uke for å høre om dette med D-vitaminene de tilsetter noen av produktene sine. Her er svaret jeg fikk:

"Hej Ingrid,

Tack för ditt spörsmål om Oatly. Vi använder inga ingredienser som har animaliskt ursprung. Det finns två olika typer av Vitamin D, D2(vegetabiliskt ursprung) & D3 (animaliskt ursprung) . Vi använder vitamin D2 som har vegetabilisk ursprung.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor om Oatly.

Vänliga hälsningar
Anna Persson, Oatly AB"

Da kan vel havremelken fjernes fra denne listen? :-)

Mørk kokesjokolade fra Coop er Vegan.⚘

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.