Ikke-veganske tilsetningsstoffer (Vegansiden)

Dette er stoffer veganere bør være oppmerksomme på siden de brukes i mange produkter fra dagligvarehandelen. Du finner også enkle forklaringer og tips hvordan stoffet kan erstattes.Albumin (eggehvite) brukes som bindemiddel i mat. Kan erstattes av f.eks. potetmel.

Benkull (fra dyreben) brukes i sukkerraffinering og i vinfremstilling. Andre filtreringsmetoder finnes. Bruk heller uraffinert sukker.

Benmel (fra malte dyreknokler) brukes i gjødsel, kalktabletter og tannkrem. Kan erstattes med dolomin.

Cochinell/karmin (laget av finmalte biller) gir rød farge, og brukes i godteri, i kosmetikk og ved behandling av film. Vegetabilske farger som rødbeter er en god erstatning. Omtales også som E 120.

Gelatin (fra kokte dyrekadavre og innvoller) brukes i godteri, syltetøy, gelé, yoghurt, film, pillekapsler, kosmetikk med mere. Finnes i veldig mange matprodukter. Kan erstattes av agar-agar, alger, pektin og maisstivelse.

Glycerin/glyserol (kan komme både fra dyrefett eller fra vegetabilske stoffer) brukes som emulgeringsmiddel. De animalske variantene kan skiftes ut med vegetabilske typer glycerin.

Hjortetakksalt (fra hjortehorn) brukes i matlagning. Kan erstattes. I moderne tid lages dette så og si utelukkende syntetisk.

Honning utelukkes av de fleste veganere (men ikke nødvendigvis av alle, siden selve produktet ikke regnes som animalsk). Lønnesirup og agavenektar er utmerkede erstattninger. Det finnes også andre produkter som ligger nærmere honning i smak som ikke involverer bier. Risnektar er et eksempel på det.

Kasein (melkeprotein) benyttes blant annet i ost. Kan byttes ut i flere ostetyper.

Laktose/melkesukker (hovedsakelig fra melkekyr) brukes i kosttilskudd, shampoo med mere.

Lecitin (vanligvis fra soyaprotein, av og til fra egg) brukes i matlaging. Den animalske varianten kan erstattes med soyaprotein. Se derfor etter soyalecitin for å være på den sikre siden.
 
Lanolin finnes i huden på sauer og er en fettaktig masse som brukes i alt fra rustbeskyttere til kosmetikk. Inngår også i vitamin D3. 

Løpe/rennin (ensym fra kalvemager) brukes ved fremstilling av ost. Kan f.eks. erstattes av sitronjuice. Det finnes noen få oster som lages uten løpe.
 
Marint fett/marin olje (vanligvis fra fisk) benyttes blant annet i brød og bakevarer. Kan byttes ut med vegetabilske oljer.

Matfett / matolje / bakerfett. Denne fellesbetegnelsen kan brukes både om fiskefett, smørfett og vegetabilsk fett. Derfor er også både allergikere, jøder og muslimer ofte irritert over en så utydelig betegnelse.

Melkesyrede grønnsaker. Disse er faktisk nesten alltid vegane, til tross for den potensielt villedende betegnelsen - som bare betegner den typen bakterier som forekommer i syrningsprosessen.

Musk (kjønnsorgan fra asiatiske rådyr) brukes i parfyme og som smakstilsetning i mat. Kan erstattes av andre oljer.

Myse /ostemyse. Et ikke-vegansk produkt som blir til i produksjonen av ost.

Olje. Denne fellesbetegnelsen kan brukes både om fiskefett, smørfett og vegetabilsk fett. Derfor er også både allergikere, jøder og muslimer ofte irritert over en så utydelig betegnelse.

Pepsin (hormon fra grisemager) brukes i ost og vitamintilskudd. Kan erstattes av gjærkulturer.

Rogn/kaviar (fra fiskeegg) brukes i matlaging.

Shellakk (insektsekret) benyttes for å gi glans i billakk, godter og medisiner. Vegetabilske alternativer eksisterer.

Testosteron (kjønnshormon fra dyr) brukes i kosttilskudd.

Vitamin D3 (fra lanolin og fiskeolje) brukes som kosttilskudd. Tilsettes ofte ulike meieriprodukter for å motvirke at "folk flest" ikke utvikler mangelsykdommer. Kan erstattes med tilstrekkelig sollys eller fra vegetabilse kilder som f.eks gjærkulturer og sopp. Vil du vite mer finner du mer info her.Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.