En innføring i vegansk ernæring
Del 7: Slik takler du de få utfordringene

Det finnes altså få eller ingen eksklusivt veganske problemområder, og det finnes enkle løsninger på samtlige av disse utfordringene:


Omega-fettsyrer. For mye av for eksempel soya, som tilsettes i mange ferdigprodukter, kan påvirke balansen mellom omega-fettsyrene negativt. Inntak av sunne omega-fettsyrer oppnås ved å bruke raps- valnøtt- og linfrøprodukter i maten, gjerne i form av matolje og i kornblanding.

Vitamin B12. Dette er essensielt for utviklingen av røde blodceller og for nervesystemet. Meieriprodukter er rike på B12. Veganere tilrådes både av The Vegan Society og Norsk Vegetarforening å innta B12-tilskudd eller mat som er beriket med B12.

D-vitamin. Selv i et nordisk klima klarer de fleste å produsere nok D-vitamin fra sollys. Dersom dette er en utfordring (noe som for eksempel gjelder personer med mørk hudfarge), kan man innta tilskudd eller beriket mat. Mangel på D-vitamin er altså som regel et geografisk betinget problem.

Jern er bl.a. viktig for utviklingen av røde blodceller. Inntak av C-vitamin vil øke opptaket av jern, f.eks. ved å drikke appelsinjuice ved siden av frokostblanding eller middag. Helkorn, nøtter, bladgrønnsaker, sesamfrø, belgfrukter og tørket frukt er gode jernkilder. Et nyttig knep er å tilberede maten i en jernkjele - det tilfører også jern i maten.

Kalsium trengs bl.a. for å utvikle og vedlikeholde benmassen. Spinat, brokkoli, selleri, kinakål, agurk, squash, grønne bønner, bladgrønnsaker, rabarbra og hardt vann inneholder kalsium, om enn i mindre grad enn kumelk. Opptaket av kalsium fra brokkoli er faktisk bedre enn fra melk, mens opptaket fra bønner, nøtter og frø er noe lavere.

Sink er bl.a. viktig for å styrke immunsystemet. Sink finnes bl.a. i nøtter, frø, helkorn, belgfrukter og gule og grønne grønnsaker. Selv om vegetabilske kilder er vanskelige opptakelig enn animalske, viser all forskning at veganere ikke er utsatt for sinkmangel.


Norsk Vegetarforenings ernæringsguide for veganere:
Gå tilbake til forrige del:
Ufordringene gjelder for alle, ikke bare veganere!
Gå videre til neste del: Slik takler du de få utfordringene

Del 1: Innledning
Del 2: Veganisme - et godt utgangspunkt
Del 3: "Man må ha kjøtt og melk for å holde seg sunn"
Del 4: Veganisme - ikke så forskjellig som mange tror
Del 5: Veganisme og de forskjellige næringsgruppene
Del 6: Ufordringene gjelder for alle, ikke bare veganere!
Del 7: Slik takler du de få utfordringene
Del 8: Vegansk vs. vegetarisk kosthold
Del 9: Må veganere ta kosttilskudd?
Del 10: Slik varierer du kostholdet som veganer
Del 11: Hvor kan jeg lære mer? Tre gode kilder til informasjon om veganisme
Del 12: Hva er et godt kosthold?Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.