En innføring i vegansk ernæring
Del 4: Veganisme - ikke så forskjellig som mange tror

Selv om veganisme ikke er noen garanti for god helse er det et svært godt utgangspunkt. Her skal vi se på et noen grunnleggende elementer i et helseriktig, vegetarisk kosthold.


Norske ernæringsfysiologer har utformet en serie kortfattede "Nøkkelråd for kostholdet" for Helsedirektoratet. Disse ni rådene er selvsagt også interessante for veganere og andre vegetarianere:

  • spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, 5 om dagen
  • velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
  • spis grove korn- og brødvarer
  • spis mer fisk - både som pålegg og middag
  • velg magre kjøtt- og meieriprodukter
  • velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
  • kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
  • vær varsom med salt
  • vann er den beste tørstedrikk

Bortsett fra rådet om mer fisk og magre kjøtt- og meieriprodukter, er alle disse punktene i høyeste grad forenlig med et vegant kosthold. De viser også at det er viktig for hele befolkningen å spise mer vegetabilsk mat, slik veganere jo gjør allerede. Anbefalingen om å velge magre kjøtt- og meieriprodukter understreker hvordan disse er bedre enn sine fettrike motparter. Interessant nok anbefales også vegetabilsk (altså vegan) margarin fremfor smør!

Ved siden av disse generelle rådene fra myndighetene, er det å spise så variert som mulig av stor betydning for veganere. Årsaken er enkel: kroppen trenger et stort utvalg forskjellige næringsstoffer, og et allsidig kosthold er derfor den enkleste og sikreste metoden for å få i seg tilstrekkelig næring. Å spise variert har dessuten et par bonusfordeler: kostholdet blir mer smaksrikt og spennende, noe som bidrar til å gjøre det lettere og mer lystbetont å leve som veganer!

Et variert kosthold består av grønnsaker, frukt, grove kornprodukter, belgvekster og bær, nøtter og frø og sikre kilder til D-vitamin og vitamin B12. Jo større variasjon innen hver av disse matgruppene, jo flere næringsstoffer i kostholdet. Bruk gjerne innvandrerbutikker, helsekostforhandlere og velassorterte dagligvarebutikker for å finne frem til nye råvarer og ferdigprodukter - mange av dem visste du kanskje ikke engang at fantes!

Ved siden av å sikre et stort utvalg råstoffer, er det også en fordel å tilberede maten på forskjellige måter. Et innslag av frukt, salater og annen råkost gir en rekke helsefordeler, og er derfor et viktig supplement til varm mat. Ferdigprodukter og halvfabrikata inneholder ofte mye salt, usunt fett og tilsetningsstoffer, noe som gjør at disse ed fordel kan erstattes av smakfulle retter laget fra grunnen av. Selvsagt passer ferdigprodukter som hurtigmat innimellom, men det bør ikke utgjøre basis i kostholdet.


Norsk Vegetarforenings ernæringsguide for veganere:
Gå tilbake til forrige del:
"Man må ha kjøtt og melk for å holde seg sunn"
Gå videre til neste del: Veganisme og de forskjellige næringsgruppene

Del 1: Innledning

Del 2: Veganisme - et godt utgangspunkt
Del 3: "Man må ha kjøtt og melk for å holde seg sunn"
Del 4: Veganisme - ikke så forskjellig som mange tror
Del 5: Veganisme og de forskjellige næringsgruppene
Del 6: Ufordringene gjelder for alle, ikke bare veganere!
Del 7: Slik takler du de få utfordringene
Del 8: Vegansk vs. vegetarisk kosthold
Del 9: Må veganere ta kosttilskudd?
Del 10: Slik varierer du kostholdet som veganer
Del 11: Hvor kan jeg lære mer? Tre gode kilder til informasjon om veganisme
Del 12: Hva er et godt kosthold?



Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.