En innføring i vegansk ernæring
Del 12: Hva er et godt kosthold?

I mediene er det dessverre oftere snakk om slanking enn god helse. Det er selvsagt sant at overvekt kan by på helseproblemer, men det betyr ikke at slanking og lav kroppsvekt er det viktigste ved et godt kosthold, slik også populære dietter gir inntrykk av.


I likhet med sine søsterorganisasjoner understreker Norsk Vegetarforening at god helse bør være målet med vegansk ernæring, og at en gunstig kroppsvekt er en effekt av, og ikke målet med en vegan diett. På samme måte som for høy kroppsvekt, kan også for lav vekt være helseskadelig, noe populære dietter ofte overser fullstendig.

Et godt kosthold handler i stor grad om gode vaner: hva man spiser i hverdagen er mye viktigere for helsa enn evt. små utskeielser rundt helger og spesielle anledninger. Det å være ekstremt opptatt av hva man spiser kan både stå i veien for å glede seg over maten, og over livet ellers. Litt planlegging og kunnskap om ernæring og matlaging kan derimot gjøre livet som veganer rikere på alle områder.

Den siste tiden har stadig flere blitt opptatt av at et godt kosthold også bør være godt for miljøet, f.eks. ved å velge mat som er økologisk og kortreist. Veganisme er er både generelt et langt mer miljøvennlig valg enn konvensjonelt kosthold, og dessuten forenlig med alle andre miljøbevisste matvalg.

Langt færre har dessverre tenkt over, eller er villige til å ta inn over seg hvordan et godt kosthold heller ikke bør påføre dyr lidelse. Et konvensjonelt kosthold krever i snitt at mer enn ett dyr ender sitt liv på slakteriet hver eneste måned man spiser kjøttmat. Også vegetarkost med bruk av melk og egg stiller liknende etiske spørsmål.

Et vegansk kosthold er enestående fordi det både kommer dyr, miljø og mennesker - både verdenssamfunnet og hver enkelt veganers helse - tilgode. Denne kombinasjonen gjør veganisme til et godt kosthold i ordets sanne betydning.

Vi håper denne innføringen har vist hvor få utfordringene ved vegansk ernæring er både i forhold til et kjøttbasert kosthold og vegetarisme, og hvor enkelt disse kan løses. Et titusentalls nordmenn lever allerede et sunt liv som veganere - et liv preget av matglede, overskudd og engasjement. Norsk Vegetarforening er sikre på at denne trenden vil fortsette å utvikle seg i årene fremover!
 

Norsk Vegetarforenings ernæringsguide for veganere:
Gå tilbake til forrige del:
Hvor kan jeg lære mer? Tre gode kilder til informasjon om veganisme

Del 1: Innledning

Del 2: Veganisme - et godt utgangspunkt
Del 3: "Man må ha kjøtt og melk for å holde seg sunn"
Del 4: Veganisme - ikke så forskjellig som mange tror
Del 5: Veganisme og de forskjellige næringsgruppene
Del 6: Ufordringene gjelder for alle, ikke bare veganere!
Del 7: Slik takler du de få utfordringene
Del 8: Vegansk vs. vegetarisk kosthold
Del 9: Må veganere ta kosttilskudd?
Del 10: Slik varierer du kostholdet som veganer
Del 11: Hvor kan jeg lære mer? Tre gode kilder til informasjon om veganisme
Del 12: Hva er et godt kosthold?Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.