Slik sikrer du variasjon i kostholdet (Vegansiden)

Alle har godt av et kosthold preget av variasjon og balanse. Ikke behøver det være vanskelig heller...Og som enhver hobby-kokk kan fortelle deg: dess større utvalg du har i kjøkkenskapet, dess bedre og mer spennende blir maten! Variasjon og balanse dreier seg altså ikke om et kjedelig pliktløp, men om å gjøre kostholdet både sunt, godt og gledes-betont.

Svært få av disse varene er spesielt dyre, og de fleste er det greit å få tak i overalt i landet. Inndelingen i ulike grupper er ment å vise hvordan et variert kosthold også sikrer kroppens behov for ulike næringsstoffer på en lettvint og enkel måte. Norsk Vegetarforening anbefaler derfor spesielt veganere uten spesiell kunnskap om ernæring å ta utgangspunkt i denne inndelingen i ulike grupper - grupper som bør inngå i et vegansk kosthold så og si hver dag:

Kornprodukter, for eksempel havregryn/frokostblanding, ris (gjerne brun), pasta (gjerne fullkorn), hvete og spelt.

Belgfrukter, for eksempel røde linser, kikerter, soya-biter, kidney-bønner.

Nøtter og frø - for eksempel valnøtter og linfrøolje (rikt på omega3-fettsyrer), mandler, knuste sesamfrø i frokost-blandingen (rikt på kalsium), paranøtter (rikt på selenium).

Frukt og bær. En del bør være ferskt og sesong-riktig, men også tørket frukt og frosne bær.

Salat. Ruccola og ferdig-salater er fryktelig enkelt for dem med dårlig tid.

Grønnsaker. Ikke minst er de mørkegrønne bladgrønnsakene (broccoli, spinat) og de rødaktige (tomat) rike på nyttige stoffer.

Rotfrukter. Poteter, løk, kålrot, selleri og rødbet produseres lokalt, det relativt billig (også økologisk) og ikke minst sunt.

Gode planteoljer. Kaldpresset norsk rapsolje, kaldpresset jomfru-olivenolje (og gjerne palmefett til steking).

Soyaprodukter. Soyamelk, tofu og ferdigprodukter. Er du skeptisk til soya kan du bruke ris/havremelk, gluten(seitan)baserte produkter eller belgfrukter.

Krydder / smakstilsetninger. Lime, hvitløk, fersk chilli, fersk ingefær og sitron og så videre gir god smak, og nyttige anti-oksidanter.

Urter. Basilikum, oregano, dill, koriander og så videre i fersk form, eller eventuelt som tørket krydder.

Salt med jod - en enkel måte å få i seg jod for alle som ikke spiser fisk.

I tillegg anbefaler vi på det innstendigste kostholdstilskudd som et nyttig supplement for alle uten omfattende kunnskap om ernæring, enten vegansk multi-vitamin eller i det minste B12-supplement, noe som er svært viktig for alle uten detaljkunnskap om vegansk ernæring og B12.I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.