Temaside om vegan etikk (Vegansiden)

Veganisme og etikk hører naturlig sammen, og det i enda større grad enn andre former for vegetarianisme.En vegan livsstil innebærer å styre unna samtlige produkter som forårsaker smerte og frihetsberøvelse for dyr. Som veganer tar man et konsekvent etisk valg med gjennomført respekt for dyrs rettigheter og deres egenverdi. Disse kortfattede presentasjonene viser hvorfor veganere velger bort produkter fra dyr:

Melk og kyr
Kommer melk egentlig fra glade Dagros på evig sommerbeite?

Egg og verpehøner
Det er langt mellom glade, frie høner i dagens Norge.
NY: Ull
Hvordan står det til med sauene som "gir" oss ull? Og hvor ender de livet?

Skinn og lær
Hvor naturlig og fint er egentlig skinn fra slakterier og husdyrhold?


Her i Vegansidens etikkspalte finner du tekster av både norske og utenlandske veganere. Spesielt en av disse, Melkeveien, er temmelig hardtslående, og representerer meninger som skapte heftig debatt i Vegetarnytt både blant veganere og vegetarianere.

En bit av samme kaka kan fungere som en kortfattet vegan programerklæring, og innleder spalten om veganetikk.

Melkeveien: om radikal veganisme er en lengre, og for mange kontroversiell oppsumering om veganisme som etisk standpunkt.

En kommentar til "Melkeveien", skrevet av personen som oversatte denne teksten til norsk, både nyanserer og utdyper innholdet på en god måte.

Angående "Melkeveien": veganisme er en vei... påpeker verdien av en konsekvent vegan etikk, men også tanker om hvordan veganisme bør formidles, og om hvordan veganisme og vegetarisme hører sammen.

Korreks til "Melkeveien" gir et kortfattet motsvar, skrevet på 90-tallet, da veganisme fremdeles var svært lite utbredt i Norge.I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.