Dine spørsmål (veganisme): Vitamin fra kumelk heller enn fra tilskudd?

Veganere rådes til å ta tilskudd av vitamin B12. Om man er skeptisk til kosttilskudd, bør man da egentlig heller spise egg eller drikke melk?


Jeg liker ikke farmasøytisk industri. Må jeg ta B12-tilskudd dersom jeg praktiserer vegan-kosthold eller vegetarian-kosthold uten egg og melk?

Eksperter, både de som er ikke-vegetarianere, og de som selv er veganere og vegetarianere er samstemte i at man bør ta tilskudd av vitamin B12 om man ikke spiser verken egg eller melk. Jeg har skrevet en lengre artikkel om hvorfor B12 både er er så viktig, men også et spørsmål som kan blåses opp veldig.

Dette er det ene stoffet veganere altså bør ta tilskudd av. Ett eneste ett, ut av titalls, hundretalls næringsstoffer man spiser. Mengden B12 man trenger ved jevnt, daglig inntak er på 2 mikrogram - altså to milliontedels gram, en uendelig liten mengde, men allikevel et livsviktig stoff.

Det er veldig lite dramatikk i dette rådet: Det dreier seg ikke om at vegankost er mangelfullt, men at moderne landbruk gir mindre B12 via plantemat enn i tidligere tider. Artikkelen det lenkes til ovenfor forklarer dette grundig.

Dette er heller ikke noe unikt for veganere og andre vegetarianere som ikke drikker melk. For eksempel anmodes mennesker som bor i nordlige klimaer å vurdere tilskudd av D-vitamin vinterstid fra stadig flere faglige instanser.

Det dette egentlig dreier seg om praktiske tilpasninger til ytre forhold. Nordlig klima gir lite D-vitamin. Moderne matproduksjon lite B12 i plantemat. Så enkelt kan det sies. Veldig få vil si at man bør slutte å bo i Skandinavia fordi det er lite sol her. Jeg mener man kan si eksakt det samme om B12 og veganisme.

"Industrielt" B12-tilskudd versus "naturlig" B12 fra egg og melk?
Vitamin B12 stammer fra naturlige bakterier i jordsmonnet. Det er disse bakteriene husdyr får i seg, og som gjør at animalsk mat er en kilde til B12. Det er disse samme bakteriene som er grunnlaget for B12-tilskudd, enten det tilsettes i plantemelk eller selges som kosttilskudd. Rent presis er altså ikke dette noe rent industrielt produkt, men et naturlig stoff som har blitt viderebehandlet. Det gjelder nesten all mat, og alle tekstiler vi har på oss, uansett hvor naturlig kilde de kommer fra.

Derimot kommer kosttilskudd fra en industri, den farmasøytiske, som du skriver. Men hvor unikt er egentlig det? Et sted over 99% av alle varene vi kjøper og forbruker stammer fra industriell produksjon. Enten det er snakk om saft fra Askim bærpresse, ferdigsuppe fra Toro eller økologisk mel fra Saltå Kvärn, så er alle dise produktene industrielt behandlet.

Det samme gjelder alle animalske kilder til B12. En ku - økologisk eller ei - melkes via maskin, melken pasteuriseres og homogeniseres, den transporteres i vogntog, den behandles på meierier, den puttes på industrielt behandlede kartonger, og transporteres med lastebil og jekketralle til en butikk nær deg.

Et eller annet sted innimellom der havner forøvrig kua som gir melk og høna som gir egg på et slakteri. Et industrielt sådant, til og med. (PS: "gir" egg og melk betyr "blir fratatt")

Jeg mener derfor det fort blir veldig kunstig, og rent faktisk feil, å operere med et skille mellom "industrielle" tilskudd av B12 og "naturlig" B12 via animalsk mat, selv om det i utgangspunktet kan høres fornuftig ut.

All den tid animalsk mat med B12 fremstilles, videreforedles, og distribueres på måter som er eksakt like industrielle som de bedriftene kosttilskudd kommer fra, gir det liten mening å skille mellom farmasøytisk industri og naturlig langbruk. Et eneste, tenkt unntak er om man har egne høner og kyr man melker selv. Det er ikke aktuelt for så mange - og heller ikke da er disse varene veganske, bare for å ha nevnt det.

Får du i deg B12 jevnt og trutt, uansett kilde, så trenger du under ett gram - 1 gram, ja - gjennom hele livet. Det er en viktig, men veldig liten del av et sunt kosthold. Å la det stå i veien for å ta valget om å kutte egg og melk, dersom du ellers er motivert for det, mener jeg derfor blir et feilspor.

Lykke til med å finne ut av hvordan du vil sette sammen kostholdet ditt, slik at det føles trygt, og gir deg overskudd til et rikt liv!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen.

(Ps. Dette svaret ble publisert 18.01.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Er det mulig å dyrke økologisk mat 100% vegansk? (27. Mar)
Forrige spørsmål om veganisme: Melk og egg: hvorfor ikke, rent etisk? (07. Feb)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.