Dine spørsmål (veganisme): Vegetarisme og vinterslapphet

Kan veganere og vegetarianere føle seg litt ekstra slappe vinterstid? Og av hvilken grunn?


Hei, jeg er i tyveårene og har vært veganer ca et halv år. Av og til har jeg spist ost eller egg. I begynnelsen, da jeg var i USA, følte jeg meg veldig bra. Men nå i det siste har jeg følt meg litt små deprimert. Jeg vet ikke om jeg gjør det riktig. Av og til vet jeg ikkje om jeg får i meg det rette næringstoffene. Jeg spiser korn, ris, bønner linser, mye frukt og grønt osv.

Jeg lurer på om det er enten vitamin d eller b12, men jeg har vært hos legen og sjekket og de stoffene og det er ikke noen mangler der foreløpig. Jeg føler jeg trenger litt hjelp, men det er jo nesten ingen veganere eller vegetarianere her jeg bor. Vet dere om noen som blir litt små deppa om vinteren i norge som er vegan/vegetarianer ? Av og til føler jeg lyst å spise fisk, men har egentlig ikkje lyst med tanke på etikk osv.

Tusen takk for hjelp :)


Hei. Takk for et spørsmål med personlige og viktige detaljer. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i noe av dette.

For å ta et sidespor først: Du skriver om hvordan du følte deg veldig fornøyd med kostholdet ditt da det var nytt, og da du var på et sted der mattilbudet antakelig var bedre. Slike faktorer er gjerne et "løft" som gir en ekstra gnist. Ved å helt enkelt konstatere at denne fasen er over, vil det bli lettere å ta gode matvalg der du er her og nå.

En liknende faktor du forteller om, er følelsen av å være litt alene med ditt nye kosthold der du bor. Den beste løsningen på dette er å søke ulike Facebook-grupper for likesinnede, slik som Veganprat og Veggispreik og liknende. Du kan og finne litt, men hovedsakelig eldre info i vårt forum.

Så, over til hovedspørsmålet: Du forteller om en følelse av vinterslapphet. Og jo, det er sikkert flere veganere og andre vegetarianere som kan kjenne seg igjen i dette. Det er viktig å huske at dette forøvrig er noe veldig mange i Norge og nordlige strøk føler på, uavhengig av kosthold.

Det er helt rett tenkt å ha fokus på D-vitamin vinterstid. Både dette og vitamin B12 er viktige fokusområder for veganere spesielt. Begge deler kan ha en følelse av lite overskudd som symptom. Ut fra det du skriver, virker det som du har satt deg inn i dette allerede, og til og med sjekket nivåene dine.  Gode nivåer av omega-fettsyrer er et tredje og nært beslektet område du kan få undersøkt.

Det virker med andre ord som at du allerede selv har luket ut mulige og åpenbare konkrete  årsaker til en slapphetsfølelse, til og med på en måte andre vegetarianere og veganere kan lære av. Dette gjør det også lettere å gi et svar jeg håper kan være til nytte.

Både ikke-vegetarianere som er skeptiske til kostholdet vårt, og vegetarianere som føler de ikke lykkes med sitt eget kosthold, glemmer ofte dette: Mat består av næringsstoffer, og alt vi trenger av dette kan man få i seg via både et vegansk og et "vanlig" vegetarisk kosthold. Det er med andre ord ikke noe iboende umulig med det å være veggis, altså noe magisk eller umulig som står i veien for å ha god helse og overskudd.

Derimot er det selvsagt sånn at man må legge  innsats inn i vegetar-prosjektet sitt for å lykkes - altså å finne en måte å spise og leve som veggis, som passer for deg. Sommer som vinter, i storbyen og på bygda. Dette dreier seg erfaringsmessig ofte vel så mye om det sosiale og praktiske som det helsemessige. Om man glemmer å ta hensyn til at alle disse faktorene spiller inn, kan man godt oppleve å "stange" mot noe man ikke helt vet hva er.

Når du selv nevner en følelse av å være litt alene med matvanene dine, og å være forbi den første overgangsfasen, samt at du har satt deg inn i mulige problemområder som vitamin D og B12, så vil jeg anbefale deg å ta inn over deg hvordan du akkurat nå kanskje "akklimatiserer" deg til ditt nye kosthold, som nå går fra å være fremmed til hverdagslig. Du driver antakelig og finner deg til rette, og dette er en personlig prosess. Fortsett å spise sunt, føl og tenk ærlig og grundig over det praktiske og sosiale, søk kontakt med andre på nett om du ønsker, og les deg gjerne opp på litteratur om vegetarisme og veganisme.

Det er veldig viktig å holde på motivasjonen for å lykkes som veganer eller vegetarianer, siden det ellers kan oppleves som meningsløst. Det er bare du selv som kan ta tak i dette på en måte som er naturlig og riktig for deg, men det er ikke så vanskelig - bare veldig viktig. Boken Plantebasert ernæring vil antakelig gi deg inspirerende og betryggende informasjon, skrevet av fagpersonell.    

Til slutt: Winter is coming, som det heter i Game of Thrones. Vi føler alle litt på det - både vi fem millioner som bor i Norge, og de noen og hundre tusen av oss som er veggiser. Man skal ta dette med vinterslapphet seriøst, men noe av det må man forsone seg med, og det går over. Problemene er sammensatte, men også løsbare.  

Masse lykke til!
    

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

Pål er forfatter av Vegetar & Vegan ABC. Her finner du bl.a. en helseguide, svar på over 100 vanlige spørsmål pluss råd om argumentasjonsteknikk.


(Ps. Dette svaret ble publisert 05.01.16. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: motivasjon, nytt kosthold, overgang til veganisme.
Neste spørsmål om veganisme: Er cider og øl vegansk (28. Jan)
Forrige spørsmål om veganisme: Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel? (24. Nov)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.