Dine spørsmål (veganisme): Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?

Vegetabilske alternativer for gelatin er ikke en selvsagthet, men er absolutt mulig...


Jeg ser etter veg. basert gelatin som kan brukes til å lage ostekake. Jeg bruker Pizzaost med mikrobiell løpe fra Arla, men savner enten vegetabilsk gelatin pulver/plater som ville gjøre livet lettere for meg. Kan noen av Dere veilede meg hva jeg får kjøpt av vegetabilsk gelatin på markedet?

Hei og takk for ditt spørsmål! Til den type bakst du snakker om er det nok bare "agar" som gjelder. Agar utvinnes av en algetype som er i familie med både den mer kjente nori (sushi-tang) og dulse. Kommersielt kan agar (som også kalles "agar-agar") brukes til det samme som gelatin, men her i vesten er ikke bruken spesielt utbredt enda (men oppadstigende).

På svært mange helsekostforretninger får du nå kjøpt agar i pulverform. Det gjør det både enkelt i bruk og er lett å løse opp. På samme måte som gelatin løses det opp i varm væske og stivner når temperaturen faller. Nøyaktig dosering til f.eks en ostekake er jeg noe usikker på, men 2-3ts per 5-6dl masse burde rekke. En del asiatiske butikker selger selvsagt også agar, både i pulverform og større tråder (mer jobb å løse opp).

Lykke til med baksten!
Hilsen Vilje Bech.


(Ps. Dette svaret ble publisert 11.09.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Hvor få tak i varer som seitan? (19. Sep)
Forrige spørsmål om veganisme: Har veganere bedre helse? (16. Aug)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
6 Comments

Billig og bra Agar-agar! http://www.iherb.com/Now-Foods-Agar-Powder-2-oz-57-g/374?at=0

Det er etter hvert mange som ikke vil spise svin og produkter av svin. Animalsk gelatin kan være laget av svin. Derfor var dette en kjærkommen opplysning for bl.a meg. Mange takk!

Hilsen Lars

Har prøvd agar-agar som "gelatin" og syntes ikke det var brukbart i det hele tatt ... I Sverige, her jeg bor, har de noe som heter gelesukker multi, og det skal kunne brukes av vegetarianere. Jeg har brukt det i pannacotta, og det har fungert helt supert, men har ikke prøvd det i ostekake ... Står på pakken at det er vegetabilsk gelesukker til dessert, melkebaserte desserter ...inneholder sukker, fortykningsmidler (karragenan og johannesbrødkjernemel)... Det er DanSukker, og står på norsk, svensk, finsk og dansk, så skulle vel kunne finnes i Norge .. spør i butikkene ...

Nå er jeg litt sent ute, men jeg kjøpte agarpulver på nett og har brukt det til blant annet å lage gele og det fungerer kjempefint! :D
Selv er jeg ikke vegetarianer, men liker ikke tanken på å ha knokler og benmargsrester etter dyr i maten min :) Jeg vet også at noen bruker agar i syltetøy :)

Det er mulig å bruke agarpulver og agarflak, men det kan være litt vanskeligere å dosere riktig. 1 ts agarpulver tilsvarer 1 ss agarflak. Dette visste ikke jeg om forrige gang jeg laget ostekake, og kan si at den ble ganske spretten.. :) Men med riktig mengde er agar supert, man må bare prøve seg litt frem.
Foreløpig har jeg bare fått tak i agarpulver, men agar i form av flak skal visst gi et enda bedre resultat.

Er det noen som vet hvor man kan skaffe vegetablisk løpe om man vil lage feks halloumiost hjemme?

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.