Dine spørsmål (veganisme): Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?

Husdyrgjødsel brukes ved dyrking av frukt og grønt. Er det uforenlig med en dyrevennlig livsstil?


Kan ein veganer ete poteter og gulrøtter som er gjødsla med naturgjødsel?

Hei. Det korte svaret på det er et ubetinget ja: Veganere og andre vegetarianere kan spise mat med naturgjødsel, som i sin tur kommer fra husdyr (som veggiser ikke spiser). Her er et litt mer utdypende svar:

For det første, så er det i praksis umulig å kjøpe grønnsaker som ikke er, eller kan være dyrket med naturgjødsel. Punktum. I England og også andre steder utprøves et rent vegansk landbruk, men dette er temmelig marginalt per i dag. Hadde dette vært en debatt der det var om å gjøre å score poeng, ville jeg spurt: Hvor i all verden tror du ellers veganere får tak i grønnsaker enn i vanlige butikker?

Av erfaring så opplever jeg at spørsmål som dette ofte er laget for å "fange" veganere, eller å redusere verdien av det å leve vegetarisk eller vegansk. Innbakt i spørsmål som dette ligger jo en dobbel finte:

* På den ene siden vil veggiser virke som utopiske drømmere, og mat-prosjektet vårt ville framstått som ekstremt om vi hadde svart at jo da, vi unngår gulrøtter og poteter som er dyrket med husdyrgjødsel.

* På den andre siden kan man enten tøyse med, eller på en naiv men seriøs måte klandre de som er veganere, men altså spiser slik mat som på en indirekte måte innebærer bruk av husdyr.

Sagt med andre ord: Uansett hva man som veggis måtte svare, så blir det feil. Man er enten ekstrem, eller så er man er en hykler. Det er litt det samme som spørsmålet om man som veggis må unngå skinn: Man er et dårlig menneske om man bruker det, eller en fanatisk drømmer om man lar være.

Vegetarisme og veganisme er:
...forbrukervalg som innebærer å ville gjøre en forskjell.
...å ville unngå dyrs lidelse så langt det er mulig.
...et valg som gjøres av forbrukere i et moderne samfunn.

Vegetarisme er ikke perfekte valg under perfekte forhold eller den endelige løsningen på alt som er galt her i verden. Det er det få veggiser som tenker, men mange ikke-veggiser som grubler over. Pussig nok, kan man kanskje si.

Et veldig stort hinder for å gjøre gode forbrukervalg, og for å ta etisk forbruk seriøst, er å tenke at enten så gjør man alt perfekt, eller så kan man bare droppe alle ideer om bedre valg med en gang. Min opplevelse er at det blir veldig feil og unødvendig.

Hele dette spørsmålet om veganere og andre vegetarianere kan spise mat med husdyrgjødsel blir slik jeg ser det hypotetisk og teoretisk. Det å kutte ned på kjøtt, fisk, egg og melk osv. er derimot konkrete tiltak mot faktisk dyrelidelse. Man kan alltid strekke seg lengre, men selv de minste forandringer er bedre enn ingen i det hele tatt. For ikke å snakke om gjennomførte, konsekvente valg som det å spise hovedsakelig eller utelukkende plantebasert.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 24.11.15. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: hypotetiske spørsmål.
Neste spørsmål om veganisme: Vegetarisme og vinterslapphet (05. Jan)
Forrige spørsmål om veganisme: Sosiale utfordringer ved nytt kosthold (22. Okt)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

Har de eit forslag til ein god middag for ein veganer?

Hei! Du finner masse gode retter her på nettsiden vår som du kan utforske. Ellers er blogger som VeganMisjonen og Vegetarbloggen fulle av middagsmenyer og til og med ukesmenyer. Mange av oppskriftene tar utgangspunkt i helt vanlige ingredienser og er super-enkle å lage. Masse lykke til!

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.