Dine spørsmål (veganisme): Har veganere bedre helse?

Har veganere bedre helse enn andre vegetarianere, slik det antydes her på veg-veg.no? Og hva betyr "strikt vegetarianer" - er det veganisme?


hallo jeg har et spørsmål? på vegan helse guiden deres står det at veganer har bedre helse enn vegetarianer men viss jeg husker korrekt så har en såkalt ''strict vegetarianer'' den samme dietten som enn veganer. er de så kalte strict vegetarianer veganer? litt forvirra...

Takk for spørsmål. Det stemmer at vi i helseguiden fremhever fordelene med veganisme, slik vi gjør i alt vårt infomateriell:

Ved å utelukke melk og egg fra kostholdet har veganere tilgang til noe færre næringskilder enn andre vegetarianere, men dette er utfordringer som enkelt kan løses ved å sikre alternative kilder til næringsstoffene i melk og egg. Til gjengjeld nyter veganere i enda større grad enn vegetarianere godt av fordelene ved et plantebasert kosthold, f.eks. i forhold til kolesterolnivå, blodtrykk, kroppsvekt og forekomst av kreft. Ikke minst unngår veganere også de uheldige stoffene i egg og melk.

Dette har å gjøre med Norsk Vegetarforenings arbeidsmetode. Vi ønsker ikke å glatte over de få utfordringene verken ved veganisme eller noe annet form for vegetarisk kosthold. Vi gjør heller ikke det motsatte, nemlig å dekke over fordelene ved en form for vegetarisme ift en annen. Og det på en saklig, nyansert måte:

I tillegg har veganere foreløpig også noe mer begrenset tilgang på ferdigmat, og utvalget på spisesteder er også mindre enn for vegetarianere. Dette er utfordringer som er geografisk og tidsmessig betinget, og som er i stadig endring etter hvert som veganisme blir mer utbredt, også i Norge.

Begge disse sitatene er fra Helseguiden du refererer til. Så over til hovedpoenget ditt:

"Strikt vegetarianer" eller "streng vegetarianer" betyr rett og slett en vegetarianer som unngår å gjøre unntak. En prinsippfast vegetarianer, med andre ord, eller rett og slett en vegetarianer som er akkurat det han/hun utgir seg for å være.

Når det i en artikkel for eksempel skrives at Paul McCartney har vært en strikt vegetarianer i x antall år, så betyr det rett og slett at han har holdt seg til den formen for vegetarisme (i hans tilfelle lakto-ovo-vegetarisme) i alle disse årene.

Begrepet veganisme ble myntet nettopp for å tydeliggjøre en ren vegetabilsk diett, og en livsførsel uten bruk av animalske produkter. Striktheten det siktes til her er altså konsistens ift det kostholdet man har valgt, og ikke akkurat hva slags vegetarisk kost man velger. Så kan det argumenteres rundt hva som er den mest etiske eller sunne måten å leve, men det er altså en annen diskusjon.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen

(Ps. Dette svaret ble publisert 16.08.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva? (11. Sep)
Forrige spørsmål om veganisme: Tre problemstillinger rundt vegan etikk (07. Jul)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
3 Comments

Er ikke en strikt vegetarianer en som har et rent vegetarisk kosthold (altså et vegansk kosthold)?

Forskjellen på en strikt vegetarianer og en veganer er da vel da altså at en veganer ikke bare har et vegansk kosthold (som en strikt vegetarianer har), men også unngår alle andre former for animalske produkter og dyreutnytting?

Takk for innspillet. Jo da, man kan se dette uttrykket brukt slik du antyder også. Den mest utbredte betydningen er en vegetarianer som aldri gjør unntak, uavhengig av hva slags kosthold denne vegetarianeren måtte ha.

Man kan dele vegetarianer inn i mange grupper. Jeg unnskylder at jeg bruker de engelske uttrykkene, men jeg er ikke sikker på hva de er på norsk.

Strict vegetarian: Vegansk kosthold, men ikke nødvendigvis vegansk livsstil. Kan f.eks kjøpe lær- og ullprodukter, produkter som har blitt testet på dyr, gå på sirkus, besøke dyrehager, osv.

Pescatarian: Spiser ikke kjøtt fra landdyr, men spiser fisk og annen sjømat.

Flexitarian/Semi-vegetarian: Det er denne gruppen forfatteren av denne artiklen refererer til som vegetarianere. Det er folk som vanligvis ikke spiser kjøtt, men som gjør unntak ved spesielle anledninger.

Vegetarian (Lacto-ovo- vegetarian): Det er dette vi stort sett forbinder med en vegetarianer. De spiser ikke kjøtt (altså uavhengig av hvorvidt kjøttet kommer fra land eller fra sjøen). De spiser også egg- og melkeprodukter.

Raw vegan/Raw food diet: Veganer som ikke spiser mat som har blitt varmet opp til over 46 grader celsius.

Lacto vegetarian: Spiser ikke kjøtt og ikke egg, men konsumerer melkeprodukter.

Evo vegetarian: Konsumerer ikke kjøtt og melkeprodukter, men spiser egg.

Jain vegetarian: Følger et vegansk kosthold, og kan itillegg ikke spise rotfrukter som poteter, løk, osv. Mange andre regler følger denne formen for vegetarianisme: http://en.wikipedia.org/wiki/Jain_vegetarianism

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.