Dine spørsmål (veganisme): Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?

Veganere unngår klær og sko laget med animalske produkter, men også de har grenser for hvor strikte de er. Hvorfor, og er det dobbeltmoralsk?


Kan en veganer spise økologiske grønnsaker gjødslet med naturgjødsel, men ikke bruke klær av ull?

Hei! Problemstillingen rundt husdyrgjødsel har vi besvart for litt siden. Spørsmålene du sender er kanskje en oppfølger til dette. Jeg vil uansett prøve å knytte dem sammen, og gi et bredt svar.

For å oppsummere svaret rundt husdyrgjødsel, så er veganere vegetarianere som forsøker å unngå unødvendig dyrelidelse så langt som mulig. Dette er ikke det samme som å være verken en drømmer eller en ekstremist. Veganere spiser altså akkurat de samme grønnsakene dyrket med naturgjødsel som alle andre.

Med ull, og for den saks skyld skinn, er det annerledes. For det første så er dette produkter som i de aller fleste tilfeller kommer direkte fra industrielt dyrehold. For det andre, så er dette produkter som det er veldig realistisk å unngå uten for mye besvær.

Veganisme spesifikt, og vegetarisme mer generelt, er forbrukervaner som tar avstand fra, og forsøker å redusere husdyrs lidelse. Inntekter fra salg av ull og skinn fra slaktedyr inngår i fortjenesten man får fra disse. Skinn og ull er dermed også direkte knyttet til, og med på å skape de livsvilkårene disse dyrene lever under.

Det er altså ikke av sentimental medlidenhet, men som et konkret motsvar på intensivt husdyrhold at veganere unngår skinn og ull. I hvilken grad, og akkurat hvordan man gjør dette, vil variere fra veganer til veganer. Noen "bruker opp" skinn- og ullprodukter de allerede hadde da de ble veganere - andre kvitter seg enkelt og greit med dette. Enkelte velger å skaffe seg brukte skinn- og ullprodukter, eller også å kjøpe noe men veldig lite av dette i vanlige butikker.

Andre personer som utelukkende spiser vegansk er ikke opptatt av dette med skinn og ull på samme måte - enten fordi "det blir for mye på en gang" eller liknende, eller kanskje fordi de er mer opptatt av de helsemessige sidene ved veganisme, og mindre av det dyreetiske. Disse kan eventuelt kalles for "kostholds-veganere" for å tydeliggjøre at de spiser vegant, men uten å omfavne den bredere etikken som er grunnlaget for, og kjernen i veganisme.

Når man poengterer at veganere altså kan spise grønnsaker dyrket med naturgjødsel men ikke bruke ull, så kan det ligge en slags logisk felle i dette. I boka Vegetar & Vegan ABC tas det i detalj opp hvordan slike spørsmål kan  blir en streng, tilgjort logikk der det blir feil uansett hva veganeren gjør: Man er en ekstremist om man ikke unngår mat dyrket med naturgjødsel, men man er en hykler om man "kun" unngår ull. Det blir altså feil uansett hva man gjør, nettopp fordi slike spørsmål får noe veldig abstrakt eller konfronterende over seg. Du finner fyldige råd om hvordan man best besvarer slike spørsmål i Vegetar & Vegan ABC - nemlig med vennlighet der og da, og med en en forståelse av hvordan disse spørsmålene er grunnleggende begrensende.

Jeg vil gjerne avslutte med en positiv oppfordring: Det er både lett og vanlig å bli ganske streng i forhold til hvordan man tenker rundt vegetarisme og veganisme. Forståelig er det også. Man ønsker kanskje å være så konsekvent og dyrevennlig som mulig - men også å finne noen håndfaste grenser. Min oppfordring vil være å tenke så romlig og realistisk som  mulig ut fra hvem du er som menneske. Om man ikke er ekstremt streng og kategorisk i andre etiske spørsmål eller i livet sitt ellers, så er det lite grunn til å innføre en slik strenghet på en kunstig og forhastet måte. Og om man nå en gang har en slik rigiditet, vil det antakelig virke befriende å gi slipp på den.

Veganisme og vegetarisme kan være så mye forskellig. Det er opp til hver og en av oss å gjøre dette til positive, inspirerende og meningsfulle valg som ikke bare er "dyrevennlige", men som også tilfører våre egne liv verdi. En fornøyd og realistisk veganer holder mye lettere fatt ved de etiske valgene sine enn en som er rigid og urealistisk streng.


Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen

Pål er forfatter av Vegetar & Vegan ABC. Her finner du bl.a. en helseguide, svar på over 100 vanlige spørsmål pluss råd om argumentasjonsteknikk.


(Ps. Dette svaret ble publisert 01.03.16. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: hypotetiske spørsmål.
Forrige spørsmål om veganisme: Er cider og øl vegansk (28. Jan)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Synd att veganere er så miljøfiendtlige att de bruker klær som avgir en haug med microplast Skammelig spør du meg....

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.