Dine spørsmål (veganisme): Trenger gutter animalske proteiner?

At menn trenger kjøtt er noe mange tror. Men stemmer det? Må menn ha i seg animalske matvarer?


Kjæresten min påstår at gutter trenger animalske proteiner. Stemmer dette? Hva er forskjellen på animalske proteiner og andre proteiner?

Hei. Dette er et spørsmål som mange lurer på. Dette kan kanskje komme av at gutter generelt har mer muskler enn jenter. Likevel er det ikke noe grunnlag for å si at gutter må ha animalsk protein.

Proteiner er bygget opp av mindre molekyler som kalles aminosyrer. Det er 8 aminosyrer som alle mennesker må ha i seg gjennom kosten, fordi kroppen ikke kan produsere de selv. Disse kalles essensielle aminosyrer.

Med animalsk mat er det slik at det er gode nivåer av alle disse essensielle aminosyrene, mens det i plantebasert mat ofte er lavt nivå av en eller flere av dem. Både plantemat og animalsk mat inneholder altså de samme aminosyrene - slik sett er det ingen forskjell på animalske proteiner og de plantebaserte.

En enkelt vegetabilsk matvare inneholder sjelden alle de essensielle aminosyrene. Tradisjonelt sett har derfor ofte rådet til vegetarianere og veganere vært å kombinere matvarer som kompletterer hverandre med hensyn til aminosyreinnhold.

For eksempel anbefales det å kombinere erter, linser eller bønner med kornprodukter i samme måltid. På denne måten vil man sikre at man får i seg alle de essensielle aminosyrene på en gang. Det er ikke nødvendig å gjøre dette ved hvert måltid, så lenge man får i seg forskjellige matvarer med proteiner i løpet av en dag.    

Et unntak fra dette er spesielt soyabønner og produkter laget av soya. Disse inneholder komplett protein med alle de essensielle aminosyrene, og man trenger derfor ikke å kombinere det med andre matvarer.

Når det er sagt har gutter ofte et større energibehov enn jenter, både pga kroppsstørrelse og hormonelle forskjeller. Gutter som har et veldig stort energibehov kan oppleve det som vanskelig å fylle dette hvis de ikke spiser næringstett mat, Dette gjelder kanskje spesielt i en overgangsfase til et vegetarisk eller vegansk kosthold, før man venner seg til å spise nok mettende vegetarmat, og å lage velsmakende matretter selv.
  

Vennlig hilsen Marte Bergseng

Marte er ernæringsfysiolog og forfatter av boken Plantebasert ernæring.

(Ps. Dette svaret ble publisert 26.03.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Finnes det vegetabilsk omega 3-supplement? (03. Apr)
Forrige spørsmål om veganisme: Er soyaprodukter og soyamelk farlig? (23. Sep)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Hvis man ser på dietten til
http://engine2diet.com/
Som er designet av brannmenn for menn og kvinner som ønsker å leve vegansk og samtidig beholde stor muskelmasse, så ser man at de holder seg i super form på denne dietten.

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.