Dine spørsmål (veganisme): Tre problemstillinger rundt vegan etikk


Har idag sett igjennom deler av Deres hjemmesider på nett, samt notert meg at det er mulighet for å sende inn spørsmål. Jeg tør herved stille flg spørsmål: En vegan livsstil er altså, i tillegg til avhold fra animalske produkter, å ha et aktivt mål for øyet å hindre pinsel på dyr.

Det kan faktisk variere litt fra veganer til veganer, men i prinsipp, ja. Noen opererer med uttrykket kostholdsveganer, som er mennesker som kun spiser vegant, men ikke f.eks. unngår alle skinnprodukter. Det er enkelte som primært eller utelukkende blir veganere av helsegrunner, men dette er en mindre, og ikke representativ gruppe.

1: Hvis all avliving av f.eks sau foregikk på et humant sett; ville dere da syntes det var ok med utnyttelse av ull? 

Enhver form for avlivning av dyr, og påføring av smerte, er grunnleggende imot vegansk etikk. Det vil allikevel variere hva veganere mener om dette. Det er ikke slik at alle veganere er tilhengere av en spesifikk ideologi eller en enhetlig, spesifikk etisk platform. Den desidert vanligste holdningen er allikevel å stille spørsmålstegn ved enhvert utnyttelse av dyr, uavhengig av hvor humant de behandles.

Både vegetarianere, veganere og mange andre vil mene at uttrykket human avliving er en selvmotsigelse. En del veganere vil være avvisende til alt husdyrhold, mens andre vil kunne se for seg et samspill mellom mennesker og domestiserte dyr som ikke krenker dyrenes rettigheter, og som kan likne tradisjonelt,før-industrialisert husdyrhold. Så lenge dette husdyrholdet innebærer avlivning, slik du spør om, vil det i alle tilfeller være i strid med veganisme.

2: Jeg formoder at all husdyrhold (hund og katt) er usannsynlig da de tross alt ufrivillig lever i "fengsel"?


Hunder og katter er vel kjæledyr mer enn husdyr. Dette er det heller ikke noe standardsvar på. Hunder kan faktisk utmerket leve på rent vegetabilsk føde, mens situasjonen er mer kompleks for katter. En del veganere mener at det er et dilemma å ha et kjærledyr i en bysetting hvis det er et premiss at kjæledyret spiser for fra industrialisert husdyrhold, samt lever under vilkår som gir svært begrensede muligheter for naturlig atferd, og det er virkelig et etisk paradosks, uavhengig om man er veganer eller ei.

Vi lar barna våre kjele med katter, og lærer dem å være snille med dyr, mens høns nærmest står stablet i bur for å bli kattemat, noe vi ikke er like glade i å tenke på, eller kommunisere.

Et premiss for dyrerettighetsideologi er at mennesker ikke kan eie dyr, slik vi ikke kan eie andre mennesker. Hvordan man behandler, og ser på, kjæledyr, vil farges av dette. Men igjen så er ikke dette et spørsmål man må mene det eller det om for å bli veganer, eller regnes som «god nok» veganer.

3: Hvis jeg som ikke-vegan, går i skogen vil jeg høyst sannsynlig ufrivilliig tråkke ihjel et ubestemt antall maur. I tillegg vil jeg muligens slå ihjel et antall mygg som setter seg på kroppen min. Jeg tviler på dette kjennes "behagelig" for mauren og mygga. Det er svært enkelt å unngå å ta livet av maur og mygg. Det er jo bare å flytte til byen. Hvilke tanker har veganer om dette? Jeg formoder at ingen veganer tillater seg å leke Gud og dermed si at en ku er et dyr, mens en mygg bare er en pest? Likeverd?

Problemstillingen din er selvsagt ironisk, og uttrykk for en ladet, kanskje direkte nedlatende, holdning ift veganisme. Det er ikke så rent sjelden slike problemstillinger dukker opp, så jeg skal allikevel gi et saklig svar siden det kan være interssant for flere.

Veganisme handler ikke om å leke Gud, men om å ta stilling til praktiske etiske spørsmål - spørsmål man med sine forbruksvaner rent faktisk tar stilling til enten man vil eller ikke, og enten man er veganer, vegetarianer, eller ingen av delene.

Absolutt all litteratur om veganisme påpeker at det å fullstendig unngå å enten direkte eller indirekte bruke produkter som forårsaker dyrs lidelse, er umulig. Allikevel bør det for alle være et mål å etterstrebe å ikke forårsake lidelse for dyr på noen som helst måte. Veganisme er en slik etisk anstrengelse for å unngå å påføre dyr smerte i den grad det er mulig. Og nettopp kunnskapen om dette skiller veganisme fra abstrakt utopisme og svermeri.

Veganisme handler heller ikke om å leke idiot. Alle vil oppleve en distikt forskjell mellom dyr og insekter. Med spørsmålet ditt fremstiller du veganisme som en naiv etikk som ikke evner å skille mellom hvordan det er uunngåelig å tråkke på insekter i ulendt terreng, og det å velge mellom å spise en oksekjøttburger og en tofuburger. Veganisme og andre former for vegetarisme er nettopp det motsatte, nemlig å se at våre valg har etiske konsekvenser. Vårt kosthold innebærer en positiv, livsbekreftende innsikt i hvordan matvalg aldri kun kan reduseres til smak og pris, men også om blodsmak og en pris produksjonsdyr betaler i form av sitt eget liv.

Veganisme og vegetarisme dreier seg om å se muligheter, og bruke dem, heller enn å kjempe mot vindmøller.

Hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 07.07.10. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Har veganere bedre helse? (16. Aug)
Forrige spørsmål om veganisme: Bøker om veganisme og barn (19. Mai)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
2 Comments

hei
jeg har alltid trodd at det å være vegetarianer betyr at man ikke spiser kjøtt men at man spiser fisk. jeg fant ut nå at vegetarianere ikke spiser fisk heller. jeg er jo vegetarianer selv ( trodde jeg ) for jeg spiser jo fisk. jeg har ikke vært det så lenge men jeg vil fortsette å være vegetarianer. fins det også vegetarianere som spiser fisk men ikke kjøtt? hva heter de?

Hei :)
Det er en del misforståelser i 2010 rundt det å være vegetarianer/veganer.
Det er dessverre slik at noen er selverklærte vegeterianere, og sier til venner, slekt og kjente at de er vegetarianer, også spiser de likevel fisk. Dette gjør at mange tenker "åja! Vegetarianere tar avstand fra kjøtt, men spiser fisk, melk, egg, ost, smør osv." Det er veldig synd, syns jeg.

Du kan evt kalle deg selv "pescetarianer", men jeg vil likevel foreslå at du prøver å trappe ned fiskespisingen, og spise hempfrø og hemppulver som gode kilder til Omega 3,6 og 9, også kan du evt ta kosttilskudd tilsvarende tran bare at den er vegansk, som heter Udo´s Choice. Fisk man spiser kan faktisk være helseskadelig, da vi ikke vet om den inneholder, eller hvor mye mercury den kan inneholde. Lykke til! :)

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.