Dine spørsmål (veganisme): Hvorfor er mat som "kan inneholde spor av melk" gjerne vegansk?

Hvordan kan det ha seg at mat som kan inneholde spor av egg eller melk, faktisk ikke er tilsatt egg og melk?


Hei. Ser at dere omtaler pålegget Sjokade, som er vegansk. Men hvorfor står det "kan inneholde spor av melk" på innholdsfortegnelsen når den skal være fri for melk?

Takk for et godt spørsmål. Heldigvis finnes det er veldig enkelt svar på dette - et svar som gjør deg trygg som kunde. Så fort du har satt deg inn i dette, vil du også kunne finne enda flere gode veganske produkter når du er på handletur.

"Kan inneholde spor av melk" versus "inneholder melk"
Matprodusenter må oppgi alle ingrediensene i maten sin slik at vi som handler skal kunne ta trygge valg. For noen er dette spesielt viktig: veganere, vegetarianere, mennesker som er på diett, mennesker som har religiøse hensyn - og allergikere.

Allergikere kommer i en slags egen kategori. Veggiser og religiøse har tatt bevisste valg om å avstå fra enkelte typer mat. For allergikere handler dette om ren nødvendighet. Enkelte kan bli alvorlig syke, eller til og med dø av å få i seg bittelitt av det de er allergiske mot.

Betegnelsen kan inneholde spor av melk er laget nettopp av hensyn til allergikere. Selve produktet er da, paradoksalt nok fritt for melk. Dette er altså ikke mat som er tilsatt melk, bare mat som er produsert med samme maskiner eller i lokaler der det brukes melk.

"Kan inneholde spor av melk" betyr ofte "egnet for veganere"
Om et produkt er fritt for kjøtt, egg, fisk osv ikke inneholder melk, men kun "kan inneholde spor av melk" er dette  altså helt og fullstendig vegansk. Matvarer som ikke er tilsatt melk, bare laget i fabrikker der melk benyttes, er fortsatt helt veganske.

På akkurat dette området er altså veganisme forskjellig fra melkeallergi. For enkelte allergikere er det ikke nok at et produkt ikke har melk i seg. Bare det at melk har vært i nærheten av maten kan være nok til å utløse kraftige reaksjoner hos såkalte hyperallergikere.

Men bør jeg ikke holde meg unna uansett, som veganer?
Enkelte sier gjerne at "Ok, så er Sjokade uten melk, men som veganer holder jeg meg unna siden det kan inneholde spor av melk. Jeg vil nemlig ta avstand fra melk og ikke påføre kuer lidelse på noen måte."

Jeg mener  dette er en velment, men misforstått tankegang. Vi snakker her om produkter som ikke har blitt tilsatt noen animalske ingredienser overhodet - altså at de er helt veganske. Det at de kan inneholde spor av melk betyr ikke at de er tilsatt et eneste gram melk. En ku har ikke måttet gi en eneste dråpe melk for at denne matvaren har blitt produsert. Altså er det helt, fullt og komplett vegansk.

Den eneste faktabaserte grunnen til å unngå veganske produkter som "kan inneholde melk" måtte være at man bare vil kjøpe mat fra firmaer som er helt veganske. Det er selvsagt helt legitimt, men hvor mange handler utelukkende fra veganske firmaer?  Eller handler dette om en slags redsel for at et produkt "kan inneholde spor" av noe man vil unngå? 

I så fall handler dette om en irrasjonell redsel. For om du spiser vegansk falafel på en kebabsjappe, vegansk is på en sommerkafe, eller vegansk chana masala på en indisk restaurant, så kan du være sikker på at den "kan inneholde spor" av veldig mange ting som ikke er veganske.

Så, for å oppsummere: om et produkt ellers er helt vegansk, så blir det ikke mindre vegansk av at det "kan inneholde spor" av verken melk eller egg. Den eneste grunnen til å eventuelt holde seg unna slike produkter, måtte være at man kun handler fra veganske firmaer - eller at man er allergisk.

Jeg håper dette svaret er nyttig. Og at du kan puste lettet ut, og bli en enda mere trygg, glad og fornøyd veganer - vel vitende om at det ikke er fullt så mange produkter du trenger å holde deg unna, som du kanskje trodde.

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen, 
informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening

(Ps. Dette svaret ble publisert 08.04.13. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Er raw food bra? (17. Apr)
Forrige spørsmål om veganisme: Finnes det vegetabilsk omega 3-supplement? (03. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
1 Comment

Tusentakk for et utrolig bra og utdypende svar på noe jeg har lurt på selv! Du kunne ikke vært tydeligere i svaret du ga, noe som gjorde meg betryggende på dette emnet etter å ha lest ferdig :)

MVH

Guro

Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.