Dine spørsmål (veganisme): Sosiale utfordringer ved nytt kosthold

Hvordan kan vegetarianere og veganere unngå å føle seg alene, kravstore eller annerledes?


Jeg har ikke vært veganer så veldig lenge og syns det er veldig vanskelig. Ingen i min omgangkrets er det så jeg faller ut støtt og stadig, og blir like skuffet over meg selv hver gang. Noen tips til hva jeg kan gjøre?

Kjæresten min er veganer og det er resten av vennene hans og. Så det er mye lettere når jeg er hos han.

Dette er en type spørsmål som nesten alle ferske veggiser stiller seg. Dette kan også dukke opp senere, f.eks. når man flytter, får en ny familiesituasjon, nye kolleger eller nye venner.

Det er forståelig at dette kan virke vanskelig og krevende. Noen opplever at nesten uansett hva man gjør så blir det feil. Enten "sklir man litt ut" som du sier. Eller så "kjemper" man med seg selv for å være strikt. Dette kan bli vanskelig både for deg og de rundt deg.

Min erfaring er at de fleste veggiser etterhvert opplever to ting: for det første, at dette går seg til. Og for det andre, at mye av utfordringene sitter i en selv. Det gjør heldigvis løsningene også!

Som ny vegetarianer eller veganer, er man i en omstilling. Det er litt som å bli kjent med en ny by: noen områder vil du like godt, andre mindre godt. Noen få områder vil du kanskje unngå om mulig. Eller oversatt til vegetarisk: venneturer på kafe, der det er noe å drikke for alle, går nesten alltid greit. Noen matplasser oppdager du at har godt utvalg, andre mindre godt - og biffhus vil du kanskje helt unngå. Å lære seg dette skjer nærmest umerket og av seg selv.

Det sentrale blir altså å finne ut akkurat hva du syns er vanskelig. For noen frister det når andre spiser noe ikke-vegansk, slik det kan virke i ditt tilfelle. Ikke alt er vanskelig, slik det kan virke - derimot er det noen helt spesifikke ting som er krevende.

Du snakker også om å oppleve at du er alene. En grei løsning på dette er å lufte spørsmål og utfordringer med likesinnede på Facebook og andre platformer. Vel så viktig er det å fortelle de du har rundt deg, at overgangen til plantebasert kosthold er vanskelig for deg akkurat her og nå. Selv de som er litt skeptiske kan heie på deg bare du er ærlig og tydelig.

Det finnes altså gjørbare, og ofte enkle løsninger. Om maten de andre spiser frister, kan man eksperimentere seg frem til noe som likner, eller som gir en tilsvarende god følelse. Eller sørge for at dere spiser på et sted som har god mat til alle, inkludert deg.

 

Allikevel er gjerne det mentale det viktigste. Følelsen av å være annerledes, er gjerne nettopp en det: en følelse. Man opplever at man "kjemper" for å være strikt. Det er gjerne dette som endrer seg over tid. Man lærer seg å senke skuldrene. Det man tenkte var en vanskelig kamp, dreier seg kanskje om noen få enkle knep.

La oss si at faste familie- eller vennemåltider oppleves som det vanskeligste. Eller at Narvesen-pølser virker fristende når man er på farta og er skrubbsulten. I så fall kan det å ta med en supergod rett til middagen, og noe snacks i reiseveska, gjøre dette overkommelig.

En gang imellom vil det oppstå faktiske problemer. Da gjelder det å forsone seg med at her strakk ikke jeg selv til, eller at situasjonen ble kronglete. Ved å lære av dette, og helt enkelt godta at i enkelte situasjoner er det faktisk ufordrendre å spise annerledes, så kan du sette problemene inn i en mer realistisk ramme. Og så er det plutselig ikke så farlig som man trodde.   

Du har et nytt kosthold. Du vil etterhvert finne din måte å være veganer på - en måte som er helt din egen, og som er i vekst sammen med deg. Vær realistisk mot deg selv og de rundt deg, og husk at selv om man spiser annerledes, så er det minst like viktig å kose seg, og stadig finne nye måter å glede seg over god mat.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 22.10.15. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Emneord for denne spørsmålet: motivasjon, nytt kosthold, overgang til veganisme.
Neste spørsmål om veganisme: Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel? (24. Nov)
Forrige spørsmål om veganisme: Er kumelk bra eller dårlig? (30. Apr)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)




Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.