Dine spørsmål (veganisme): Overgang fra vegetarianer til veganer


Noen spørsmål fra en jente som har vært vegetarianer i 10år, men som nå har gått over til vegankost. Vi gjør oppmerksom på at henvendelsen har blitt forkortet.

...Jeg er skeptisk til tofu, linser og bønner, og soyakjøtt inneholder som regel eggepulver. Hva kan skje fysisk med kroppen om den får for lite tunge proteiner og omega? Vil det skade hjernen? Kan dette føre til lite krefter/overskudd?
Som en tommelfingerregel pleier man å gå ut i fra at kroppen trenger ca 1g protein per kilo kroppsvekt. Er du i tvil på hvorvidt du får i deg det du trenger for å fungere optimalt anbefaler jeg at du tar kontakt med en ernæringsfysiolog/ annen fagperson, da vi som representanter for vegetarforeningen ikke kan komme med så spesifikke kostholdsråd. Regner med du har lest det som er av kostholdstips o.l. her på nettsiden vår.

Er det dyrefett i såpe?
Såper kan potensielt sett inneholde dyrefett da de fleste såper baserer seg på glyserin (fettsyre som kan han både animalsk og vegetabilsk opphav). Her vil jeg anbefale deg å dra på en helsekostforretning å se etter såpe / andre skjønnhetsprodukter som står helt spesifikt at inneholder vegetabilsk glyserin. Her fins det flere merker å velge mellom og helt sikkert noe som passer for deg.

På hvilke produkter brukes hestelim?
Lim som ikke er helt syntetisk produseres av proteiner som fins i huden på pattedyr, hvor hester og kuer kanskje er mest utbredt. Nøyaktig hvilke produkter som bruker slikt lim har jeg ingen mulighet for å svare på, men jeg vet det er vanlig i f.eks skoproduksjon. 

Kan syltetøy teoretisk inneholde lus, edderkopper eller mark?

Syltetøy kan inneholde lus i form av fargestoffet karmin (E120), men det fins heldigvis varianter uten dette tilsatt.

Hvorfor må plantemargarin inneholde melk?

Plantemargarin trenger ikke inneholde melk, selv om mange gjør det. Flere av de større matvarebutikkene har begynt å ta inn alternativer som ikke inneholder melk eller vitamin D (kommer fra sau). Se etter nutana eller munsterland solsikkemargarin neste gang du er på butikken eller kjøp margarin fra helsekosten.

Jeg kunne tenke meg å komme i kontakt med andre vegeterianere i nærområdet mitt, enten i Volda der jeg bor nå eller på Karmøy, der jeg kommer fra. Har dere noen tips til hvordan jeg bør gå frem?

Har du prøvd forumet? Her fins det folk fra hele landet, så sjansen er stor for at det også er noen fra nærområdet ditt der.

Internett kan potensielt være en kjemperessurs, synliggjør veganismen din i eventuelle profiler du har ute på nettet. Meld deg inn i grupper som er relatert til temaet og vær til en hvis grad aktiv i dem.

Kanskje du har kjøttspisende venner som kan la seg "veganisere"? Inviter dem over på en bedre middag og fremhev det positive ved å ikke spise dyr, uten å være for bastant og belærende. Vis at maten slettes ikke trenger å være slapp salat salat med maiskorn i. Det er faktisk mye lettere å bli akseptert om man viser at man er et helt vanlig menneske som bare har valgt å spise litt annerledes enn majoriteten.

Hilsen Vilje Bech

(Ps. Dette svaret ble publisert 16.03.06. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Hvordan erstatte kjøtt i rypemiddag? (29. Nov)

Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.