Dine spørsmål (veganisme): Kan veganere bli syke av å spise egg og melk?

Stemmer det at veggiser kan bli fysisk dårlige om de får i seg fisk og kjøtt, og at veganere blir fysisk uvel av all animalsk mat? Og hvorfor skjer det i så fall?


Hei. Jeg har vært veganer i litt over to år. Men er nå midt i en identitetskrise. Å være veganer i Nord-Norge er ikke enkelt. Jeg har gitt etter ved å ta inn noe melk, ost og egg inn i kostholdet for å gjøre det enklere for meg selv. Inntil videre.

Problemet er at jeg opplever kroppslig ubehag av å spise egg, og dels ost. Merker det spesielt i hodet. Jeg har ingen presis forklaring på de kroppslige reaksjonene. Det er derfor jeg kontakter dere.

Jeg har hørt folk snakke om at veganere som begynner spise kjøtt etter flere år uten, blir syke av det. Mens andre snakker om at det dreier seg om at kroppen må tilpasse seg animalsk føde igjen, og at det er likt for blant annet sukker og andre typer mat. Selv har jeg tanker om at fenomenet kan bekrefte vegansaken.

Foreløping ikke jeg lyktes å finne litteratur eller seriøse kilder som sier noe om fenomenet. Er det noen fra Norsk Vegetarforening som kan vise til litteratur om temaet?


Hei! For å starte med det helt konkrete du spør om, så har jeg aldri sett, eller hørt om, konkret forskning som viser at vegetarianere blir syke om de går over til ikke-vegetarisk mat. Jeg tror årsaken kan være temmelig enkel.

Mennesket er teknisk sett en omnivor; vi kan spise alt fra tang og tare via snegler og hunder til løk og lønnesirup. Vi kan spise omtrent alt som inneholder næring, fra furunålte til beinmarg. Denne tilpasningsdyktigheten er helt avgjørende for at mennesker har kunnet bosette seg fra Kirkenes til Papua New Guinea.

Kanskje er dette selvsagt. Når jeg nevner det, så er det for å understreke at vi rent fysisk kan spise nesten hva det måtte være. Det finnes naturligvis allergier, men det er unntak snarere enn regelen. Til tross for tilpasningsdyktigheten vår kan man altså bli syk som bare det når man får i seg noe man ikke er vant til. Hvorfor?

Uvant mat kan gjøre deg uvel
Det er helt riktig at veganere og andre vegetarianere kan bli virkelig dårlige om de får i seg kjøtt og fisk, eller også egg og melk dersom det er fremmed. En årsak kan som nevnt være en allergisk reaksjon - det finnes selvsagt allergier mot melk, men også mot egg, fisk og kjøtt, selv om det er mindre vanlig.

Jeg har hatt en slik matreaksjon selv, da jeg fikk i meg litt ansjos ved en feil for over 15 år siden, og ble ganske dårlig etterpå. Dette fenomenet er helt fysisk, og helt reelt, noe som vises tydelig ved at mange først får vite at de fikk i seg kjøtt etter at de ble friske igjen.

Uten at jeg kan gi noen klinisk eller kjemisk forklaring, så er årsaken i seg selv tydelig nok: man har en fordøyelse som ikke er i stand til å behandle, altså fordøye den aktuelle maten. Dette kan både dreie seg om smerter og problemer i magen, men også i tarmsystemet.

Dette er et problem som gjelder alle...
I en verden med mye reising, og stadig økende mattilbud, vil de fleste oppleve å bli uvel av ny mat minst en gang. Det kan være matvarer som knapt er fordøyelige om man ikke er vant til dem - mye mat uten fiber, for eksempel - eller mat med fremmede bakterier, som både kan gi kvalme og diare. Da jeg og en barndomsvenn dro på fjelltur sammen for noen år siden ble han ganske uggen i magen av å spise bare min mat, som for han var temmelig uvant.

...Men det gjelder spesielt vegetarianere
Jeg kjenner ikke til om det er belegg for å si at fordøyelsesproblemer ved ny mat kan være ekstra alvorlig for vegetarianere, eller om vi blir oftere rammet enn andre. Derimot er det en viktig faktor som gjør at dette kan være en ekstra stor påkjenning for oss; det er en stor forskjell på om man som kjøttspiser blir uvel av å spise en type kjøtt man ikke er vant med, og å plutselig få i seg kjøtt for første gang på mange år.

Det er ulikheter mellom kyllingkjøtt og hundekjøtt, men det er langt større avstand mellom tofu og lammekjøtt. Måten animalsk mat fordøyes, og spesielt hvordan det behandles i tarmsystemet, er veldig annerledes fra, og mer krevende enn plantemat. Tiden spesielt kjøtt trenger på å fordøyes er mange gange lengre enn med vegetabilsk mat. Da kan ting enda fortere stoppe seg til eller løpe løpsk, for å si det sånn.

Både det at animalsk mat i seg selv er veldig fremmed for vegetar-mager, og at kjøttmat er spesielt tungt fordøyelig, gjør at vegetarianere og veganere kan oppleve det ekstra vanskelig å plutselig spise animalsk mat man ikke er vant til.

Alt kan læres
Og da er vi tilbake ved det faktum at mennesker er omnivorer. Vi kan vende oss til alt mulig. For mange av oss er jo det noe vi faktisk vet allerede, siden vi gjorde liknende opplevelser da vi gikk over til vegan- og vegetarmat.

Å ha det i hodet
En kroppslig reaksjon kan altså komme av både allergi og vaner. Men det er også en tredje faktor: man kan rett og slett føle seg så uvel over å ha spist noe, at man blir fysisk syk.

Dette må ikke avskrives som fintfølthet, nykker eller å være kresen. Eller som vegetarisk snobberi. Fortell en jente som driver med ridning at hun nettopp har spist mat med hestekjøtt og se hva som skjer. Eller for å ta et eksempel en venn av meg opplevde i Nicaragua: kjenn litt etter på hvordan den suppa egentlig smakte så fort du finner ut at det kjøttstykket du nettopp spiste, kom fra en hund... og han var ikke vegetarianer en gang.

Når man vil spise annerledes
Jeg får inntrykk av at du vurderer å begynne å spise noe mat du egentlig ikke er så begeistret for, og at du gjør det av praktiske årsaker. Om det stemmer, så opplever du antakelig at du står i en dobbeltsituasjon, der det finnes få eller ingen utelukkende gode valg.

Det vil være feil av meg å si at du ikke bør gjøre de tilpasningene du vurderer. Det ville også bli feil om jeg blindt heier deg fremover. Dette er vurderinger du selv må gjøre. Ved å la det hele ta litt tid, vil du antakelig oppleve at en eventuelt overgang skjer på en tryggere måte, at valgene du tar blir enda mer dine egne, og at ubehaget du måtte føle underveis vil bli mindre.

Dette er jo nettopp det samme rådet vi gir til alle som holder på å bli vegetarianere eller veganere: ta ting i et tempo du er komfortabel med. Ikke vær redd for å prøve deg frem, eller for å lytte til det kroppen selv forteller. Skulle problemene vedvare så kan man spørre fastlegen om å få tatt allergiske prøver. Kanskje vil også valgene, ønskene og prioriteringene dine endres underveis?

Lykke til med å finne det vegetariske kostholdet som passer best akkurat for deg - både akkurat nå, og fremover!

Vennlig hilsen Pål W. Thorbjørnsen


(Ps. Dette svaret ble publisert 05.04.12. Det er ment å ta opp noe av det viktigste i det aktuelle spørsmålet. Det er altså ikke noe endelig eller perfekt svar. Har du kommentarer, et liknende spørsmål, eller ville du besvart dette annerledes? Bruk gjerne kommentarfeltet under!)

DINE SPØRSMÅL:
Neste spørsmål om veganisme: Er soyaprodukter og soyamelk farlig? (23. Sep)
Forrige spørsmål om veganisme: Er det mulig å dyrke økologisk mat 100% vegansk? (27. Mar)
Fortsatt nysgjerrig? Les mer om spørsmålspalten eller send inn et spørsmål.


VEGETAR - DE 5 SISTE

Hvordan finansere oppstart av vegetar-restaurant?
Hodepine av vegetarmat - stemmer det, og hvorfor?
Mat nok til alle uten kjøtt?
Hvordan overbevise foreldre?
Er melk ok for veggiser?
(Se alle)
VEGAN - DE 5 SISTE

Hvorfor unngå ull og skinn, om man ikke er en perfekt forbruker?
Er cider og øl vegansk
Vegetarisme og vinterslapphet
Er veganisme forenlig med husdyrgjødsel?
Sosiale utfordringer ved nytt kosthold
(Se alle)
MATLAGING - DE 5 SISTE

Hvor få tak i varer som seitan?
Vegetabilsk gelatin, hvor? Hva?
Oppskriften "virker" ikke, hva kan jeg gjøre?
Hermetiserte bønner vs. hjemmekokte
Forslag til 3-retters vegetarmeny som også faller i smak hos altetende
(Se alle)
Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
I BUTIKKEN

 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.